Storbritannia
Fakta
Landskapet i Storbritannia er variert og utrolig vakkert, fra de skotske høylandene til engelske hager.
David Attenborough (1926 - )
Britisk programleder
Hovedstad
London
Etniske grupper
Engelskmenn 83,6%, skotter 8,6%, walisere 4,9%, nord-irske 2,9%, afrikansk opprinnelse 2%, asiatisk opprinnelse og andre 5,9% (2011)
Språk
Engelsk, walisisk, gælisk
Religion
Kristne 71%, muslimer 3%, hinduer 1%, andre/uspesifisert/ingen 25% (2001)
Innbyggertall
Befolkningsframskriving
Styreform
Konstitusjonelt monarki
Areal
243,610 km²
Nasjonaldag
2. lørdag i juni
Levekostnader
Om mat fra Storbritannia
Utvalgte aviser
Offisielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Lokale nødnumre, politi, ambulanse, brann og redning: 999
Luftforurensning - IQAir
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
FN-sambandet
Landstatistikk
Transparency International
Vision of humanity - Fredsindeksen
Portrett; John Cairns, Wikimedia Commons CC BY 4.0 Illustrasjonsfoto: David Monaghan, Unsplash
Historisk glimt
Romersk Britannia består av de deler av De britiske øyer som var okkupert og kontrollert av Romerriket i tidsrommet 43 og fram til rundt 410 e.Kr. Romerne refererte selv til provinsen som Britannia. Før romerne invaderte hadde jernalderens Britannia allerede kulturelle og økonomiske forbindelser med det kontinentale Europa, men romerne introduserte ny utvikling og nye teknologier innen jordbruk, urbanisering, industri og arkitektur, og etterlot en arv som fortsatt er tilstedeværende i dag.
Storbritannias historie som en forent og eneveldig stat begynte med den politiske forening av kongedømmene England, som omfattet Wales, og kongedømmet Skottland den 1. mai 1707 i henhold til Treaty of Union (Den britiske unionsavtalen) som ble signert den 22. juli 1706, og ratifisert av begge parlamentene i England og Skottland som hver godkjente en Acts of Union 1707 (Forordning om den britiske union i 1707).
På 1800-tallet var Storbritannia den dominerende handels- og sjømakten i verden med et imperium som strakte seg over en tredjedel av kloden. Blant annet var India, Canada, Australia og større deler av Øst-Afrika og Sør-Afrika underlagt den britiske kronen. Imperiet ble avviklet etter 2. verdenskrig, der det britiske India fikk selvstendighet i 1947 som flere nye stater, mens de afrikanske koloniene fikk selvstendighet i løpet av 1950- og 60-tallet. Men fremdeles er den britiske monarken formelt statsoverhode i mange tidligere kolonier.
Storbritannia var medlem av EU mellom 1. januar 1973 og 31. januar 2020. I folkeavstemningen i 2016 ble det flertall for at landet skulle melde seg ut av EU, og i 2017 ble prosessen med utmeldelsen formelt satt i gang. Traktaten om Den europeiske union gir en frist på to år for forhandlinger dersom et land melder seg ut av unionen. Storbritannias utmeldelse av EU kalles Brexit.
Hennes Majestet Dronning Elizabeth II steg opp til tronen til Storbritannia og Nord-Irland i 1952 ved faren George VIs død. Dronning Elizabeth II døde 8. september 2022, i en alder av 96 år. Hun hadde da vært monark i over 70 år som er det lengste noen britisk monark har regjert. Hennes sønn Charles overtok straks som konge av Storbritannia.
Rishi Sunak har vært Storbritannias statsminister siden 25. oktober 2022 . Han er medlem av Det konservative parti, og var finansminister fra 2020 til 2022 etter først å ha vært visefinansminister fra 2019 til 2020. Sunak ble valgt til ny partileder for Det konservative parti 24. oktober 2022 etter at Liz Truss trakk seg uken før. Rishi Sunak ble født i Southampton til afrika-fødte hinduistiske foreldre av punjabi-indisk avstamning, noe som gjorde ham til den første britiske statsministeren av asiatisk avstamning, samt den første statsministeren for en annen tro enn kristendommen.
Visste du at...
Londons gamle navn er Londonium, Ludenwic, og Ludenburg. 25 prosent av de som bor i London i dag er født i et annet land. London har fire verdensarvsteder - The Palace of Westminster, Tower of London, Maritime Greenwich og Kew Botanical Gardens.
Det er 409 rulletrapper i Londons undergrunnsbaner.
Buckingham Palace ble bygget i 1702 på tuftene av en beryktet bordell. Buckingham Palace har sin egen politistasjonen.
James Bond-kode «007» ble inspirert av forfatteren Ian Flemings bussrute fra Canterbury til London.
Den første fish and chips-restauranten ble åpnet i 1860 i London av en jødisk immigrant med navnet Joseph Malin.
Det er antatt at St. Patrick tok med seg kunnskap om whisky-destillering fra Irland rundt midten av det femte århundre. Skottene kaller det uisque baugh på gælisk, eller «livets vann». Whisky er Storbritannias på topp fem-listen i eksport sammen med biler, datamaskiner, fly og olje.
Mens Fish and Chips er en ikonisk britisk rett, er det også noen mer uvanlige matvarer som er en del av britisk matkultur. Dette inkluderer «haggis» fra Skottland, en tradisjonell rett laget av saueinnvoller, og «jellied eels» fra London, som er kokte ål servert i gelé.
Britene elsker te, og det er anslått at de drikker rundt 100 millioner kopper om dagen. Men det er ikke bare svart te som er populært; det er også en økende interesse for spesielle teer som grønn te og urtete. Mens «afternoon tea» er kjent over hele verden, er "high tea" faktisk en annen ting i Storbritannia. High tea, som vanligvis serveres senere på dagen, er en mer solid måltid med brød, kjøtt, ost og kaker, mens afternoon tea er mer av en lett forfriskning med te, scones og små kaker.
Britene er kjent for sin evne til å stå i kø og vente tålmodig. Dette kø-systemet er nærmest en kulturell institusjon og anses som et tegn på høflighet og respekt for andre.
Storbritannia er kjent for sitt uforutsigbare vær, og det regner ofte. I gjennomsnitt får landet rundt 133 dager med regn per år, selv om dette varierer fra region til region.
På grunn av det britiske imperiets historie har engelsk blitt et av verdens mest utbredte språk. Det er anslått at rundt 1,5 milliarder mennesker snakker engelsk på verdensbasis.