Cornwall har vært et populært feriested for seniorer i flere hundre år, og har det mildeste og et av de mest solrike klimaene i Storbritannia. Illustrasjonsfoto: Simon Godfrey, Unsplash
Store variasjoner i prisene for seniorreiser
Tema
Turer for eldre selges med betegnelser som reiser for voksne, seniorreiser, pensjonistturer, langtidsferie/opphold og annet. Fellesnevneren er at det ofte settes høye priser på turene.
Tre ukers vinteropphold selges av noen reisebyrå som langtidsferie og prises av flere fra 20.000 til 30.000 kroner. Vær oppmerksom på at det er store prisforskjeller, og at de samme reisene tilbys på andre årstider av reiseoperatører til halvparten av prisen. Husk også at du kan kjøpe langtidsopphold for opp til 25 uker av noen reiseoperatører. Utover dette er det mulighet for fellesskap med andre eldre og valget av rolige overnattingssteder som skiller de fleste av langtidsoppholdene fra ordinære reisetilbud for alle aldersgrupper.
Hvis du planlegger å bruke rutefly, anbefales det å sjekke om flyselskapet har rabatter for seniorer.
Spesialisert på seniorer
Det er derimot noen få byrå som tilbyr turer med reiseledere som er utdannet sykepleiere. Senior Travel i Arendal er et av byråene. Selskapet ble startet i 2012 av sykepleier Anna Særnmo. Byrået Seniorferie er også en av aktørene. Ifølge selskapet skiller de seg ut fra andre reiseselskap, at de tilbyr blant annet to - tre reiseleder på grupper med cirka 20 reisende. Prisene er relativt høy.
Ving er ett av selskapene som tilbyr langtidsopphold lengre enn tre uker. Blant annet med Sunwing Alcudia Beach og Sunwing Sandy Bay Beach i Alcudia på Mallorca som har lege tilgjengelig på hotellet i midtuken. Solgruppen er også en av aktørene som har lett tilgjengelig helsetilbud på noen destinasjoner. Du kan blant annet reise til Jomtien utenfor Pattaya i Thailand, hvis du ønsker andre vintertilbud enn tradisjonelle Kanariøyene, Mallorca og Solkysten i Spania.
Hvis du søker etter langtidsferie på nettsiden Travelmarket kan du finne seniorreiser med priser som ligger under mange selskap.
Selskaper i utlandet
Har du god helse og er rimelig godt vant med å reise, finnes det flere aktører i utlandet som er spennende med et variert tilbud. Søker du reiser for seniorer på Tour Radar finner flere hundre reiser som anbefales for eldre. Du kan også sjekke søkemotorer Stridetravel som er velrenommert med et fantastisk bredt tilbud.
Her er noen tips og råd for reisen
De fleste er godt kjent med tipsene på denne listen, men er det to eller tre ting du ikke har tenkt på kan den være nyttig.
1. Det er viktig å velge riktig reisetid før du bestiller. Sommersesongen fra mai og ut september kan medføre mye stress, mange turister, høy priser og svært høye temperaturer. Sjekk perioden oktober - april.
2. Hvis du må bruke medisin på turen, må du sørge for at originalemballasjen pakkes i en separat pose for å unngå problemer i tollen. Medikamenter er unntatt fra reglene om væsker i håndbagasje. Hvis du blir lenge borte eller mister medisinen, kan det også være nyttig at du din lege skriver ned navnene på tilsvarende som tilbys i utlandet. Husk for øvrig at vitaminer og kosttilskudd i utlandet ikke er tilgjengelig som du er vant til. Bruker du høreapparat kan det være lurt at du tar med ekstra batterier, i tilfelle de er vanskelig i finne i landet du besøker.
3. Husk å ta med din resept og legeattest, fortrinnsvis på engelsk, hvis du har en lidelse som medfører behov for injeksjoner. Det kan hende du blir spurt om å vise frem disse i sikkerhetskontrollen.
4. For å unngå at du har for mye bagasje er det lurt å ta med så lite som mulig, og satse på å vaske dem oftere i stedet. For å få plass til så mye som mulig i kofferten er det mange som ruller sammen klærne. Sørg også for at du har en rullekoffert, og gjerne håndbagasje som kan endres til ryggsekk.
6. Hvis du ikke flyr direkte til destinasjonen, anbefales det å unngå stor håndbagasje. En liten veske med det mest nødvendige som pass, kredittkort, billetter, våtservietter og medisiner kan være nok.
6. Hvis du har problemer med å gå, kan du reservere rullestol eller når du bestiller billettene. Men da må du sørge for å være ved gaten minimum 45 minutter før avreise. Når flyet landet anbefales det å vente på at andre passasjerer går av først, for å unngå stress og irritasjoner.
7. Møt opp på flyplassen i god tid før avreise for å unngå stress. Husk at det ofte kan være lange køer i sikkerhetskontrollen.
8. Trenger du ekstra benplass anbefales det å reservere plass i flyet hvor det er romsligere. Sørg for at du ikke blir dehydrert og drikk godt med vann under turen. For å unngå blodpropp anbefales det å gå for å strekke bena en gang hver time.
9. Har du problemer med å gå i trapper, - sørg for at du får rom i første etasje hvis overnattingsstedet ikke har heis.
10. Mange land i Europa tilbyr rabatter på buss, tog, severdigheter og arrangementer for seniorer. Alderen for å få rabatt varierer fra 60 til 67 år. Hvis du skal ta tog i Østerrike, Storbritannia, Tyskland, Italia og Spania og Frankrike kan du kjøpe et seniorkort på en lokal jernbanestasjon.
11. For å unngå varmen og lange køer anbefales det å dra sent på dagen hvis du skal på sightseeing.
12. Skal du reise i EU/EØS eller Sveits er det viktig å ta med et gyldig europeisk helsetrygdkort. Europeisk helsetrygdkort dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Men husk at det er begrensninger på hvilken hjelp du får ved å vise frem helsetrygdkortet. Sørg for at du har en reiseforsikring i tillegg. Kortet kan bestilles via helsenorge.no,
13. Det er flere selskaper som ikke tegner reiseforsikringer for personer over 75 år, men de som har forsikring fra før kan beholde dem også etter fylte 75 år. Det er også flere selskap som reduserer eller tar bort viktige dekninger. Les derfor vilkårene godt, før du bestemmer deg for hvilken forsikring du skal kjøpe.
14. En reiseforsikring dekker vanligvis både transportutgifter ved sykdom, legebehandling, medisiner, sykeutgifter og sykehusopphold. Men dette er kun hvis du blir akutt og uventet syk, ikke hvis du var syk før du reiste.
15. Ved reiser utenfor EØS-området bør man sjekke hvilke regler som gjelder ved nødvendig hjemtransport, f.eks. med ambulansefly. Disse transportene kan beløpe seg til hundre tusener av kroner. Likeså bør man sjekke om ledsagers oppholdsutgifter dekkes ved sykdom som gjør det nødvendig å oppholde seg på sykehus over tid.