top of page
Slovakia

Fakta

Peter_Sagan_TDF2022.jpg
125px-Flag_of_Slovakia.svg.png

Slovakia er en smeltedigel av kulturer og tradisjoner, og det er det som gjør landet så spesielt.

Jesse Ventura (1990- )

Profesjonell syklist fra Slovakia

3898241828_6bc9f54855_o.jpg

Portrettfoto: Clemence CN, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 Illustrasjonsfoto: Andrij Bulba, Flickr CC BY 2.0

Hovedstad

Bratislava

Etniske grupper

Slovaker 80,7%, ungarere 8,5%, romani 2%, annet/uspesifisert 8,8% (2011)

Språk

Slovakisk 78,6%, ungarsk 9,4%, romani 2,3%, andre/uspesifisert 9,8% (2011)

Religion

Katolikker 62%, protestanter 8,2%, gresk-katolske 3,8%, andre/uspesifiserte 12,5%, ingen religion 13,4% (2011)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Parlamentarisk demokrati

Areal

49 036 km²

Nasjonaldag

1. januar

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Slovakia

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

Utvalgte aviser

Slovakia Today

Aktuality 

Offisielt nettsted for turisme

Slovakia Travel

UDs reiseråd

Slovakia

Nødnummer

Ambulanse – 112 / 155, politi – 112 / 158, brann/ulykker – 112/150

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

Menneskerettigheter - Amnesty International

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

 

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

Historisk glimt

Landet var en del Østerrike-Ungarn frem til første verdenskrig tok slutt i 1918. Det ble da etablert en ny stat, - Tsjekkoslovakia. Slovakia ble opprettet som egen stat første gang i 1939 som følge av Münchenavtalen. Landet var alliert med Tyskland under krigen og var en satellittstat av Nazi-Tyskland som eksisterte fra 14. mars 1939 til 4. april 1945. Nesten alle slovakiske dødsofre under krigen var jøder som regimet deporterte til Auschwitz og Majdanek. Republikken Slovakia var det første landet som i stor skala sendte sine egne innbyggere til dødsleirene. Republikken Slovakia var det eneste landet som betalte Tyskland for å ta i mot de deporterte jødene.

I 1945 ble landet igjen en del av det gjenopprettede Tsjekkoslovakia, som var kommunistisk styrt og under sterk innflytelse fra Sovjetunionen frem til 1989. «Fløyelsrevolusjonen» i 1989 endte med at det kommunistiske diktaturet ble avviklet i Tsjekkoslovakia.Etter Sovjetunionens fall ble staten Slovakia gjenopprettet 1. januar 1993. Slovakia ble medlem av den europeiske union i mai 2004.

 

Zuzana Čaputová har siden juni 2019 vært Slovakias president. Hun er Slovakias første kvinnelige og yngste president noen gang. Čaputová har i mange år vært miljøaktivist og stilte til valg for det liberale partiet Progresívne Slovensko og fikk 58,4 prosent av stemmene i presidentvalget. Čaputová har også kamp mot korrupsjon som en viktig sak. 

Eduard Heger har vært statsminister siden april 2021. Heger tiltrådte som statsminister etter at hans stedfortreder Igor Matovič trakk seg etter en regjeringskrise utløst av Matovičs håndtering av covid-19-pandemien og en anskaffelse av Sputnik V -vaksinen fra Russland, som ble utført uten å informere koalisjonspartnerne i regjeringen.

Visste du at...

Hovedstaden i Slovakia, Bratislava, ligger på grensen til Østerrike og Ungarn. Det er den eneste hovedstaden i verden som grenser mot to uavhengige land. Videre er Wien bare 60 kilometer fra Bratislava. Begge byene er ved bredden til Donau. Båtcruise på Donau fra Wien til Bratislava tar bare 90 minutter.

Siden november 2014 kan alle barn, heltidsstudenter under 26 år gammel, enker og uføretrygdede under 62 og pensjonister som er mer 62 år  reise gratis med tog. Det gjelder for landets innbyggere eller folk fra EU-land.

Det er flere hundre mineral- og varmekilder og mer enn tjue spa i Slovakia. Tusenvis av besøkende fra hele verden bruker stedene for helsemessige plager.

Slovakiske kvinner gifter seg i snitt i en alder av 24, de yngst i Europa. Den gjennomsnittlige slovakiske kvinnen har for øvrig  1,33 barn, også en av de laveste snittene i Europa.

Andy Warhol, den amerikansk-født popartistens foreldre var fra Øst-Slovakia. Det kan også nevnes Angelina Jolie sin bestefar er fra Kosice, Audrey Hepburn sin bestemor er født i Kovarce, Paul Newman sin mor er fra Pticie, og at Jon Bon Jovi sin bestemor er fra Slovakia.

Slovakeren Štefan Banič oppfant fallskjermen i 1913. Štefan Banič ble født cirka ti kilometer nord for Bratislava i en by som heter Neštich i 1870. Han emigrerte til USA, hvor han jobbet som kullgruvearbeider  en stund. Her bygde han en spent paraplylignende fallskjerm og testet det i 1914 med å hoppe ut av et fly og overleve i 1914. Han solgte den til det amerikanske forsvaret, men fikk svært lite penger, og  ingen berømmelse foroppfinnelsen.

Supermodellen og tidligere «Miss Wonderbra», Adriana Sklenaříková (kjent som Adriana Karembeu og født i 1971)  er ifølge Guinness World Records modellen med verdens lengste ben.

Det er mer enn seks tusen huler i Slovakia. De mest spektakulære hulene finnes i nasjonalparkene Low Tatras, Slovak Paradise and Slovak Karst. 

Det eldste leketøyet som er registrert i Sentral-Europa ble funnet på det arkeologiske stedet nær Kosice. En vogn med fire hjul fra et barns grav kommer fra perioden rundt 1600 f.Kr. Du kan se det i Arkeologisk institutt for SAV i Kosice.

Slovakisk mat er variert og smakfullt, med innflytelse fra nabolandene Ungarn, Østerrike, Tsjekkia og Polen. Populære retter inkluderer bryndzové halušky (potetklump med sauerost), kapustnica (surkål suppe), pirohy (fylte dumplings) og guláš (gulasj).

Slovakia har et imponerende antall slott og borger spredt over hele landet, som vitner om landets rike historie og kulturelle arv. Noen av de mest kjente inkluderer Spiš Castle, Orava Castle og Bojnice Castle, som alle er populære turistmål.

Slovakia har en rik tradisjon med håndverk som keramikk, trearbeid, filting og broderi. Lokale håndverkere skaper vakre og unike produkter som er etterspurt av både lokalbefolkningen og besøkende som ønsker å ta med seg et stykke slovakisk kultur hjem.

Hovedstaden Bratislava

Hovedstaden Bratislava

Bratislava (440,948 innbyggere/2020) er hovedstaden i Slovakia og landets største by. Byen ligger helt vest i landet, rett ved grensen til Østerrike og Ungarn. Byen er delt i to av elven Donau. Bratislava er Slovakias politiske, kulturelle og økonomiske sentrum. Det er sete til den slovakiske presidenten, parlamentet og regjeringen. Foto goosyphoto, Pixabay

Den nest største byen i Slovakia

Den nest største byen i Slovakia

Košice (238,138 innbyggere/2020) er en by ved elva Hornád, den nest største byen i Slovakia, etter Bratislava. Byen er det kulturelle og økonomiske senteret i det østlige Slovakia og huser tre universiteter samt flere museer, gallerier, teatere og Slovakias største katedral, St. Elisabeth-katedralen. For 2013 var byen, sammen med Marseille, utnevnt til Europeisk kulturhovedstad. Foto: Draco QQQ, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Presidentens residens

Presidentens residens

Grassalkovich Palace er et palass i Bratislava og residensen til presidenten i Slovakia. Bygningen ble ferdigstilt i 1760. Bygningen ble et sentrum for barokkmusikken i Pozsony / Pressburg. Joseph Haydn hadde premiere på noen av verkene hans her. Foto: Marek Bakajsa, Flickr

Et av de største i Sentral-Europa

Et av de største i Sentral-Europa

Ruinene av Spis Castle ligger øst for byen Spišské Podhradie (4,013 innbyggere/2028) i kommunen Zehra i Spis nordøst i landet. Det er et av de største slottkompleksene i Sentral-Europa. Ytterveggene dekker et område på 41,426 m². I følge Guinness Book of Records er bare slottet i Praha enda større (800 x 180 meter). Slottet og nærliggende kulturminner ble oppført som verdensarv i 2009. Foto: SchiDD, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landemerket i Bratislava

Landemerket i Bratislava

Presidentpalasset i Bratislava er blant byens største attraksjoner. Men det mest dominerende bygget er uten tvil Bratislavsky Hrad – Bratislava slott – som ligger på en høyde med utsikt over hele byen. Bratislava har en malerisk gamleby med mange kulturelle institusjoner. Den er preget av en rekke folkeslag, ungarere, tyskere (østerrikere) og slovaker, og sine mange sigøynere. Foto: Peter Tóth, Pixabay

900 år gammelt slott

900 år gammelt slott

Bojnice slott er et middelalderslott i byen Bojnice (4,952 innbyggere/2018). Det er et romansk slott med noen originale gotiske og renessanseelementer bygget på 1100-tallet. Bojnice Castle er et av de mest besøkte slottene i Slovakia, og tar imot hundretusener av besøkende hvert år. Slottet er også en populær location for fantasy- og eventyrfilmer. Foto: Kurt Bauschardt, Flickr

Grøsseren Nosferatu filmet for 100 år siden

Grøsseren Nosferatu filmet for 100 år siden

Orava slott ligger på en høy stein over elven Orava i landsbyen Oravský Podzámok. Orava slott står på stedet for en gammel festning av tre, bygget etter den mongolske invasjonen av Ungarn i 1241. Det regnes som en av de vakreste slottene i Slovakia. Slottet ble bygget i Kongeriket Ungarn i det trettende århundre. Mange scener av filmen Nosferatu, en tysk stumfilm-grøsser fra 1922, ble filmet her. Foto: Lynx1211, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Verdens høyeste trealter

Verdens høyeste trealter

Den gamle middelalderbyen Levoča (14,626 innbyggere/2018) i regionen Prešovský kraj har det høyeste trealteret i verden. Det ligger i Church of St. James midt i det historiske sentrum av Levoča. Alteret er 18,6 meter høyt og seks meter bredt alter og er laget uten en eneste spiker. Alteret er bygget i 1517, og kirken er den neste største i Slovakia. Hele sentrum i byen er på UNESCOs verdensarvliste.: Gerda Arendt, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Ni kirker på verdensarvlisten

Ni kirker på verdensarvlisten

De karpatiske trekirkene er navnet på ni religiøse kirkebygg i tre bygd mellom 1500- og 1700-tallet på åtte forskjellige steder i Slovakia. To av dem er romersk-katolske, tre er protestantiske og tre er gresk-katolske. Det siste er et klokketårn. På bildet er den gresk-katolske Saint Nicholas i byen Bodružal. De ni kirkene ble registrert på verdensarvlisten i 2008. Foto: Peter Zelizňák, Wikimedia Commons Public domain

Kjent for sin spesielle landsbyarkitektur

Kjent for sin spesielle landsbyarkitektur

Čičmany er en landsby og kommune i Žilina-distriktet nord i Slovakia. Byen har en gammel landsbyarkitektur som ble kjent som det første «folkearkitekturreservatet» i verden (grunnlagt i 1977). Bevaringen inkluderer også stedets folkemusikk, folkedans og folkedrakter. Den første bevarte referansen til landsbyen er fra 1272. Etter en stor brann i 1921 ble landsbyen restaurert til sitt opprinnelige utseende med store bidrag fra staten. Foto: Sebastian Mierzwa, Wikimedia Commons CC By-SA 4.0

Kjent for sin blå farge

Kjent for sin blå farge

Church of St. Elizabeth, vanligvis kjent som Blå kirke, er en romersk-katolske kirke i Bratislava. I forgrunnen er det et 36,8 meter høyt sylindrisk kirketårn. Enskipeskirken ble bygget fra 1909 til 1913 i en slags ungarsk jugendstil. Kirken ligger i den østlige delen av Bratislavas gamle historiske by. Kirken er viet til den hellige Elisabeth av Thüringen som selv vokste opp i Bratislava slott. Foto: RoyFocker, Wikimedia Commons Public domain

Unik landsby med tømmerhus

Unik landsby med tømmerhus

Landsbyen Vlkolínec, som ligger i sentrum av Slovakia, er en bemerkelsesverdig intakt bosetning med 45 bygninger som har tradisjonelle trekk for en sentral-europeisk landsby. Det er regionens mest komplette gruppe av slike tradisjonelle tømmerhus, ofte funnet i fjellområder. De første skriftlige kildene om byen er fra 1376. Landsbyen ble oppført som verdensarv i 1993. Foto: János Korom, Flickr

Middelalderbyen Bardejov

Middelalderbyen Bardejov

Bardejov (32,099 innbyggere/2020) er et lite, men eksepsjonelt komplett og godt bevart eksempel på en befestet middelalderby, som kjennetegner urbaniseringen i denne regionen. Blant andre bemerkelsesverdige trekk inneholder den også et lite jødisk kvarter rundt en fin synagoge fra 1700-tallet. Byen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i år 2000. Foto: Pedro, Flickr

Gruvesenter fra middelalderen

Gruvesenter fra middelalderen

Gjennom århundrene ble byen Banská Štiavnica (10,035 innbyggere/2018) besøkt av mange fremragende ingeniører og forskere som bidro til det den er. Det gamle middelalderske gruvesenteret vokste til en by med renessansepalasser, kirker fra 1500-tallet, elegante torg og slott. Bysenteret smelter inn i det omkringliggende landskapet, som inneholder viktige relikvier fra fortidens gruvedrift og metallurgiske aktiviteter. Byen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1993. Foto: Pedro, Flickr

Kjent internasjonalt vintersportssted

Kjent internasjonalt vintersportssted

Štrbské Pleso er et vintersportssted i regionen Prešov i Slovakia. Stedet ligger i fjellkjeden Høye Tatra, som er en del av Tatrafjellene. EM på skøyter 1900, ishockey-EM 1925, ski-VM 1935 og ski-VM 1970 ble arrangert i Štrbské Pleso. Skihoppanlegget MS 1970 består av to hoppbakker med størrelse K120 og K90 (HS100) og er i tillegg til verdenscuprenn og junior-VM også brukt under VM 1970 og vinter-Universiaden 1987 og 1999. Foto: JSB, Wikimedia Commons CC By-SA 3.0

Det største skianlegget i Slovakia.

Det største skianlegget i Slovakia.

Jasná er et feriested og skianlegg i Tatra-fjellene. Området har totalt rundt 30 heiser (åtte stolheiser og fire gondolheiser), som alle ligger på Chopok-fjellet. Med antallet heiser og 49 kilometer med løyper er Jasná det største skianlegget i Slovakia. I tillegg tilbyr stedet en morsom park, 12 frikjøringssoner og kveldskjøring. Toppen av Mount Chopok er 2,024 meter over havet og har en base i 943 meters høyde. Høydeforskjellen er 1,081 meter. Foto: Wojtek S., Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Prøvde å få vinterolympiaden 2006

Prøvde å få vinterolympiaden 2006

Poprad (50,998 innbyggere/2020) er en by ved elva Poprad sør for Tatrafjellene, et populært turiststed. Flyplassen ved byen er en av Slovakias fem internasjonale flyplasser. Poprad er en av endestasjonene for Tatrabanen som er en metersporbane for området rundt Høye Tatra. Byen gjorde et mislykket forsøk på å få vinterolympiaden 2006. Foto: Yellowfire, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den største spa-byen i Slovakia

Den største spa-byen i Slovakia

Piešťany (27,140 innbyggere/2020) er en by i Vest-Slovakia, i regionen Trnava. Den ligger 75 kilometer nordøst for Bratislava, der dalen til elven Váh har begynt å vide seg ut. Byen er kjent som et spa, og det største i Slovakia. Mange av de besøkende kommer fra Gulf-landene. Foto: Pavol Steinecker, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Det høyeste fjellet

Det høyeste fjellet

Gerlachovský štít er det høyeste fjellet i Høye Tatra, en del av Karpatene. Med en høyde på 2,655 meter over havet er det også det høyeste punktet i Slovakia og i Karpatene. Fjelltoppen kan om sommeren lett bestiges av erfarne fjellvandrere, men det er påkrevet med fører. Dagsturer med utgangspunkt i turisthytta Sliezsky dom er vanlig. Foto: Radek Drlicka, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

Den største innsjøen i Slovakia

Den største innsjøen i Slovakia

Orava er et reservoar i det nordligste Slovakia, som er den største innsjøen i Slovakia (35,2 km2). Den ble opprettet ved å bygge en demning mellom 1941 og 1953 på de tidligere to kildene til Orava-elven. Flere tidligere landsbyer, blant annet Hamri, Oszada og Usztye, ble satt under vann etter at prosjektet var gjennomført. Den mest kjente landsbyen var Slanica, fødestedet til den slovakiske intellektuelle og geistlige Anton Bernolák. Foto: juja1811, Wikimedia Commons CC By-SA 3.0

Lengst innenfor Slovakias grenser

Lengst innenfor Slovakias grenser

Váh er den lengste elven som kun renner innenfor Slovakias landegrenser. Den er en sideelv til Donau fra venstre og er 403 km lang inkludert Čierny Váh-forgreningen. De to kildene, Biely Váh (Hvite Váh) og Čierny Váh (Svarte Váh), ligger i Lave Tatra, og den flyter gjennom nordre og vestre Slovakia før den munner ut i Donau nær Komárno. Den er regulert med bl.a Čierny Váh vannkraftverk. Foto: Mikaco, Wikimedia Commons CC BY 3.0

300 kilometer med turstier

300 kilometer med turstier

Slovak Paradise National Park er en av de ni nasjonalparkene i Slovakia. Nasjonalparken beskytter området for fjellkjeden Slovak Paradise. Parken har rundt 300 kilometer med turstier. Foto: Govisity.com, Flickr

5.140 meter med huler

5.140 meter med huler

Domica Cave ligger på den sørvestlige grensen av Silicka planina Plateau. Disse enorme kalksteinsgangene ble oppdaget i 1926 av Ján Majko. En 1.600 meter seksjon av den totale lengden på 5.140 meter har vært offentlig tilgjengelig siden 1932. Dette er en av de sju grottene i landet som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1995. Foto: jinpal song, Flickr

Verdens yngste astronomiske klokke

Verdens yngste astronomiske klokke

Stará Bystrica er en landsby og kommune i Žilina-regionen. I historiske opptegnelser ble landsbyen først nevnt i 1417. Under rekonstruksjonen av torget ble det bygget en astronomisk klokke i kommunen, den yngste i verden. Klokken er en stilisert form av Vår Frue av sorger, skytshelgen i Slovakia; og beskrives som den største trestatuen i Slovakia. Foto: Lea Loviskova, Wikimedia Commons CC By-SA 3.0

Det første private museet for moderne kunst

Det første private museet for moderne kunst

Danubiana Meulensteen Art Museum i Bratislava er det første private museet for moderne kunst i Slovakia. Åpningen fant sted i september 2000. Museet ble opprettet på initiativ av den slovakiske gallerieieren Vincent Polakovič, som ble støttet økonomisk av den nederlandske kunstsamleren og gründeren Gerard Meulensteen. Rundt bygningen ligger en skulpturhage med et areal på rundt 8.000 kvadratmeter og 40 forskjellige skulpturer. Foto: Stepan Ryabchenko, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Militærmuseum med 9.272 gjenstander

Militærmuseum med 9.272 gjenstander

Militærhistorisk museum Piešťany ligger på den tidligere militærbasen i byen Piešťany i Vest-Slovakia. Det ble åpnet i 2004. Utstillingene til museet er fokusert på fly og kjøretøy fra den tsjekkoslovakiske hæren mellom årene 1945 og 1992. Per 31. desember 2019 registrerte Piešťany museumsavdeling 9.272 gjenstander fra 22 museumssamlinger. Utstillingen har blant flere Mig-29, Mig-21, Mig-23 og forskjellige Sukhoi-fly. Foto: Juraj Habaj, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den største vannparken i Slovakia

Den største vannparken i Slovakia

Aquapark Tatralandia Holiday Resort er den største vannparken i Slovakia og en av de største i Sentral- Europa. Det ligger fire kilometer nordvest fra byen Liptovský Mikuláš (31,194 innbyggere/2018). Parken åpnet i 2003. Badeanlegget ligger i nærheten av Tatra-fjellene, og er åpent hver dag fra kl. 10 til 22, og er åpent det meste av året. Foto: Pavel Ševela, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En av de største folklorefestivalene

En av de største folklorefestivalene

Východná er en landsby og kommune i Liptovský Mikuláš-distriktet i Žilina-regionen i Nord- Slovakia. Východná er kjent for en av de største folklorefestivalene i landet. Festivalen har vært organisert siden 1953 i det store friluftsteatret med utsikt over landsbyen tidlig på sommeren, vanligvis den første helgen i juli. Hvert år ønsker den i gjennomsnitt 1.500 utøvere velkommen, og antall besøkende når 70.000 mennesker. Foto: PhDr. Pavol Svetoň, Wikimedia Commons CC By-SA 4.0

Oppkalt etter «Slovakias Robin Hood»

Oppkalt etter «Slovakias Robin Hood»

Grand Hotel Kempinski High Tatras er et fem-stjerners hotell ved Strbske Pleso i Tatrafjellene. Hotellet med en fantastisk beliggenhet ble åpnet i 2009 etter en totalrenovering av det tidligere spahuskomplekset Hviezdoslav. Den eldste bygningen her dateres tilbake til 1923, og ble oppkalt etter den slovakiske helten Janosik, som ranet de rike for å hjelpe de fattige (akkurat som Robin Hood). Foto: Web.kitat, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Lappeteppe og «sommerfuglhus»

Lappeteppe og «sommerfuglhus»

Hotel Galeria Spirit i Bratislava er lokalt kjent som «sommerfuglhuset» på grunn av fargene og den spesielle arkitekturen med plater montert som et lappeteppe på eksteriøret. Hotellet er av enkelt standard, og tilbyr blant annet en sovesal i tillegg til vanlige rom. Foto: Wizzard, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page