Fakta
Saint Lucia
Hovedstad
Castries
​
Etniske grupper
Afrikansk opprinnelse 85.3%, afrikansk+europeisk opprinnelse 10.9%, indere 2.2%, andre 1.7% (2010)
​
Språk
Engelsk (offisielt), fransk
​
Religion
Katolikker 61.5%, protestanter 25.5%, andre kristne 3.4%, rastafari 1,9%, andre 0.4%, ingen/uspesifisert 7.3% (2010)
​
Styreform
Konstitusjonelt monarki i Karibia
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Areal
620 km²
​
Nasjonaldag
13. desember
​
Levekostnader
Sjekk Numbeo
​
Om mat fra Saint Lucia
Tasteatlas
Carnival
​
Utvalgte aviser
Daher Broadcasting Service (engelsk)
​
Offisielt nettsted for turisme
St. Lucia
​
UDs reiseråd
​
Nødnummer
Politi 999/456-3700, brann 911
​
FN-sambandet
Landstatistikk
​
FNs utviklingsprogram
Transparency International
​
The Global Economy - «Lykkeindeks»
Vision of humanity - Fredsindeksen
Historisk glimt
Arawakene fra Venezuela var rundt 200 - 400 e.Kr. de første som bodde på Saint Lucia. Mange arkeologiske funn med keramikk på øyene dokumenterer bosettingen. Karibindianere kom til landet på 800-tallet, et folk som var kjent for å være krigersk. Arawakene ble da fordrevet fra øyene, og kalte øyene for «Louanalao» (Hewanorra) som betyr «øyen med iguaner». Karibindianerne bodde på øyene da Christofer Columbus registrerte øya på Luciadagen i1502. Navnet på øya tilskrives denne dagen.
​
På slutten av 1550-tallet etablerte den franske piraten François le Clerc (kjent som Jambe de Bois på grunn av at han hadde et trebein) en leir på Pigeon Island, en øy på 44 mål nord på Saint Lucia. Herfra angrep han spanjolene.
I 1605 ble et engelsk fartøy ned navnet «Oliphe Blossome» blåst ut av kurs på vei til Guyana. 67 av mannskapet ble første ønsket velkommen av karibindianerne, og etablerte en bosetning på på Saint Lucia. Men de ble ble senere angrepet hvorav bare 19 av dem overlevde og flyktet fra øya.
​
I 1664 hevdet Thomas Warner Saint Lucia for England. Han tok med seg 1000 menn for å forsvare det fra franskmennene. Etter to år overlevde bare 89, mens resten døde hovedsakelig på grunn av sykdom. I 1666 gjenopptok det French West India Company kontrollen over øya, som i 1674 ble gjort til en offisiell fransk kronkoloni under Martinique.
​
I perioden mellom 1762 og 1803 skiftet franskmennene og britene på makta flere ganger, forklart med at øyas strategiske plassering var viktig og at sukkerindustrien med mange afrikanske slaver var attraktiv. Maktkampen mellom de to europeiske stormaktene førte til at størstedelen av urbefolkningen ble drept. Storbritannia sikret makten i 1804, og fikk den formelle kontrollen i 1814 gjennom Paris-avtalen. Slaveriet ble avskaffet i 1834. De fleste av innbyggerne i landet i dag er etterkommere etter afrikanske slaver.
St. Lucia fikk det fulle ansvaret for indre anliggender i 1967. Landet ble fullt uavhengig i 1979. Men Saint Lucia er fremdeles et monarki med dronning Elisabeth II som statsoverhode. Hun er representert lokalt av en generalguvernør. Den utøvende makt ligger hos statsministeren og hans regjering.
​
Philip J. Stone har vært statsminister siden juli 2021. Stone var tidligere tidligere som minister for turisme, sivil luftfart og internasjonale finanstjenester fra 1997 til 2000; visestatsminister og minister for infrastruktur, havnetjenester og transport fra 2011 til 2016; og som leder av opposisjonen fra 2016 til 2021.
​
Visste du at...
Øya ble opprettet på grunn av vulkansk aktivitet og er 43 kilometer lang og 23 kilometer bred. Den vulkanske øya er mer fjellrik enn de fleste karibiske øyer.
Turisme er den viktigste inntektskilden for Saint Lucia, og næringen gir størst sysselsetting. Bananeksport er den nest største industrien som tok over for sukkerrør på 1960-tallet.
​
St. Lucia Amazon (Amazona versicolor), også kjent som den Saint Lucia-papegøye er en art av papegøye i familien Psittacidae. Den er stedegen i Saint Lucia og landets nasjonalfugl.
Saint Lucia er det eneste landet i verden som er oppkalt etter en kvinne, Saint Lucy av Syracuse, skytshelgen til den blinde og de med øyeproblemer.
To Nobelpriser har blitt tildelt folk fra Saint Lucia - Derek Walcott (litteratur 1992) og William Arthur Lewis (økonomi 1979). Walcott var både lyriker, forfatter og kunstner. Etter å ha fått sitt første dikt på trykk i en sanktlusiansk avis fjorten år gammel, utga Walcott i 1948 sin første diktsamling, den privat trykk av 25 dikt. Lewis er mest kjent for sine bidrag til utviklingsøkonomi, studien av økonomi i utviklingsland. Han ble den første svarte personen til å vinne Nobelprisen i en annen kategori enn fred.
​
De vulkanske Piton-fjellene (Gros Piton 798 meter og Petit Piton 743 meter) i nærheten av byen Soufrière er utpekt som UNESCOs verdensarvsted. Saint Lucias lokale ølmerke laget av Windward & Leeward Brewery er oppkalt etter Pitons.