Somalia
Fakta
Hovedstad
Mogadishu
​
Etniske grupper
Somali 85%, bantu og ikke-somali 15% (inkludert 30 000 arabere)
​
Språk
Somali (offisielt), arabisk (offisielt), italiensk, engelsk
​
Religion
Sunnimuslimer
​
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Parlamentarisk føderasjon
​
Areal
637 660 km²
​
Nasjonaldag
1. juli
​
Levekostnader
​
Om mat fra Somalia
​
Utvalgte aviser
​
Nettsted for turisme
​
​
Nødnummer
Politi 888 (Usikkert iht. respons) Helsefasiliteter er svært mangelfulle og nærmest fraværende i mange deler av Somalia.
​
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
Reportere uten grenser
Transparency International
​
FN-sambandet - Landstatistikk
​
Portrett: The National Churches Trust, Flickr CC BY 2.0 Illustrasjonsfoto: World Humanitarian Summit, Flickr CC BY-ND 2.0
Historisk glimt
Gamle pyramidestrukturer, mausoleer, ødelagte byer og steinmurer som Wargaade-muren er tegn på en eldgammel sivilisasjon som en gang blomstret på Somali-halvøya. Denne sivilisasjonen hadde handelsforbindelser med det gamle Egypt og det mykenske Hellas. Nordvest-Somalia ble innlemmet i kongeriket Aksum fra omtrent 300-tallet til 700-tallet e.Kr. Etter det åttende århundre vokste islam i Somalia, spesielt etter grunnleggelsen av Mogadishu i 900. I løpet av middelalderen oppsto flere sultanater og riker rundt handelssteder langs kysten. En av disse var Adal-sultanatet fra det 10. århundre med sin storhetstid på 1400-tallet.
​
I løpet av 1800-tallet ble Afrikas Horn sin strategiske beliggenhet ved Adenbukta lagt merke til av engelskmennene. Britene etablerte en marinebase i Aden, ikke minst for å beskytte trafikken gjennom Suezkanalen til India. Frankrike fikk i 1860-årene fotfeste på Somalias kyst, en del som senere ble Djibouti.
Mot slutten av 1800-tallet inngikk britene og italienerne flere avtaler med de lokale statene. Slik fikk britene og italienerne kontroll over deler av kysten, og førte til at det britiske Somaliland og italienske Somalia ble etablert. Den italienske okkupasjonen varte til 1941, da den ble erstattet av en britisk militær administrasjon. Etter 2.verdenskrig forble nordvest Somalia et britisk protektorat, mens det tidligere italienske Somaliland i 1950 ble gjort til et «tilsynsområde» av FN, under italiensk administrasjon, med løfte om uavhengighet etter ti år. I 1960 ble landet selvstendig. De to områdene ble forent i Den somaliske republikk. I ettertid har landet vært i en rekke kriger og konflikter. Kommandanten Muhammed Siad Barre tok i 1969 makten i et militærkupp med støtte fra Sovietunionen. Han erklærte landet for sosialistisk og nasjonaliserte det meste av økonomien. Barre ble styrtet i 1991, noe som førte til borgerkrig mellom ulike klaner i landet.
I 1993 ble en USA–ledet FN-styrke på 28,000 mann (UNOSOM I) sendt til Somalia for å sikre leveransene av matvarehjelp samt avvæpne de stridende hærene. Dette var første gang FN grep militært inn i et medlemsland uten landets aksept. Aksjonen var mislykket. FN-styrkene led nederlag i Mogadishu, der 24 pakistanske soldater og 18 amerikanere drept. Bildene av døde amerikanske soldater som ble slept etter biler gjennom Mogadishus gater gikk verden rundt, og utgjorde et betydelig PR–messig og moralsk nederlag for de amerikanske styrkene (hendelsene dannet senere grunnlaget for filmen Black Hawk Down). Styrkene ble trukket tilbake i 1995.​
​
Al-Shabaab er en ekstrem islamistisk bevegelse i Øst-Afrika som i 2012 sverget lojalitet til al-Qaida-nettverket. Bevegelsen opererer i flere land, hovedsakelig i Somalia, og med avleggere i Kenya, Tanzania og Etiopia. Gruppen ble i 2008 satt på USAs liste over terroristgrupper. Al-Shabaab kontrollerte store deler av Somalia i en periode. Terrorgruppen trakk seg ut av de store byene fra og med 2015, men har i ettertid allikevel gjennomført en rekke store terrorangrep.
​
Hassan Sheikh Mohamud ble valgt til president i mai 2022, etter at han også hadde embetet fra 2012 til 2017. I april 2013 ble Hassan kåret til Time 100, Time magazines årlige liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden. Hans innsats for å fremme nasjonal forsoning, anti-korrupsjonstiltak og sosioøkonomiske reformer og sikkerhetssektorreformer i Somalia ble oppgitt som grunner for valget.
Mohamed Hussein Roble har vært statsminister siden september 2020. 18. desember 2020 skulle Roble tale til en samling på et stadion i Galkayo. Få minutter før han ankom, sprengte en selvmordsbomber seg selv utenfor stadion og drepte syv sivile og tre soldater.
​
Visste du at...
Restaurantene er populære i mange byer i Somalia, men kvinner har siden 90-tallet sjeldent spist ut med menn.
​
Det mest anerkjente symbolet i Somalia er kamel. Dette skyldes at kamel gir kjøtt, melk, transport, inntekt og status for de som eier en.
​