top of page
Storbritannia

Fakta

Weston_Library_Opening_by_John_Cairns_20.3.15-139_David_Attenborough.jpg
125px-Flag_of_the_United_Kingdom.svg.png

Landskapet i Storbritannia er variert og utrolig vakkert, fra de skotske høylandene til engelske hager.

David Attenborough (1926 - )

Britisk programleder

Hovedstad

London

Etniske grupper

Engelskmenn 83,6%, skotter 8,6%, walisere 4,9%, nord-irske 2,9%, afrikansk opprinnelse 2%, asiatisk opprinnelse og andre 5,9% (2011)

Språk

Engelsk, walisisk, gælisk

Religion

Kristne 71%, muslimer 3%, hinduer 1%, andre/uspesifisert/ingen 25% (2001)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Befolkningsframskriving

Styreform

Konstitusjonelt monarki

Areal

243,610 km²

Nasjonaldag

2. lørdag i juni

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Storbritannia

Tasteatlas

CNN Travel

Wikipedia

Utvalgte aviser

Telegraph (EN)

The Times Online (EN)

Guardian Unlimited (EN)

Offisielt nettsted for turisme

Visit Britain

UDs reiseråd

Storbritannia

Nødnummer

Lokale nødnumre, politi, ambulanse, brann og redning: 999

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram
Human Development Index


Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

FN-sambandet
Landstatistikk

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

Vision of humanity - Fredsindeksen

david-monaghan-s3Sb5T1_gqo-unsplash.jpg

Historisk glimt

Romersk Britannia består av de deler av De britiske øyer som var okkupert og kontrollert av Romerriket i tidsrommet 43 og fram til rundt 410 e.Kr. Romerne refererte selv til provinsen som Britannia. Før romerne invaderte hadde jernalderens Britannia allerede kulturelle og økonomiske forbindelser med det kontinentale Europa, men romerne introduserte ny utvikling og nye teknologier innen jordbruk, urbanisering, industri og arkitektur, og etterlot en arv som fortsatt er tilstedeværende i dag.

 

Storbritannias historie som en forent og eneveldig stat begynte med den politiske forening av kongedømmene England, som omfattet Wales, og kongedømmet Skottland den 1. mai 1707 i henhold til Treaty of Union (Den britiske unionsavtalen) som ble signert den 22. juli 1706, og ratifisert av begge parlamentene i England og Skottland som hver godkjente en Acts of Union 1707 (Forordning om den britiske union i 1707). 

På 1800-tallet var Storbritannia den dominerende handels- og sjømakten i verden med et imperium som strakte seg over en tredjedel av kloden. Blant annet var IndiaCanadaAustralia og større deler av Øst-Afrika og Sør-Afrika underlagt den britiske kronen. Imperiet ble avviklet etter 2. verdenskrig, der det britiske India fikk selvstendighet i 1947 som flere nye stater, mens de afrikanske koloniene fikk selvstendighet i løpet av 1950- og 60-tallet. Men fremdeles er den britiske monarken formelt statsoverhode i mange tidligere kolonier.

Storbritannia var medlem av EU mellom 1. januar 1973 og 31. januar 2020. I folkeavstemningen i 2016 ble det flertall for at landet skulle melde seg ut av EU, og i 2017 ble prosessen med utmeldelsen formelt satt i gang. Traktaten om Den europeiske union gir en frist på to år for forhandlinger dersom et land melder seg ut av unionen. Storbritannias utmeldelse av EU kalles Brexit.

Hennes Majestet Dronning Elizabeth II steg opp til tronen til Storbritannia og Nord-Irland i 1952 ved faren George VIs død. Dronning Elizabeth II døde 8. september 2022, i en alder av 96 år. Hun hadde da vært monark i over 70 år som er det lengste noen britisk monark har regjert. Hennes sønn Charles overtok straks som konge av Storbritannia.

Rishi Sunak har vært Storbritannias statsminister siden 25. oktober 2022 . Han er medlem av Det konservative parti, og var finansminister fra 2020 til 2022 etter først å ha vært visefinansminister fra 2019 til 2020. Sunak ble valgt til ny partileder for Det konservative parti 24. oktober 2022 etter at Liz Truss trakk seg uken før. Rishi Sunak ble født i Southampton til afrika-fødte hinduistiske foreldre av punjabi-indisk avstamning, noe som gjorde ham til den første britiske statsministeren av asiatisk avstamning, samt den første statsministeren for en annen tro enn kristendommen. 

Visste du at...

Londons gamle navn er Londonium, Ludenwic, og Ludenburg. 25 prosent av de som bor i London i dag er født i et annet land. London har fire verdensarvsteder - The Palace of Westminster, Tower of London, Maritime Greenwich og Kew Botanical Gardens.  

Det er 409 rulletrapper i Londons undergrunnsbaner. 

 

Buckingham Palace ble bygget i 1702 på tuftene av en beryktet bordell. Buckingham Palace har sin egen politistasjonen. 

James Bond-kode «007» ble inspirert av forfatteren Ian Flemings bussrute fra Canterbury til London. 

Den første fish and chips-restauranten ble åpnet i 1860 i London av en jødisk immigrant med navnet Joseph Malin.

Det er antatt at St. Patrick tok med seg kunnskap om whisky-destillering fra Irland rundt midten av det femte århundre. Skottene kaller det uisque baugh på gælisk, eller «livets vann». Whisky  er Storbritannias på topp fem-listen i eksport sammen med biler, datamaskiner, fly og olje.

Mens Fish and Chips er en ikonisk britisk rett, er det også noen mer uvanlige matvarer som er en del av britisk matkultur. Dette inkluderer «haggis» fra Skottland, en tradisjonell rett laget av saueinnvoller, og «jellied eels» fra London, som er kokte ål servert i gelé.

Britene elsker te, og det er anslått at de drikker rundt 100 millioner kopper om dagen. Men det er ikke bare svart te som er populært; det er også en økende interesse for spesielle teer som grønn te og urtete. Mens «afternoon tea» er kjent over hele verden, er "high tea" faktisk en annen ting i Storbritannia. High tea, som vanligvis serveres senere på dagen, er en mer solid måltid med brød, kjøtt, ost og kaker, mens afternoon tea er mer av en lett forfriskning med te, scones og små kaker.

Britene er kjent for sin evne til å stå i kø og vente tålmodig. Dette kø-systemet er nærmest en kulturell institusjon og anses som et tegn på høflighet og respekt for andre.

Storbritannia er kjent for sitt uforutsigbare vær, og det regner ofte. I gjennomsnitt får landet rundt 133 dager med regn per år, selv om dette varierer fra region til region.

På grunn av det britiske imperiets historie har engelsk blitt et av verdens mest utbredte språk. Det er anslått at rundt 1,5 milliarder mennesker snakker engelsk på verdensbasis.

Hovedstaden London

Hovedstaden London

ENGLAND - London (9,047,570 innbyggere/2019), er hovedstaden og den største byen i Storbritannia. Med sin beliggenhet langs elven Themsen har London vært en sentral by siden den ble grunnlagt av romerne for to årtusener siden under navnet Londinium. London er i moderne tid et av verdens viktigste politiske og økonomiske og kulturelle sentre. London er sammen med New York og Tokyo sentrum for verdensfnans. Foto: Benjamin Davies, Unsplash

Englands nest største by

Englands nest største by

ENGLAND - Birmingham (1,160,254 innbyggere/2019) er Englands nest største by. Byen har en av de mest etnisk og kulturelt blandede befolkninger i Storbritannia. Det er store grupper fra Vestindia og India, en stor gruppe fra Irland, og betydelig innslag av folk fra andre deler av verden. Det er omkring 60 kilometer med kanaler innenfor bygrensen, de fleste farbare. Foto: UCB01, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Havneområdet i Liverpool er verdensarv

Havneområdet i Liverpool er verdensarv

ENGLAND - Liverpool (586,889 innbyggere/2019) er en by i det vestlige England. Blant de mest kjente bysbarn er medlemmene av bandet The Beatles. Liverpool har to store fotballag: Liverpool FC som spiller på Anfield og Everton FC som spiller på Goodison Park. Havneområdet, Liverpool Maritime Mercantile City, mange av byens mest berømte landemerker ble i 2004 innskrevet på verdensarvlisten. Foto: Phil Fiddyment, Flickr CC BY 2.0

Viktig havneby i mange hundre år

Viktig havneby i mange hundre år

ENGLAND - Bristol (580,199 innbyggere/2020) er en by sørvest i England, ved elven Avon. Bygdeborger fra jernalderen og romerske villaer ble bygget i området rundt sammenløpet av elvene Frome og Avon. Området ble kjent som Brycgstow ved begynnelsen av 1000-tallet. Bristols økonomi og vekst har vært forbundet med havet siden dens eldste tider. Byens økonomi er også avhengig av luftfart, forsvar, media, informasjonsteknologi, finans og reiseliv. Foto: John McMahon, Unsplash

En av de største innen finans i Europa

En av de største innen finans i Europa

ENGLAND - Manchester (563,561 innbyggere/2019) er en industriby nordvest i England. Manchester er et økonomisk senter innen det lokale, regionale og det internasjonale markedet. Det er et av de største finansielle sentrene i Europa med mer enn 15,000 mennesker ansatt innen bank og finans ved mer enn 60 bankinstitutter. Byens fotballklubber i Premier League er kjent i hele verden, - Manchester United FC og Manchester City FC. Foto: Daniel Nisbet, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Tungindustri og verdens eldste fotballklubb

Tungindustri og verdens eldste fotballklubb

ENGLAND - Sheffield (557,039 innbyggere/2020) i South Yorkshire spilte en avgjørende rolle i den industrielle revolusjonen, med mange viktige oppfinnelser og teknologier som har utviklet seg i byen. Sheffield er kjent for sin tungindustri med metallurgi og stålproduksjon. Byen har en lang historie innenfor sport og idrett, og har verdens eldste fotballklubb. Foto: Benjamin Elliott, Unsplash

Kjent for sitt varierende næringsliv

Kjent for sitt varierende næringsliv

ENGLAND - Leeds (516,298 innbyggere/2020) er en by i West Yorkshire i den nordlige delen av England. Historisk lå Leeds i West Riding of Yorkshire, og dens historie kan bli sporet tilbake til 400-tallet da dets navn refererte til skogsområdet i det keltiske kongeriket Elmet. Byen er kjent for sitt varierende næringsliv. I Leeds finnes den nest største produksjonsindustrien utenfor London. Foto: Tigerbww, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Tekstiler, klær og sko

Tekstiler, klær og sko

ENGLAND - Leicester (472,897 innbyggere/2020) i Øst-Midlands ligger ved elven Soar og ved enden av National Forest. Kong Rikard III er gravlagt i byen. Byen har historisk sett hatt en sterk tilknytning til produksjon av tekstiler, klær og sko. Bransjen har mer enn 1,000 fabrikker som sysselsetter så mange som 10,000 arbeidere. Foto: DougPR, Wikimedia Commons CC0

Turist- og litteraturby

Turist- og litteraturby

ENGLAND - Nottingham (320,536 innbyggere/2020) er knyttet til legenden om Robin Hood og kniplingsindustri, sykling og tobakkindustri. Den ble gitt charter som by i 1897 som en del av feiringene av dronning Victorias diamantjubileum. Nottingham er et betydelig mål for turister. I desember 2015 ble Nottingham navngitt av UNESCO som en litteraturby, og havnet i den eksklusive klassen av Melbourne, Praha og Barcelona som en av en håndfull byer. Foto: Ebun Oluwole, Unsplash

Mange hovedkvarter for konserner

Mange hovedkvarter for konserner

ENGLAND - Newcastle ( 290,688 innbyggere/2020) er en by i grevskapet Tyne and Wear i nordøstlige England. Newcastle utviklet seg fra den romerske bosetningen Pons Aelius, og byens navn Newcastle («Ny-borgen») har navn etter en festningen som ble reist i 1080 av Robert Curthose, Vilhelm Erobrerens eldste sønn. Newcastles økonomi i dag består av hovedkvarter for konserner og forretninger, utdannelse, digital teknologi, detaljhandel, turisme og kulturelle sentre. Foto: Karl Moran, Unsplash

Viktig havneby i mange tiår

Viktig havneby i mange tiår

ENGLAND - Southampton (270,333 innbyggere/2020) er en by sørøst i England. Byen ble kraftig bombet under 2.verdenskrig. Mange historiske bygninger ble ødelagt. Deler av den gamle bymuren er bevart, samt byporten Bargate. Havnen er den viktigste på Englands sørkyst, og brukes både til kommersiell trafikk og til fritidsbåter. Byen er spesielt kjent for sin cruisetrafikk, og håndterte omtrent halvparten av landets passasjertrafikk på første halvdel av det 20.århundre. Foto: Colin Osborne, Unsplash

«Det lykkeligste stedet å bo»

«Det lykkeligste stedet å bo»

ENGLAND - Brighton (245,504 innbyggere/2020) er en kystby i East Sussex. Arkeologiske bevis på bosetting i området dateres tilbake til bronsealderen, romerske og angelsaksiske perioder. Brighton har blitt beskrevet som Storbritannias «hippeste by», «det lykkeligste stedet å bo i Storbritannia», og den «uoffisielle homofile hovedstaden i Storbritannia».Foto: Markus Leo, Unsplash

Flest solskinnsdager - populært turistmål

Flest solskinnsdager - populært turistmål

ENGLAND - Bournemouth (198,582 innbyggere/2020) er en kystby i Dorset, på sørkysten av England, ved Poole Bay. Bournemouth er et av de mest populære turistmålene på Englands sørkyst. Den har en fin, lang sandstrand, gode overnattings- og underholdningstilbud, mildt klima og kort vei til Jurassic Coast, landsbygda i Dorset og Hampshire, samt Devon. Denne delen av kystlinjen har det varmeste og tørreste klimaet i England, og flest solskinnsdager. Foto: diego torres, Pixabay

1,100 rom og det eldste del er fra år 1097

1,100 rom og det eldste del er fra år 1097

ENGLAND - Palace of Westminster er et palass i Westminster i London som huser Det britiske parlamentet. Palasset opptar en tomt på 32 400 m² på vestbredden av Themsen. Bygningen har omkring 1,100 rom, 100 trappeoppganger og tre kilometer med korridorer. Westminster Hall er palassets eldste del, bygget 1097 av Vilhelm Rufus, Vilhelm Erobrerens sønn, og fullført to år senere. Westminster ble innskrevet på verdensarvlisten i 1987. Foto: mangMangW, Flickr CC BY 2.0

Monarkbolig hver helg

Monarkbolig hver helg

ENGLAND - Windsor Castle er et slott i Windsor utenfor London som, sammen med Buckingham Palace i London og Holyrood Palace i Edinburgh, er en av hovedresidensene til den britiske monarken. Monarken bor vanligvis på slottet hver helg, i påsken og under veddeløpsuken på Ascot Racecourse i juni. Windsor Castle er den største bebodde borgen i verden, og også blant de eldste. Foto: visitbritain.com

En av de mest populære i landet

En av de mest populære i landet

ENGLAND - Tower of London er en borg i London, på Themsens nordlige bredd. Den eldste delen, White Tower, ble påbegynt under Vilhelm I (1027-1087). Denne er bevart, men den store festningen som møter dagens turister er et resultat av utvidelser gjennom århundrene. Tower of London har blitt etablert som en av de mest populære turistattraksjonene i landet. Slottet har siden 1988 stått på verdensarvlisten. Foto: Bob Collowan, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Winston Churchill ble født på denne herregården

Winston Churchill ble født på denne herregården

ENGLAND - Blenheim Palace er en monumental herregård i byen Woodstock. Den er den eneste herregården i landet som har navneleddet palace uten å ha vært en bispegård. Blenheim ble reist mellom 1705 og cirka 1722, i den kortvarige stilen engelsk barokk. Winston Churchill ble født på Blenheim Palace. Stedet ble oppført som verdensarv i 1987. Foto: Sheila Sund, Flickr CC BY 2.0

Den største i Storbritannia

Den største i Storbritannia

ENGLAND - Liverpool Cathedral er katedralen i det anglikanske bispedømmet i byen Liverpool. Dette er den største katedralen og religiøse bygningen i Storbritannia, og den åttende største kirken i verden. Katedralen ble bygd mellom 1904 og 1978, har en lengde på 188 meter, en tårnhøyde på 100 meter og har 14 klokker. Foto: Tigerbww, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Grunnlagt for over 1,400 år siden

Grunnlagt for over 1,400 år siden

ENGLAND - Canterburykatedralen er en av de eldste kirkene i England, og sete for erkebiskopen av Canterbury. Katedralens første erkebiskop var Sankt Augustin av Canterbury, tidligere abbed av benediktinerordenens kloster for Apostelen Andreas i Roma. Augustin grunnla katedralen i 602 og dediserte den til Frelseren. Katedralen ble oppført som verdensarv i 1988 sammen med St Augustine's Abbey og St Martin's Church, alle tre i Canterbury. Foto: Antony McCallum, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den eldste kirken i kontinuerlig drift

Den eldste kirken i kontinuerlig drift

ENGLAND - St. Martins kirke i byen Canterbury har den lengste kontinuerlige historien som sognekirke i den engelsktalende verden. Den ble bygget som et privat kapell for dronning Bertha av Kent i det 6. århundre, før erkebiskop Augustin av Canterbury kom som misjonær i 597. Ved Augustins ankomst brukte han St. Martin som sitt misjonshovedkvarter. Kirken ble innskrevet på verdensarvlisten i 1988. Foto: Oosoom, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Filmlokalisering for Harry Potter

Filmlokalisering for Harry Potter

ENGLAND - Alnwick Castle er et slott i byen Alnwick (8,116 innbyggere/2011) i Northumberland. De eldste delene ble reist i 1096 av baronen av Alnwick. Siden 1309 har det vært eid av Percyslekten, jarlene og hertugene av Northumberland. Deler av filmene «Harry Potter og De vises stein» og «Harry Potter og Mysteriekammeret» ble spilt inn på Alnwick Castle. Og tidligere blitt brukt i innspillingene av «Sorte Orm, Robin Hood – Prince of Thieves» og mange andre produksjoner. Foto: visitbritain.com

Bygget for å beskytte mot fransk invasjon

Bygget for å beskytte mot fransk invasjon

ENGLAND - Bodiam Castle er en engelsk borg av den kvadratiske typen, nær landsbyen Robertsbridge i East Sussex. Den er et godt eksempel på en borg bygget i senmiddelalderen. Borgen ble bygget i 1385 av sir Edward Dallyngrigge, en ridder under Edvard III, etter ønske fra Rikard II som ville beskytte England mot en mulig fransk invasjon. Foto: WyrdLight.com, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En midtsommernattsdrøm

En midtsommernattsdrøm

ENGLAND - Scotney Castle er en herregård i grevskapet Kent i England. Den eies av National Trust. Hagen er et kjent eksempel på pittoresk stil, og er åpen for publikum. På en øy i en liten sjø midt i parken finner man Scotney Old Castle, ruinene av en middelalderherregård med vollgrav. På sommeren spilles William Shakespeares stykker i parken. Spesielt populært er En midtsommernattsdrøm, hvor skuespillerne bruker buskene som en del av sin scene. Foto: Graham Hobster, Pixabay

Kjent fra filmer og tv-serier

Kjent fra filmer og tv-serier

ENGLAND - Allerton Castle er et gotisk slott fra 1840-tallet i landsbyen Allerton Mauleverer i Yorkshire. Slottet var blant annet lokalisering for filmen «The Secret Garden (1993) og TV-seriene «Lost in Austen», «Utopia» og «Victoria». I 1983 ble slottet solgt til Dr. Gerald Rolph, en amerikansk forretningsmann som leier ut deler av eiendommen til bedriftsarrangementer og bryllup. Slottet er svært godt renovert og vedlikeholdt. Foto: Graham Hogg, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Modell for herskapshus og slott i Europa

Modell for herskapshus og slott i Europa

ENGLAND - Strawberry Hill House er et slottslignende landsted som forfatteren og politikeren Horace Walpole, 4. jarl av Orford, bygde på Themsen nær Twickenham i London mellom 1749 og 1776. Bygningen ble allerede en turistattraksjonen i Walpoles levetid, og en modell for et stort antall herskapshus og slott i Europa (blant annet Grafenegg slott i Niederösterreich). I 1966 ble Edgar Wallace-filmen «The Secret of the White Nun» filmet her. Foto: Chiswick Chap, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Kjent for 2,000 år gamle romerske bad

Kjent for 2,000 år gamle romerske bad

ENGLAND - Bath er en by i det seremonielle grevskapet Somerset i sørvestlige England, kjent for sine romerske bad. Byen ble grunnlagt rundt år 60 e.Kr. i forbindelse med et romersk kurbad, og dets navn reflekterer dette. Fra elisabethansk tid til georgiansk tid var den et kursted for rike engelskmenn. Bath ble oppført som verdensarv i 1987. Foto: Pedro Szekely, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Merkverdige Stonehenge

Merkverdige Stonehenge

ENGLAND - Stonehenge er et forhistorisk monument ved byen Amesbury (10,724 innbyggere/2011) rundt 13 kilometer nordvest for Salisbury i Wiltshire i England. Steinsettingen ble sannsynligvis reist mellom 2500 f.Kr. og 2000-tallet f.Kr., det vil si i bronsealderen, mens vollen og graven er fra rundt 3100 f.Kr., altså yngre steinalder. Stonehenge regnes som et av verdens mest kjente byggverk. Stonehenge ble oppført som verdensarv i 1986. Foto: Sally Wilson, Pixabay

Den moderne fabrikkens fødested

Den moderne fabrikkens fødested

ENGLAND - Derwent Valley-møllene er et verdensarvsted ved elven Derwent i Derbyshire. Fabrikkene, eller «møllene», ble grunnlagt i det 18. århundre med en ny teknologi for å spinne bomull som var utviklet av Richard Arkwright. Derwent Valley regnes på grunn av dette som den moderne fabrikkens fødested. I tillegg til selve fabrikkene er også arbeiderboliger og annet med blant de 867 fredede bygningene i Cromford, Belper, Milford, Darley Abbey og Lombe's Mills. Foto: Donna Rutherford, Flickr

Marx og Engels studerte her i 1851

Marx og Engels studerte her i 1851

ENGLAND - Chetham's Library er et britisk privatbibliotek i Manchester, det eldste biblioteket tilgjengelig for publikum i Storbritannia, grunnlagt i 1653. Biblioteket har over 100.000 trykte bøker, hvorav 60 000 ble utgitt før 1851. Chethams var møteplassen for Karl Marx og Friedrich Engels, da Marx besøkte Manchester sommeren 1845. I dag er det faksimiler av bøkene i økonomi som de studerte, som ligger på et bord de brukte. Foto: Rept0n1x, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Et av verdens største og mest berømte

Et av verdens største og mest berømte

ENGLAND - British Museum i hovedstaden London er et av verdens største og mest berømte museer. Det ligger på Great Russell Street i Camden i London og ble grunnlagt i 1753 av Hans Sloane. Museet åpnet 15. januar 1759. British Museum eier om lag sju millioner gjenstander, et enormt oppbevaringssted for skatter fra hele verden, deriblant egyptiske mumier, samuraisverd, vikingvåpen og greske statuer. Foto: Luke Massey & the Greater London National Park City, Wikimedia Commons CC BY 2.0

«Naturhistoriens katedral»

«Naturhistoriens katedral»

ENGLAND - Natural History Museum er et stort museum for naturhistorie i hovedstaden London. Bygningen er kjent for sin spesielle arkitektur, og har ofte blitt omtalt som en «naturhistoriens katedral». Det ble åpnet i 1881, med gjenstander gitt fra samlinger i British Museum som kjerne i utstillingen. Samlingen omfatter over 70 millioner gjenstander fordelt på fem hovedsamlinger: botanikk, entomologi, mineralogi, paleontologi og zoologiFoto: Diliff, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Et av de største i verden

Et av de største i verden

ENGLAND - Tate Modern i London er Storbritannias nasjonale museum for moderne kunst, et av de største museene for moderne og samtidskunst i verden. Museet holder til i den gamle Bankside Power Station. Ifølge Guiness rekordbok hadde museet 6,098,000 besøkende i 2019, det sjette mest besøkte i verden. Foto: MasterOfHisOwnDomain, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

2,300 malerier - grunnlagt i 1824

2,300 malerier - grunnlagt i 1824

ENGLAND - National Gallery, det britiske nasjonalgalleri, er et nasjonalt kunstgalleri som ligger på Trafalgar Square i London. Det ble grunnlagt i 1824 og har en samling på over 2,300 malerier fra midten av 1200-tallet fram til 1900. Museet er et av de meste besøkte i Storbritannia med 1,197,143 besøkende i 2019. Foto: Diego Delso, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent verdenshistorie

Kjent verdenshistorie

ENGLAND - National Museum of the Royal Navy i byen Portsmouth ble grunnlagt i 1911, og presenterer historien til Royal Navy. I umiddelbar nærhet av museet ligger Portsmouth Historic Dockyard med flere museumsskip. Blant annet HMS Victory, admiral Nelsons flaggskip i slaget ved Trafalgar som er kjent i verdenshistorien. Foto: UK Government, Wikimedia Commons OGL v1.0

Marked siden middelalderen

Marked siden middelalderen

ENGLAND - Leadenhall Market er ei overbygd markedsgate i London, et par kvartaler øst for Bank undergrunnsstasjon. I middelalderen ble det bygd en herregård på stedet som hadde tak tekka med blyplater og ble kalt Leaden Hall. På 1300-tallet oppstod et marked for matvarer, tekstiler og jernvarer på gården. Bygningen gjennomgikk en totalrenovering i 1991, og har fått tilbake sine originale, fargeglade interiører. Foto: Diliff, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

Navnet knyttes mest til teater

Navnet knyttes mest til teater

ENGLAND - West End i London er særlig kjent som byens teaterdistrikt, og omfatter også flere av byens fremste turistattraksjoner og handlegater. Området ligger vest for City of London, byens sentrum i romersk tid og middelalderen. Det var lenge et yndet boligområde for den rikere del av befolkningen, fordi vinden sjelden blåste røyken fra resten av London i den retningen. Foto: Jimmy Baikovicius, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Flere hundre år gammel gate i middelalderrby

Flere hundre år gammel gate i middelalderrby

ENGLAND - Chester Rows er flere bygninger på rad i de fire hovedgatene i middelalderbyen Chester (87,983 innbyggere/2019),. I gatene er det overbygde gangveier ved inngangene til virksomhetene. De tidligste skriftlige opptegnelsene om radene dateres tilbake 1100-tallet, men det er mulig de eksisterte i mange århundrer før det. Den eldste delen av radene kalles «Three Old Arches» som kan være den eldste eksisterende butikkfronten i England. Foto: chillilogic.com, Flickr CC BY 2.0

Antikvarisk bokhandlergate

Antikvarisk bokhandlergate

ENGLAND - Cecil Court er en gågate med viktorianske butikkfasader i London, etablert på 1930-tallet og kjent som bokhandlergata med tjue antikvariske og brukte uavhengige bokhandlere. Gaten er brukt som lokalisering for flere filmer, blant annet «Victim» (1961), «The Human Factor» (1979), «84 Charing Cross Road» (1987), «Miss Potter (2006) og «Last Christmas» (2019). Foto: Gerry Lynch, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Presenterer Roald Dahls forfatterliv

Presenterer Roald Dahls forfatterliv

ENGLAND - Roald Dahl Museum and Story Centre er et museum (åpnet for publikum i 2005) i landsbyen Great Missenden i Buckinghamshire. Barne- og novelleforfatter Roald Dahl bodde i landsbyen i Gipsy House i 36 år til han døde i 1990. Stedet ligger i en gammel skysstasjon og verksted, som har blitt omgjort til et museum. Museet huser alle Dahls hovedartikler, hans manuskripter, forretnings- og personlig korrespondanse og hans «Ideas Books». Foto: David Hillas, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Den eldste hattemakeren i verden

Den eldste hattemakeren i verden

ENGLAND - Lock & Co. i St. James Street nr. 6 i London hevder å være den eldste eksisterende hattemakeren i verden. Virksomheten ble grunnlagt i 1676 og er oppkalt etter den tredje eieren, James Lock, som arvet den i 1759. I dag er Lock & Co. kongelig hoffleverandør. I filmen «Kingsman - The Secret Service» fra 2014 kjøper skurken Richmond Valentine (spilt av Samuel L. Jackson) en høy hatt fra Lock & Co. på råd fra Kingsman-agent Harry Hart. Foto: Barabbas1312, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Legendarisk tebutikk - åpnet i 1706

Legendarisk tebutikk - åpnet i 1706

ENGLAND - Twinings er et britisk selskap som selger te, grunnlagt av Thomas Twining i 1706. Det har vært drevet av hans etterkommere, selv om det siden 1964 har vært eid av Associated British Foods. Han var også den første «tekongen» i Europa, og åpnet i begynnelsen av 1706 sitt tehus «Den gylne løve» på 216 Strand i London. Selskapet har nå hovedkontor i Andover i Hampshire. Foto: Victorgrigas, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Verdens eldste godteributikk

Verdens eldste godteributikk

Oldest sweet shop in England i byen Pateley Bridge in North Yorkshire er den eldste godteributikken i verden som ifølge Guinness rekordbok har vært i kontinuerlig drift. Butikken fra 1827 har blant annet fått omtale i National Geographic, Daily Express, Daily mail, Guardian, Independent Telegraph, Good Food Magazine og BBC Olive Magazine. Mye av interiøret fra åpningen er fortsatt i butikken, og noe av godteriet har den samme emballasjen som ble brukt i 1827. Foto: Bill Harrison, CC BY-SA 2.0

Her sendes posten til Sherlock Holmes

Her sendes posten til Sherlock Holmes

ENGLAND - Sherlock Holmes Museum er et museum i London, dedikert til den berømte fiktive detektiven Sherlock Holmes, verdens første museum viet Holmes. Det åpnet i 1990 og ligger i Baker Street 221B, i et bygg som ble bygget i 1815. Museet har blant annet gjenskapt scener fra Granada Television- serien «Sherlock Holmes». All post til detektiven går nå til museet etter en strid Abbey National Bank som tidligere hadde denne rettigheten. Foto: Jordan 1972, Wikimedia Commons Public domain

Det eldste bryggeriet med lisens

Det eldste bryggeriet med lisens

ENGLAND - Three Tuns Brewery i tettstedet Bishop's Castle ble etablert i 1642 på sitt nåværende sted, og er det eldste bryggeriet med lisens i Storbritannia. Mens noe av den nåværende bygningen dateres til det syttende århundre, er hovedbygningen et viktoriansk tårnbryggeri reist rundt 1888. I 2017 beskrev reiselivsmagasinet Lonely Planet bryggeriet som et av verdens beste ølsteder for besøkende. Foto: Chris Gunns, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Hevder at de startet først med ølbrygging

Hevder at de startet først med ølbrygging

Shepherd Neame er et engelsk uavhengig bryggeri som har vært basert i byen Faversham i Kent i over 300 år. Sammen med Three Tuns Brewery i Shropshire, hevder Shepherd Neame å være det eldste bryggeriet i Storbritannia. Three Tuns ble lisensiert i 1642, 56 år tidligere enn Shepherd Neame. Imidlertid er det bevis for at brygging har funnet sted på Shepherd Neame-siden siden minst 1573, over et århundre før etableringen av det nåværende bryggeriet. Foto: Atelier Joly, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Marx, Lenin og Orwell holdt også tale her

Marx, Lenin og Orwell holdt også tale her

ENGLAND - Speakers' Corner er en plass i det nordøstre hjørnet av Hyde Park i London, i nærheten av Marble Arch og Tyburn. Plassen er tradisjonelt et sted for taler og debatt, spesielt på søndags morgen. Den erstattet et tidligere sted lengre inn i parken, kjent som Reformer's Tree. Selv om de fleste faste talerne er ukjente og ofte eksentriske, har også kjente personer som Karl Marx, Lenin, Abdur Raheem Green og George Orwell talt fra Speakers' Corner. Foto: Ryan Dickey, Flickr CC BY 2.0

Mest besøkt i Storbritannia

Mest besøkt i Storbritannia

Legoland Windsor Resort er en fornøyelsespark i den lille byen Windsor i Berkshire. Lego er parkens tema. I 2019 hadde parken 2,43 millioner besøkende, noe som gjorde den til den mest besøkte fornøyelsesparken i Storbritannia og den niende mest besøkte fornøyelsesparken i Europa. Her er blant annet Miniland, - en miniatyrpark i Legoform, der byer fra hele verden er modellert etter nesten 40 millioner Lego -klosser. Foto: Nikolai Karaneschev, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Den nest største fornøyelsesparken

Den nest største fornøyelsesparken

Alton Towers er Englands nest største fornøyelsespark. Parken ligger nord for landsbyen Alton i Staffordshire, rett ved siden av en gammel eiendom som har samme navn. Hagene ble grunnlagt rundt 1814. I 2019 var det den nest mest besøkte fornøyelsesparken i Storbritannia med 2,130,000 besøkende. Foto: roger barker, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Churchill styrte krigen mot Tyskland herfra

Churchill styrte krigen mot Tyskland herfra

ENGLAND - Churchill War Rooms er et museum i London og en av de fem grenene av Imperial War Museum. Museet består av Cabinet War Rooms, et underjordisk kompleks som huset den britiske regjeringens kommandosenter under 2.verdenskrig, og et biografisk museum om Winston Churchill. Kommandosenteret sto ferdig i august 1939, en uke før Storbritannia erklærte krig mot Tyskland. Foto: Jordiferrer, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Forbrukskultur fra viktoriansk tid til i dag

Forbrukskultur fra viktoriansk tid til i dag

ENGLAND - Museum of Brands i Notting Hill i London viser historien om forbrukskultur fra viktoriansk tid til i dag. Museet ble opprettet som en registrert veldedighet i 2002. Museet har over 12 000 originale gjenstander, inkludert innenlandske «hverdagslige» produkter, emballasje, plakater, leker og spill. Museet har kafé og hageområde. Det er også tilgjengelig som et sted for mottakelser og fester, og har et eget konferanserom og møterom. Foto: Museum of Brands, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Verdens eldste originale modellandsby

Verdens eldste originale modellandsby

ENGLAND - Bekonscot i Beaconsfield I Buckinghamshire er den eldste originale modellandsbyen i verden. Landsbyen skildrer aspekter av England som hovedsakelig stammer fra 1930-tallet. Regnskapsføreren Roland Callingham (1881–1961) bygget modellene på 1920-tallet. I første rekke laget han den som underholdning for sine egne gjester, men etter 1930 fanget stedet interessen til både presse og publikum, og har inspirert mange modellandsbyer i Europa. Foto: MichaelMaggs, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

Dedikert til europeisk trolldom og mai

Dedikert til europeisk trolldom og mai

ENGLAND: Museum of Witchcraft and Magic er dedikert til europeisk trolldom og magi som ligger i landsbyen Boscastle i Cornwall, grunnlagt av folkemusikeren Cecil Williamson i 1951 for å vise sin egen personlige samling av gjenstander. Museet er en populær turistattraksjon og blir respektert av det britiske okkulte samfunnet. En veldedighet, Friends of the Museum of Witchcraft, er etablert for å skaffe midler til utstillingene. Foto: JUweL , Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Sherwood Forest og Robin Hood

Sherwood Forest og Robin Hood

ENGLAND - Sherwood Forest er en kongelig skog i Nottinghamshire, England, berømt for sin historiske tilknytning til legenden om Robin Hood. I august hvert år arrangeres det en ukes lang Robin Hood-festival. Sherwood tiltrekker seg rundt 350.000 turister årlig. Foto: visitbritain.com

De største samlingene i verden

De største samlingene i verden

ENGLAND - Kew Gardens er en botanisk hage sørvest i London som huser de «største og mest mangfoldige botaniske og mykologiske (læren om sopper) samlingene i verden». Royal Botanic Garden som administrerer stedet og en forsknings- og utdanningsinstitusjon sysselsetter 1,100 ansatte. Kew Gardens ble grunnlagt i 1840, og fikk status som verdensarvsted i juli 2003. Foto: Patche99z, Wikimedia Commons Public domain

Inspirasjon for «Ringenes herre»

Inspirasjon for «Ringenes herre»

ENGLAND - Puzzlewood er en eldgammel skog og turistattraksjon nær Coleford i Forest of Dean, Gloucestershire. Over en kilometer med stier ble lagt ned tidlig på 1800-tallet for å gi tilgang til skogen. Området inneholder rare fjellformasjoner, hemmelige huler og gamle trær, med en forvirrende labyrint av stier. Det sises at skogen var inspirasjon for JRR Tolkiens «Ringenes herre». Skogen har for øvrig vært lokalisering for filmene «Merlin» og «Dr. Who». Foto: Lioba Belage, Pixabay

40,857,000 turister i 2019

40,857,000 turister i 2019

Storbritannia registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 40,857,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 48,52 milliarder amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 1,8 prosent av bruttonasjonalproduktet. Thornbury Castle i fylket Gloucestershire er et slott som ble påbegynt i 1511. Slottet er nå et 26-roms luksushotell. Foto: Adrian Pingstone, Wikimedia Commons Public domain

Legendarisk luksushotell

Legendarisk luksushotell

Dorchester er et femstjerners luksushotell i London, er et av verdens mest prestisjefylte og dyre hoteller. Hotellet åpnet i 1931, men har beholdt mange av møblene og atmosfæren fra denne tiden. Dorchester fem restauranter: The Grill, Alain Ducasse, The Spatisserie, The Promenade og China Tang. Alain Ducasses restaurant er en av Storbritannias fem restauranter med tre Michelin-stjerner. Foto: UggBoy - UggGirl, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

«Anneks til Buckingham Palace»

«Anneks til Buckingham Palace»

ENGLAND - Claridge's er et 5-stjerners legendarisk hotell i Mayfair i London, som gjennom langvarige forbindelser med kongelige som har ført til at det noen ganger er referert til som et «anneks til Buckingham Palace». Claridge's ble grunnlagt i 1812 som Mivart's Hotel, i et konvensjonelt rekkehus i London. Gordon Ramsey drev hovedrestauranten i 12 år fram til 2013, og ble erstattet med Fera i 2014. Fera drives av Michelin-stjerne kokk Simon Rogan. Foto: Bredak, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Fengsel og stoppested før deportasjon

Fengsel og stoppested før deportasjon

ENGLAND - Morpeth Arms er en vanlig pub i London, men skjuler en mørk historie som startet i 1845. Bygget ble brukt som fengsel, en overføringsanstalt for kriminalomsorgen og et senter for deportasjon av domfelte som ble sendt til Australia. Fengselet stengte i 1890, men de underjordiske cellene er der fremdeles. I et vindu i 2.etasje er det en kikkert hvor det er mulig å spionere på agenter i M16-bygningen på den andre siden av gaten. Foto: Ewan Munro, Flickr CC BY-SA 2.0

Hus for forfulgte prester og landets eldste pub

Hus for forfulgte prester og landets eldste pub

ENGLAND - The Bingley Arms i Leeds (511,164 innbyggere/2019) hevder å være både den eldste gjenlevende virksomheten og puben i Storbritannia. Bingley Arms ble opprinnelig kalt The Priests Inn. Stedet har en historie som går tilbake til mellom 905 og 953 e.Kr., og sier at den fungerte som et trygt hus for forfulgte katolske prester, og som et tinghus fra rundt 1000 e.Kr. En gapestokk var plassert på den andre siden av gaten til tinghuset. Foto: Mtaylor848, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 (cropped)

Et av de eldste i verden

Et av de eldste i verden

The Olde Bell er et hotell ved bredden av Themsen i landsbyen Hurley i regionen Berkshire. Stedet ble grunnlagt i 1135, noe som gjør det til et av de eldste hotellene i verden. Det ble brukt som et møtepunkt for Winston Churchill og Dwight D. Eisenhower under andre verdenskrig. På grunn av sin nærhet til Pinewood Studios har stedet hatt besøk av mange kjendiser. Blant annet Greta Garbo, Cary Grant, Errol Flynn Elizabeth Taylor og Richard Burton. Foto: Acabashi, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

...og et av de eldste i verden

...og et av de eldste i verden

Angel and Royal er et hotell i byen Grantham i Lincolnshire, som har vært i drift siden 1203, noe som gjør det til et av de eldste hotellene i verden. Hotellet er kjent for å ha vært vertskap for et stort antall kongelige, blant annet Kong John (1166-1216), og Kong Edward III (1312-1377) og hans kone, dronning Phillipia (1315-1369). I 2002 ble hotellet kjøpt av hotellkjeden Ashdale Hotels og gjennomgikk en omfattende renovering. Foto: Richard Croft, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Hevder dette vertshuset ble etablert i 1189

Hevder dette vertshuset ble etablert i 1189

ENGLAND - Ye Olde Trip to Jerusalem er et vertshus i Nottingham (315,987 innbyggere/2019) som eierne hevder ble etablert i 1189, men det er ingen bevis for datoen. Tidligst kjente referanse til navnet er fra 1799. Før det ble kjent med dagens navn, antas det at stedet ble kalt «The Pilgrim» som kan dateres til 1751. Eierne hever at stedet er knyttet til et bryggeri som lå i en hule under slottet fra år 1067. Foto: Paul Buckingham, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

«Det store togrøveriet» ble planlagt her

«Det store togrøveriet» ble planlagt her

ENGLAND - Star Tavern i London ble bygd tidlig på 1800-tallet, og er kjent for sitt klientell. Bing Crosby, Prinsesse Margaret og Peter O'Toole var blant dem. Og ikke minst Bruce Reynolds og flere av de andre 14 som i 1963 sto bak «Det store togrøveriet» i Buckinghamshire. der de stjal 2,6 millioner pund fra toget. Puben hadde også hyppig besøk av gentleman-røveren Peter Scott som stjal 200.000 pund (og kanskje hennes undertøy) fra Sophia Loren. Foto: Edwardx, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den eldste puben i Oxford - fra 1242

Den eldste puben i Oxford - fra 1242

The Bear Inn er en av de eldste pubene i byen Oxford (161,662 innbyggere/2020), og dateres tilbake til 1242. Den opprinnelige bygningen brant ned i 1421. Den nåværende bygningen er fra 1600 -tallet. Et særtrekk ved puben er at de har 4,500 «slipsender» som siden 1952 er klippet av med en saks i bytte mot en halvliter øl. Foto: Peter Trimming, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

I denne festningen er det et luksushotell

I denne festningen er det et luksushotell

ENGLAND - No Man's Land Fort var et britisk sjøfort i Solent i nærheten av Plymouth. Nå er det omdannet til et luksushotell. I tillegg til et oppvarmet basseng er det to helikopterlandingsplasser, en takterrasse og interiør med glassoverdekk. Det er for øvrig et fyr på toppen av festningen som fortsatt er i drift som et navigasjonsmerke for skipsfarten. Foto: David Jones, Flickr CC BY 2.0

Her var Churchill og Eisenhower før D-dagen

Her var Churchill og Eisenhower før D-dagen

ENGLAND- Burgh Island er en liten tidevannsøy utenfor sydkysten av Devon. Her er Burgh Island Hotel, tre private hus og puben The Pilchard Inn. Agatha Christie var mye på hotellet, og fikk blant annet inspirasjon til romanen «Ti små negerbarn» herfra. Flere Agatha Christie-filmer har brukt hotellet som filmlokalisering. Det er kjent at statsminister Winston Churchill og deretter general Dwight D. Eisenhower møttes på Burgh Island like før D-dagen. Foto: Graham Richardson, Flickr CC BY 2.0

Hotell med interiør fra søsterskipet til «Titanic»

Hotell med interiør fra søsterskipet til «Titanic»

ENGLAND - RMS Olympic og HMHS Britannic var søsterskip til RMS Titanic. White Swan Hotel i byen Alnwick har interiør fra RMS Olympic, blant annet fra «First Class Lounge» som ble kjøpt da skipet ble demontert i 1936. Noe av det som brukes i spisesalen på hotellet er det originale eikepanelet, en svingdør (RMS Titanic hadde ikke svingdør), glassmalerier, speil og tak fra skipet. Interiøret er identisk med «Titanic», og brukte de samme håndverkerne. Foto: Ukjent, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

En lokal baron eier denne tidevannsøya

En lokal baron eier denne tidevannsøya

ENGLAND - St Michael's Mount er en tidevannsøy 366 meter fra kysten av Mount's Bay i Cornwall. Øya er tilgjengelig ved lavvann via en menneskeskapt gangvei. På toppen av øya ligger en festning, i dag et slott og bolig for den lokale baronen Lord St Levan (i dag James Piers Southwell St Aubyn, 5th Baron St Levan - født i 1950), men var opprinnelig muligens en klosterbygning. Historisk sett var St Michael's Mount en motpart til Mont Saint Michel i Normandie. Foto: John Fielding, Flickr CC BY 2.0

Hovedstaden Edinburgh

Hovedstaden Edinburgh

SKOTTLAND - Edinburgh ( 504,020 innbyggere/2019) har vært Skottlands hovedstad siden 1437, og er nå sete for Skottlands parlament, som ble gjenopprettet i 1999. Både den gamle og den nye byen ble tatt inn på UNESCOs liste over Verdensarven i 1995. Edinburgh er base for flere verdenskjente arrangement. Blant disse er Edinburgh Festival, som er et samlebegrep på eksplosjonen i festivaler som skjer i august hvert år. Foto: Saffron Blaze, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den største byen i Skottland

Den største byen i Skottland

SKOTTLAND - Glasgow (629,920 innbyggere/2019) er den største byen i Skottland og den tredje største i Storbritannia. Glasgow vokste fra å være et bispesete i middelalderen, og med den senere etableringen av University of Glasgow, til å bli et sentrum for transatlantisk handel i løpet av 1800-tallet. Med den industrielle revolusjon ble byen et senter for ingeniørvitenskap og skipsbygging. Foto: Graeme Maclean, Flickr CC BY 2.0

Kalles ofte Europas oljehovedstad

Kalles ofte Europas oljehovedstad

SKOTTLAND - Aberdeen er en by i det nordøstlige Skottland. Aberdeen kalles ofte Europas oljehovedstad, fordi den er senter for det meste av oljeaktiviteten på britisk sektor, og oljeindustri utgjør ryggraden i den lokale økonomien. Aberdeen havn har stor trafikk av forsyningsfartøyer som betjener oljeindustrien i Nordsjøen. Flyplassen som betjener Nordsjøen er en av de største helikopterflyplassene i verden. Foto: Alan Jamieson, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Mest besøkt i Skottland

Mest besøkt i Skottland

SKOTTLAND - Kelvingrove Art Gallery and Museum er et museum og kunstgalleri i Glasgow, og er den best besøkte turistattraksjonen i Skottland. Bygningen ble bygget med penger fra verdensutstillingen i 1888 og ble satt opp for en annen verdensutstilling i 1901. Museet har en av de fineste samlingene av våpen og rustninger i verden og en enorm naturhistorisk samling. Foto: StaraBlazkova, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

Skottlands nasjonale kunstarv

Skottlands nasjonale kunstarv

SKOTTLAND - National Gallery of Scotland, i Edinburgh, er Skottlands nasjonale kunstmuseum. Galleriet som åpnet i 1859 huser Skottlands nasjonale samling av kunst, som spenner over skotsk og internasjonal kunst fra begynnelsen av renessansen til begynnelsen av det 20. århundre. Museet var det mest besøkte i Skottland med 304,237 besøkende i 2019. Foto: Maciek Szczepaniak, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Landsby var senter for bomullsproduksjon

Landsby var senter for bomullsproduksjon

SKOTTLAND - New Lanark er en gammel industrilandsby ved elven Clyde omkring to kilometer fra Lanark i South Lanarkshire. Den ble grunnlagt i 1785 av David Dale. Han la byen sin til elven Clyde for å kunne forsyne seg med vannkraften til å drive spinnemaskinene. I 1820 var New Lanark Skottlands største senter for bomullsproduksjon. New Lanark-fabrikkene opererte til 1968. Landsbyen ble oppført som verdensarv i 2001. Foto: Magnus Hagdorn, Flickr CC BY-SA 2.0

«Verdens mest avsidesliggende pub»

«Verdens mest avsidesliggende pub»

SKOTTLAND - Knoydart er en halvøy i Lochaber i Highland på vestkysten av Skottland. Guinness rekordbok har gitt bevertningsstedet Old Forge Pub i landsbyen Inverie tittelen «Den mest avsidesliggende puben i verden». Knoydart beskrives som «Storbritannias siste villmark», og utpekt som et av de førti nasjonale naturskjønne områdene i Skottland. Foto: GariochT, Flickr CC BY-ND 2.0

En av Skottlands mest hjemsøkte

En av Skottlands mest hjemsøkte

SKOTTLAND - The Drovers Inn er et hotell i grenda Inverarna i Argyll and Bute som ble bygd for over 300 år siden, og kjent for å være en av Skottlands mest hjemsøkte overnattingssteder. Det fortelles at ei jente i området druknet når hun forsøkte å få tak i dukken sin som hun mistet i ei elv. Gjester som sover på rom 6 har hatt besøk av henne... Rob Roy MacGregor (1671-1734), Skottlands Robin Hood har for øvrig vært blant gjestene på vertshuset. Foto: Rosser1954, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

«Hamlet»  med Mel Gibson og Glenn Close...

«Hamlet» med Mel Gibson og Glenn Close...

SKOTTLAND - Dunnottar Castle er en festning fra middelalderen (datert til 1200-tallet), nå i ruiner, som ligger omtrent tre km sør for Stonehaven. Festningsruinene er spredd over 1,2 hektar og er bortimot fullstendig omringet av bratte klipper ned til Nordsjøen 50 meter nedenfor. Den kritikerroste filmen «Hamlet» fra 1990 med Mel Gibson og Glenn Close ble delvis spilt inn på området til Dunnotar. Festningen er åpen for publikum. Foto: Bewahrerderwerte, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Var et av datidens største mesterverk

Var et av datidens største mesterverk

Bell Rock er en fyrstasjon som ligger på Inchcape på østkysten av Skottland. Byggingen ble startet i 1807 av ingeniøren Robert Stevenson, bestefar til Robert Louis Stevenson, og 1. februar 1811 ble fyrets flamme tent for første gang. Fyret er 35,3 meter høyt, og var det første som lå ute i sjøen og på et tidspunkt et av datidens største tekniske mesterverk. Foto: Kognos, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Verdensarv for både natur og kultur

Verdensarv for både natur og kultur

SKOTTLAND - St. Kilda er en skotsk øygruppe i Nord-Atlanteren 64 km vest-nordvest for øya North Uist. De utgjør de vestligste øyene i Ytre Hebridene. Øyas menneskelige kulturarv består av flere unike arkitektoniske trekk fra historisk og forhistoriske tid, skjønt de eldste skriftlige nedtegnelser fra øyas liv er datert til senmiddelalderen. Det ble et av Skottlands seks verdensarvsteder i 1986, og er et av få som har status både for dets kultur som natur. Foto: CaptainOates, Flickr CC BY 2.0

Det høyeste fjellet på De britiske øyer

Det høyeste fjellet på De britiske øyer

SKOTTLAND - Ben Nevis er det høyeste fjellet på De britiske øyer. Fjellet ligger nær Skottlands vestkyst, ikke langt unna byen Fort William. Høyden er 1344 moh. Det er av de 284 munros, som er den skotske betegnelsen på fjell i Skottland som har en høyde på 914 meter (3000 fot) eller mer. Ben Nevis er beryktet for ugjestmilde værforhold. Ben Nevis trekker til seg mer enn 100.000 besøkende i året. Foto: melenama, Flickr CC BY-SA 2.0

Storbritannias største innsjø

Storbritannias største innsjø

SKOTTLAND - Loch Lomond er en innsjø i Skottland. Den har et overflateareal på omkring 71 millioner m² og et volum på 2,6 km³ dette gjør den til Storbritannias største innsjø. Den største innsjøen på De britiske øyer er imidlertid Lough Neagh i Nord-Irland. En meningsmåling fra 2005 av Radio Times- lesere stemte Loch Lomond som det sjette største naturunderet i Storbritannia. Foto: mike138, Flickr CC BY-ND 2.0

Har du sett «Nessie» i denne innsjøen?

Har du sett «Nessie» i denne innsjøen?

SKOTTLAND - Loch Ness er den nest største innsjøen i Skottland regnet i overflateareal og den største innsjøen regnet i vannmasse. Loch Ness er 56,4 km² og 226 meter på det dypeste; i vannmasse inneholder Loch Ness mer vann enn det er vann i alle innsjøer i England og Wales til sammen. Innsjøen er mest kjent for «Nessie», et sjøuhyre som ifølge gamle historier, folketro og usikre observasjoner skal leve i innsjøen. Foto: g c, Flickr CC BY-SA 2.0

Den lengste elven i Skottland

Den lengste elven i Skottland

SKOTTLAND - Tay er den lengste elven i Skottland og sjuende lengste i Storbritannia. Den flyter inn i det skotske høylandet og flyter østover for å strømme ut i Nordsjøen i Firth-bukten ved byen Dundee, etter å ha passert gjennom byen Perth. Kilden til Tay er ved fjellet Ben Lui. Tay er viden kjent for sitt fine laksefiske. Foto: John Mason, Flickr CC BY 2.0

Presenterer livene til kjente skotske forfattere

Presenterer livene til kjente skotske forfattere

SKOTTLAND - Writers' Museum i Lady Stair hus på Lawnmarket i Edinburgh, presenterer livene til tre av de fremste skotske forfattere - Robert Burns, Walter Scott og Robert Louis Stevenson. Samlingen består av portretter, arbeider og personlige gjenstander. I 1907 donerte Jarlen av Rosebery den til Edinburgh Town Hall for å bli omgjort til et museum. Foto: Sgerbic, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Nils Olav III er brigader i Edinburgh

Nils Olav III er brigader i Edinburgh

SKOTTLAND -Kongepingvinen Nils Olav er æresjef for Hans Majestet Kongens Garde. Han bor i Edinburgh. Da Hans Majestet Kongens Garde deltok i Edinburgh Military Tattoo i 1972, ble Nils Olav ved Edinburgh Zoo deres maskot, og fikk tittelen visekorporal. Siden da har han blitt forfremmet hver gang Garden besøkte Edinburgh. Da pingvinen ble for gammel og død, har den blitt byttet ut to ganger. Siden 2016 har han hatt tittelen brigader Sir Nils Olav III. Foto: Mark Owens, Wikimedia Commons OGL v1.0

Forthbroen - en verdensarv

Forthbroen - en verdensarv

SLOTTLAND - Forth Bridge er en fritt frambygg-bro for jernbane, over elven Forth i fjorden Firth of Forth, Skottland. Broen ble bygget i perioden 1882 til 1890, etter tegninger av arkitektene John Fowler og Benjamin Baker. Den ble i 2015 oppført på UNESCOs liste over verdensarven. Broen er 2,5 kilometer lang, 100,6 meter høy og har to hovedspenn, hvert på 251 meter. Den forbinder Edinburgh med halvøya Fife. Foto: Ian Dick, Flickr

Hovedstaden Cardiff

Hovedstaden Cardiff

WALES - Cardiff (354,178 innbyggere/2019) er hovedstaden og den største byen i Wales. Byen var liten inntil begynnelsen av det 19. århundre, da havneanlegget Cardiff Docks sør i byen ble tatt i bruk som havn for transport av kull. I tillegg til Cardiff slott, Castell Coch og nasjonalforsamlingens bygning finner man Det nasjonale museum og galleri og Cathays Park. Byens fotballag er Cardiff City FC, kjent som «The Bluebirds» Foto: GeraintTudur2, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.0

Den nest største byen i Wales

Den nest største byen i Wales

WALES - Swansea ( 185,460 innbyggere/2019) er den nest største byen i Wales og den tjuefemte største byen i Storbritannia. I løpet av 1800-tallets industrielle storhetstid var Swansea nøkkelpunktet for kobbersmeltingsindustrien og fikk kallenavnet Copperopolis. Byen har tre verneverdige bygninger: Swansea Castle, Tabernacle Chapel, Morriston og Swansea Guildhall. Foto: Numero007, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Det høyeste fjellet i Wales - 1.085 meter

Det høyeste fjellet i Wales - 1.085 meter

WALES - Snowdon er det høyeste fjellet (1.085 moh) i Wales, og det høyeste i Storbritannia sør for det skotske høylandet. Fjellet ligger i nasjonalparken Snowdonia i Gwynedd. Parken er et svært populært turistmål, og Snowdon er en av de største attraksjonene den har å by på. Fra toppen har man god utsikt over De britiske øyer. På en klar dag kan man se Irland, Skottland, England og Wales, inkludert 24 grevskap, 29 innsjøer og 17 øyer. Foto: Andy Harbach, Flickr CC BY 2.0

800px-Snowdon_from_Llyn_Llydaw

800px-Snowdon_from_Llyn_Llydaw

Den høyeste fossen i Wales

Den høyeste fossen i Wales

WALES - Wales er kjent for sine mange fosser. Devil's Appendix er en foss 660 meter meter over havet ved innsjøen Llyn Idwal i fjellområdet Snowdonia. Fossen er 93 meter høy, og har det største enkeltfallet i Wales og er en av de høyeste fossene i Storbritannia. Foto: Mick Knapton, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Flott fossefall

Flott fossefall

WALES - Pistyll Rhaeadr er en foss, som ligger noen kilometer fra landsbyen Llanrhaeadr-ym-Mochnant i grevskapet Powys, 30 kilometer vest for byen Oswestry (17,105 innbyggere/2011). Pistyll Rhaeadr er dannet av elven Afon Disgynfa. Det er tre fall. Det lengste er om lag 40 meter. I nærheten av fossen er det parkeringsmuligheter og en kafé med et bed & breakfast-tilbud. Foto: Velela, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Var størst i Wales før innsjøen ble hevet

Var størst i Wales før innsjøen ble hevet

WALES - Bala Lake er en stor innsjø i Gwynedd i Wales. Det var den største naturlige innsjøen i Wales før vannivået i innsjøen ble hevet for å gi mer vatn til Ellesmere-kanalen. Byen Bala ligger ved den nordlige bredden og Bala Lake Railway går flere kilometer langs sørsiden av innsjøen. Llyn Trawsfynydd er bare litt større enn Bala Lake, og dermed den største innsjøen i Wales. Foto: deepeye, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En av de beste eksemplene

En av de beste eksemplene

St Giles 'Parish Church er sognekirken i Wrexham (61,259 innbyggere/2020). Kirken er anerkjent som et av de fineste eksemplene på kirkelig arkitektur i Wales og er en verneverdig bygning. Den inneholder mange notater, inkludert dekorative utskjæringer og statuer fra 1300-tallet. Det ikoniske tårnet fra 1500 -tallet er 41 meter høyt. Foto: David Powel, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Flere slott og bymurer på verdensarvlisten

Flere slott og bymurer på verdensarvlisten

WALES - Flere slott og bymurer til kong Edward i byen Gwynedd ble i 1986 innskrevet på verdensarvlisten. Dette er Caernarfon Castle (bildet), Harlech Castle, Conwy Castle, Beaumaris Castle, og bymurene i Caernarfon og Conwy. UNESCO anser stedene som de «beste eksemplene på militær arkitektur i Europa på slutten av 1200-tallet og begynnelsen av 1300-tallet». Festningene ble bygget av Edward I etter hans invasjon i Nord-Wales i 1282. Foto: Steve Collis, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Var verdens største produsent

Var verdens største produsent

WALES - Blaenavon Industrial Landscape - Området rundt Blaenavon er bevis på at South Wales var verdens største produsent av jern og kull på 1800-tallet. Alle de nødvendige elementene kan fremdeles sees - kull- og malmgruver, steinbrudd, et primitivt jernbanesystem, ovner, arbeiderhjem og den sosiale infrastrukturen i samfunnet. Stedet ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2000. Foto Loco Steve, Flickr

Det eldste pilegrimsstedet?

Det eldste pilegrimsstedet?

WALES - St Winefride's Well er en brønn i byen Holywell (8,886 innbyggere/2011) som hevdes å være det eldste, kontinuerlig besøkte pilegrimsstedet i Storbritannia. Vannet fra kilden sies å ha en helbredende effekt. Legenden om kilden forteller om Saint Winefride som i 660 ble halshugget av prins Caradoc Vreichvras, etter at hun hadde avvist ham. En kilde må da ha oppstått der hodet til Winefride traff, og at hun senere ble gjenopplivet av sin onkel. Foto: Eurapart, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Broen er et underverk

Broen er et underverk

WALES - Llangollen Bridge er bygget over elven Dee i nordenden av hovedgaten i byen Llangollen i fylket Denbighshire i Nordøst-Wales. Broen er oppført som en av de syv underverkene i Wales og er en fredet bygning. Det har vært en bro over Dee på Llangollen siden minst 1284, selv om den nåværende broen ser ut til å dateres til 1500- eller 1600 -tallet da en tidligere bro ble gjenoppbygd. Broen er fortsatt i bruk. Foto: August Schwerdfeger, Wikimedia Commons CC BY 4.0

Skiferutvinning siden romertiden

Skiferutvinning siden romertiden

WALES - Skiferindustrien i Wales går tilbake til det romerske imperiet. Frem til begynnelsen av 1700-tallet var denne industrien av liten betydning for den walisiske økonomien. Under industrialiseringen på 1800-tallet ble imidlertid skiferutvinningen viktigste næringen i Wales ved siden av kullgruvedrift. Skiferindustrien ble i 2012 registrert som tentativ (foreløpig) verdensarv. Foto: Andrew Stawarz, Flickr CC BY-ND 2.0

Det tredje lengste stedsnavnet i verden

Det tredje lengste stedsnavnet i verden

WALES -Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch er en landsby i Angleseyi. Navnet ble konstruert i 1860-årene i forbindelse med åpningen av jernbanestasjonen, for at man skulle få Storbritannias lengste stasjonsnavn og dermed sette stedet på kartet. Det er Storbritannias lengste stedsnavn, og det tredje lengste i verden. Landsbyen er et populært turistmål. Foto: Doug Orleans, Flickr CC BY-SA 2.0

Kjent for mange verdensrekorder

Kjent for mange verdensrekorder

WALES - Pendine Sands er en strekning på den walisiske kysten som ble brukt for rekordforsøk med racerbiler på 1920-tallet. Det ble satt mange verdensrekorder, den første av Malcolm Campbell i 1924 med en Sunbeam 350HK- bil Blue Bird (bildet) - 235,22 km/t. I juni 2000 satte Don Wales, barnebarnet til Malcolm Campbell, Storbritannias landhastighetsrekord for elektriske biler, - med en Bluebird Electric 2 , og oppnådde en hastighet på 220 km/t. Foto: Thruxton, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Turistby med italiensk arkitektur

Turistby med italiensk arkitektur

WALES - Portmeirion er en turistby i Gwynedd, nord i Wales. Byen ble tegnet av arkitekten Clough Williams-Ellis og ble oppført mellom 1925 og 1975. Byen er oppført i en italiensk stil. I dag er byen eid av en egen stiftelse. Bygda er vertskap for en festival for popmusikk. Den britiske tv-serien The Prisoner ble spilt inn her. Foto: Paul Lakin, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.0

Hovedstaden Belfast

Hovedstaden Belfast

NORD-IRLAND - Belfast (338,160 innbyggere/2019) er hovedstad og den største byen i Nord-Irland. Sentrum har i senere år blitt opprustet kraftig, spesielt området ved elven. Mye av det er bilfritt. De viktigste bygningene er fra viktoriansk og edvardiansk tid; spesielt fremtredende er Queen's University (1849, rådhuset (1903) og Ulster Bank (1860). Byen har verdens største tørrdokk, ved Harland and Wolff skipsverft. Foto: Keith Ruffles, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2

Den nest største i Nord-Irland

Den nest største i Nord-Irland

NORD-IRLAND - Derry (85,300 innbyggere/2019) er den nest største i Nord-Irland og den fjerde største på Den irske øya. Derry er en av de eldste kontinuerlig bebodde stedene i Irland. Byen er det nordvestlige fremste shoppingområdet, og huser to store kjøpesentre sammen med mange butikkfylte gater som betjener mye av det større fylket, samt Tyrone og Donegal. Foto: Mark McGaughey, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Tempel på klippekant med fantastisk utsikt

Tempel på klippekant med fantastisk utsikt

NORD-IRLAND - Mussendeen Temple er en liten sirkulær bygning lokalisert på en klippe nær Castlerock i Londonderry, høyt over Atlanterhavet på nordvestkysten av Nord-Irland. Tempelet ble bygget i 1785 og er en del av godset til Frederick Hervey, 4. jarl av Bristol, Biskop av Derry. Gjennom tiårene har erosjon gjort at klippekanten stadig har krøpet nærmere tempelet. I 1997 gjennomførte The National Trust sikring for å stabilisere klippen. Foto: Thefifthquadrant, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det høyeste fjellet i Nord-Irland - 849 meter

Det høyeste fjellet i Nord-Irland - 849 meter

NORD-IRLAND - Slieve Donard er det høyeste fjellet i Nord-Irland. Toppen er 849 moh. Slieve Donard ligger nær byen Newcastle på østkysten av County Down. Fra fjellet er det en fantastisk utsikt over havet og i godt vær til Belfast. En av severdighetene på fjellet er det 35 kilometer lange steingjerdet Wall of Mourn, som går fra den sørlige til den vestlige kanten. Foto: Ardfern, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den største innsjøen på De britiske øyer

Den største innsjøen på De britiske øyer

NORD-IRLAND - Lough Neagh er den største innsjøen på De britiske øyer. Den er omtrent 30 km lang og 15 km bred, og har et areal på 388 km². Innsjøen er den 15. største ferskvannsinnsjøen i EU, og den 31. største i Europa. Fiske etter ål har vært en viktig næringsvei på Lough Neagh i flere hundre år. Foto: Philip McErlean, Flickr CC BY-ND 2.0

Det «mest bombede hotellet i verden»

Det «mest bombede hotellet i verden»

NORD-IRLAND - The Europa Hotel er et firestjerners hotell i Great Victoria Street, Belfast. Det åpnet i 1971 og har hatt besøk av en rekke statsministre, presidenter og kjendiser. Det er kjent som det «mest bombede hotellet i verden» etter å ha fått 36 bombetreff i forbindelse med konflikten i Nord-Irland fra 196 til 1997. Etter renovering av hotellet i 2008 er det nå 272 soverom, inkludert 92 executive-suiter. Foto: William Murphy, Flickr CC BY-SA 2.0

En av Nord-Irlands mest kjente

En av Nord-Irlands mest kjente

NORD-IRLAND - The Crown Liquor Saloon er en pub i Great Victoria Street i Belfast. Renovert i 1885, og minst to ganger siden, er det et enestående eksempel på et viktoriansk ginpalass, og en av Nord-Irlands mest kjente puber. Stedet var ført kjent på 1820-tallet som Railway Tavern. Puben har hatt en rekke prominente gjester som i mars 2018 da de fikk besøk av Prins Harry og Meghan Markle. Foto: Northern Ireland Office, Flickr CC BY 2.0

Fenomen fra underjordisk vulkanutbrudd

Fenomen fra underjordisk vulkanutbrudd

NORD-IRLAND - Giant's Causeway er et område på Antrim-kysten i Nord-Irland med formasjoner bestående av noe nær 40 000 sorte polygone (de fleste sekskantede) basalt -søyler. Fenomenet er et resultat av et underjordisk vulkanutbrudd for 60 millioner år siden. Stedet ble innskrevet på verdensarvlisten i 1986. Foto: Sparrow at home, Flickr CC BY 2.0

Hjelpefartøy for RMS «Titanic»

Hjelpefartøy for RMS «Titanic»

NORD-IRLAND - SS «Nomadic» er et dampskip fra White Star Line. Hun ble ferdigstilt den 25. april 1911 i Belfast, og ble bygget som et hjelpefartøy for skipene RMS «Olympic» og RMS «Titanic». Hun er det eneste gjenværende dampskipet fra White Star Lines epoke. SS «Nomadic» ligger i dag som museumsbåt ved Queen's Quay, rett utenfor Odyssey Arena i Belfast. Ombord er det fremvisninger, suvernirbutikk, en kaffebar og et fotogalleri. Foto: Irid Escent, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Bermuda - oversjøisk territorium

Bermuda - oversjøisk territorium

BERMUDA - Bermuda (63,913 innbyggere/2019) er et selvstyrt britisk oversjøisk territorium i Nord-Atlanteren utenfor kysten av Nord-Amerika. Under andre verdenskrig var øya en viktig marinebase for beskyttelse av konvoitrafikken over Atlanterhavet (se slaget om Atlanterhavet). FN regner Bermuda som et ikke-selvstyrt område. Bermuda er kjent som et skatteparadis hvor en rekke rederier er registrert. Foto: Reilly Durfy, Unsplash

Hovedstaden Hamilton

Hovedstaden Hamilton

BERMUDA - Hamilton (5,584 innbyggere/2016) er den territoriale hovedstaden i britisk oversjøisk territorium av Bermuda. Byen er oppkalt til ære for Bermudas første guvernør, Sir Henry Hamilton. Det er territoriets finansielle sentrum, en viktig havn og et stort turistmål. Historien om Hamilton som en britisk by begynte i 1790 da den engelske kolonimakten i Bermuda satte av 59 hektar til sitt fremtidige sete. Foto: Reilly Durfy, Unsplash

Den eldste engelske byen i den nye verden

Den eldste engelske byen i den nye verden

BERMUDA - Den historiske byen St. George's ( 5,659 innbyggere/2016), grunnlagt i 1612, og festningsverket i byen ble innskrevet som verdensarv i år 2000. St. George's er den eldste overlevende engelske byen i den nye verden. Det er en rekke historiske bygninger i byen, blant annet St. Peter's Church, State House, Tucker House, Globe Hotel, Mitchell House, Stuart Lodge, Old Prestegård, Bridge House, Carriage House og Unfinished Church. Foto: Captain-tucker, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 Bermuda

En av de meste kjente

En av de meste kjente

BERMUDA - Elbow Beach er en av de mest populære strendene på hovedøya Bermuda. Stranden ligger på kysten til distriktet Paget Parish, og er også hjemmet til en av Bermudas mest kjente feriesteder, Elbow Beach Hotel. Hotellet har vært med i en av episodene i den amerikanske tv-serien «Sopranos». Foto: Captain-tucker, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

805 000 turister i 2019

805 000 turister i 2019

BERMUDA - Bermudas registrerte totalt 805 000 turister i 2019, og omsatte for cirka 601 millioner amerikanske dollar. The Reefs Hotel & Club, kjent som The Reefs, er et luksuriøst firestjerners ferieanlegg i distriktet Southampton Parish. I 2011 ble det av Travel + Leisure rangert som det 23. beste hotellet i Karibia, Bermuda og Bahamas. The Reefs har 62 gjesterom, suiter og hytter, samt 19 møblerte 2- og 3-roms luksuriøse Club-leiligheter. Foto: The Reefs, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Pitcairn - kolonien i Stillehavet

Pitcairn - kolonien i Stillehavet

PITCAIRN - Pitcairnøyene (47 innbyggere/2021) er en øygruppe på fire øyer i det sørlige Stillehavet, hvorav kun den nest største, Pitcairn, er bebodd. Pitcairn er den siste gjenværende britiske kolonien i Stillehavet. Øyene er mest kjent for å være hjemmet til etterkommerne av deltakerne i mytteriet på Bounty og tahitierne som fulgte dem, en hendelse som er beskrevet i flere bøker og filmer. Foto: watawei, Flickr CC BY 2.0

Henderson Island er verdensarv

Henderson Island er verdensarv

PITCAIRN - Hendersonøya er ei ubebodd koralløy i den sørlige delen av Stillehavet. Øya ligger under Pitcairnøyene siden 1902. Hendersonøya er 9,6 km lang og 5,1 km bred og har et areal på 37,3 km². I 1988 ble Hendersonøya merket som et verdensarvsted på grunn av det rike fuglelivet og de urørte fosfatreservene. Foto: Ron Van Oers, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 igo

Turks- og Caicosøyene - oversjøisk territorium

Turks- og Caicosøyene - oversjøisk territorium

TURKS- OG CAICOSØYENE (42,953 innbyggere/2020) er et britisk oversjøisk territorium som består av to grupper av tropiske koralløyer i Vestindia. FN regner Turks- og Caicosøyene som et ikke-selvstyrt område. Turks- og Caicosøyene ligger sørøst for Mayaguana på Bahamas og nord for øya Hispaniola. Øyene ble registrert som tentativ (foreløpig) verdensarv i 2012. Foto: James Willamor, Flickr CC BY-SA 2.0

Hovedstaden Cockburn town

Hovedstaden Cockburn town

TURKS- OG CAICOSØYENE - Cockburn Town er hovedstad i det britiske oversjøiske territoriet Turks- og Caicosøyene i Karibia. Den ligger på den største øya i Turksøyene, Grand Turk. Bysentrum ligger langs kysten i en utstrekning på 1,6 km. Hovedgatene løper parallelt med stranden, Cockburn Town Beach. Sentrum av Cockburn Town har regjeringsbygninger, forretnings- og bankvirksomhet. Foto: Aaron Keene, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Anguilla - oversjøisk territorium

Anguilla - oversjøisk territorium

ANGUILLA (14,731 innbyggere/2018) et britisk oversjøisk territorium i Karibia med omfattende autonomi. Anguilla ble kolonisert av engelskmennene i 1650. Anguilla er kjent for sine spektakulære og økologisk viktige korallrev. Bortsett fra hovedøya Anguilla, består landområdet av flere andre små øyer og grunnlag som ofte er små og ubebodde. Foto: Ramon Kagie, Unsplash

Hovedstaden The Valley

Hovedstaden The Valley

ANGUILLA - The Valley (1,298 innbyggere/2011) er hovedstaden på øya Anguilla i Karibien, som er et Britisk oversjøisk territorium. Byen ligger i en dal ved vika Crocus Bay på øyas nordvestre del og har ca. 2 000 innbyggere. Byen har en havn som er et svært populært mål for kryssningsfartøyer og større og mindre fritidsbåter. I tillegg betjenes byen av Wallblake lufthavn som ligger ca. 3 km sørøst for sentrum. Foto: Maksim, Wikimedia Commons Public domain

Høyt rangert feriested

Høyt rangert feriested

ANGUILLA - Belmond Cap Juluca er et femstjerners feriested som ligger ved Maundays Bay i Anguilla. Feriestedet har blitt høyt anerkjent i forskjellige publikasjoner, og er rangert som et av de fem beste ferieanleggene i Det karibiske hav av Yachting Magazine og var på «gull-listen» til magasinet Condé Nast Traveler i 2010. Foto: tiarescott, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Britisk Antarktis - oversjøisk territorium

Britisk Antarktis - oversjøisk territorium

BRITISK ANTARKTIS er et britisk oversjøisk territorium. Området overlapper Argentinsk Antarktis og Chilensk Antarktis og omfattes av Antarktis-traktaten. Stater som har tiltrådt traktaten skal ikke gjøre noe for å hevde, støtte eller benekte territorielle krav i Antarktis, men slår også fast at statene ikke har oppgitt sine territoriale krav ved tiltredelse. Storbritannia har tiltrådt traktaten. Foto: Wapster, Flickr CC BY 2.0

Administrativt senter og forskningsstasjonen

Administrativt senter og forskningsstasjonen

BRITISK ANTARKTIS - Rothera er en av forskningsstasjonene til British Antarctic Survey (BAS) i Antarktis. Den er beliggende på Adelaide Island vest for Den antarktiske halvøy og benyttes til forskning innen blant annet meteorologi, biologi, geologi og glasiologi. Den fungerer også som forsyningsbase for forskningsstasjonene som ligger på det antarktiske kontinentet. Foto: Dconnor9, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

Det britiske territoriet i Indiahavet

Det britiske territoriet i Indiahavet

DET BRITISKE TERRITORIET I INDIAHAVET - Det britiske territoriet i Indiahavet er et britisk oversjøisk territorium i Indiahavet, opprettet den i 1965. Territoriet består av Chagosøyene med Diego Garcia, der det ligger en amerikansk militærbase. Det er ingen fastboende sivilbefolkning, kun personer tilknyttet militærbasen oppholder seg i territoriet. Mauritius gjør krav på territoriet, og har fått støtte fra FN med et vedtak fra 2019. Foto: Ukjent, Wikimedia Commons Public domain

Diego Garcia - amerikansk militærbase

Diego Garcia - amerikansk militærbase

DET BRITISKE TERRITORIET I INDIAHAVET - Diego Garcia er en britisk øy i Indiahavet, 1600 km syd for sydspissen av India. Øya har fungert som militærbase for amerikanske militære siden 1960-tallet. Den opprinnelige befolkningen ble derfor tvangsforflyttet. Øya er del av Chagosøyene, en øygruppe som inngår i Det britiske territoriet i Indiahavet. Foto: U.S. military or Department of Defense, Wikimedia Commons Public domain

De britiske Jomfruøyer

De britiske Jomfruøyer

DE BRITISKE JOMFRUØYER - De britiske Jomfruøyer er en øygruppe i Det karibiske hav. Øygruppen er et britisk oversjøisk territorium. FN regner den som et ikke-selvstyrt område. Øygruppen består av Tortola, Virgin Gorda, Anegada, Jost Van Dyke, Peter Island, Salt Island, Beef Island, Cooper Island, Ginger Island, Norman Island og mange andre mindre øyer. Foto: Bogdan Rîpă, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.0

Hovedstaden Road Town

Hovedstaden Road Town

DE BRITISKE JOMFRUØYER - Road Town er hovedstaden i øygruppa De britiske Jomfruøyer i Karibien, som er et Britisk oversjøisk territorium. Byen ligger på øya Tortola i en dal ved vika Road Bay på øyas sørvestre del og har ca. 9 500 innbyggere. Foruten forvaltningsbygninger, sykhus, postkontor og banker finnes det et museum, Virgin Islands Folk Museum. Foto: Taichi,T, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.

Caymanøyene - oversjøisk territorium

Caymanøyene - oversjøisk territorium

CAYMANØYENE - Caymanøyene er en øygruppe og britisk oversjøisk territorium i Det karibiske hav. Territoriet har 68 000 innbyggere. Øygruppen består av Grand Cayman, Cayman Brac og Little Cayman. Hovedstaden George Town ligger på vestkysten av Grand Cayman. FN regner Caymanøyene som et ikke-selvstyrt område. Øyene er kjent for sitt bankvesen og for sitt omdømme som skatteparadis. Caymanøyene har ikke direkte skatt på inntekt, kapitalgevinst eller salg. Foto: Samantha Chapnick, Flickr CC BY-ND 2.0

Hovedstaden George Town

Hovedstaden George Town

CAYMANØYENE - George Town (40,200 innbyggere/2019)er hovedstaden på Caymanøyene. Den ligger på øya Grand Cayman. Byen er en viktig cruisehavn og betjenes av flyplassen Owen Roberts internasjonale lufthavn. George Town er hjertet av Cayman Islands finansielle virksomheter med nærmere 600 bank- og trustselskaper. George Town er kjent for å være en smeltedigel av forskjellige kulturer, med mer enn 100 nasjonaliteter. Foto: rh43, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.

Falklandsøyene - oversjøisk territorium

Falklandsøyene - oversjøisk territorium

FALKLANDSØYENE (3,398 innbyggere/2016) er en øygruppe i Sør-Atlanteren, beliggende 480 kilometer øst for det søramerikanske fastlandet. Øygruppen er et oversjøisk område tilhørende Storbritannia. Suvereniteten over Falklandsøyene er omstridt, og helt siden øyene ble britiske i 1833 har Argentina gjort krav på området. Denne konflikten førte til Falklandskrigen mellom Storbritannia og Argentina i 1982. Foto: John5199, Flickr CC BY 2.0

Hovedstaden Stanley

Hovedstaden Stanley

FALKLANDSØYENE -Stanley (2,634 innbyggere/2016) er hovedstaden, og den eneste byen, på Falklandsøyene. Bosetningen i Stanley begynte i 1843 og byen ble administrasjonssenter i juli 1845. Byen er oppkalt etter Edward Geoffrey Smith-Stanley som var forsvarsminister og hadde ansvaret for de britiske koloniene på den tiden. Foto: Tom L-C, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Montserrat - oversjøisk territorium

Montserrat - oversjøisk territorium

MONTSERRAT (4,649 innbyggere/2019) er et britisk oversjøisk territorium i Karibia. FN regner Montserrat som et ikke-selvstyrt område. Mesteparten av øya ligger i ruiner. To tredjedeler av befolkningen flyktet etter vulkanutbruddet fra Soufrière Hills 18. juli 1995. Hovedstaden Plymouth (bildet) ble evakuert i 1997, og har siden vært avstengt. Vulkanen Soufrière Hills har vært aktiv siden 1995. Det siste utbruddet kom i 2010. Flytrafikken ble da stengt. Foto: Xb-70, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Halvparten av Montserrat ble ubeboelig

Halvparten av Montserrat ble ubeboelig

MONTSERRAT - Vulkanen Soufrière Hills på Montserrat er en aktiv stratovulkan. Etter en lang uvirksom periode ble den i 1995 aktiv igjen, og har fortsatt å være i utbrudd siden den gang. 19 personer omkom. Utbruddene har gjort mer en halvparten av Montserrat ubeboelig, ødelagt hovedstaden Plymouth, og forårsaket omfattende evakueringer: Cirka to tredjedeler av befolkningen har forlatt øya. Foto: David Stanley, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Bygger ny hovedstad - Little Bay

Bygger ny hovedstad - Little Bay

MONTSERRAT - Little Bay er en havneby under konstruksjon som er ment å være den fremtidige hovedstaden på øya Montserrat. Det ligger ved siden av Brades, hvor regjeringens hovedkvarter for tiden er lokalisert. Plymouth, sør på øya, ble forlatt i 1997 etter at den ble begravet av utbruddet i vulkanen Soufriere Hills i 1995. Prosjektet er finansiert av regjeringen i Montserrat og den britiske regjeringen, Department for International Development. Foto: Patrick Smith, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Gibraltar - oversjøisk territorium

Gibraltar - oversjøisk territorium

GIBRALTAR (34,003 innbyggere/2020) er siden 1713 et britisk oversjøisk område, og ble i 1830 en britisk kronkoloni. Området ligger i Sørvest-Europa, nærmere bestemt på Den iberiske halvøys sørkyst, strategisk plassert ved Gibraltarstredet som forbinder Atlanterhavet og Middelhavet. FN regner Gibraltar som et ikke-selvstyrt område. I dag domineres finansielle tjenester, online gambling, skipsfart og turisme, som inkluderer tollfritt detaljhandel til besøkende. Foto: Michal Mrozek, Unsplash

St. Helena - oversjøiske territorium

St. Helena - oversjøiske territorium

ST.HELENA - St. Helena er en øy i Søratlanteren, og er en del av det britiske oversjøiske territoriet St. Helena, Ascension og Tristan da Cunha. Øya er 16 km bred og åtte kilometer lang. FN regner St. Helena som et ikke-selvstyrt område. St. Helena er et av de mest isolerte stedene i verden, beliggende i Sør-Atlanteren med over 2 000 km til nærmeste land. Foto: David Stanley, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Hovedstaden Jamestown

Hovedstaden Jamestown

ST.HELENA- Jamestown (704 innbyggere/2008) er en havneby og hovedstad på øya St. Helena og de øvrige delene av det britiske oversjøiske territoriet Ascension og Tristan da Cunha. Byen ligger i bunnen av en dyp kløft. Denne beliggenheten gjør at byen er en del varmere enn resten av øya. Foto: Luke McKernan, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Ascension - oversjøisk territorium

Ascension - oversjøisk territorium

ASCENSION (806 innbyggere/2016) er ei britisk øy i det sørlige Atlanterhavet, cirka 1300 kilometer nordvest for Sankt Helena. Den tilhører det britiske oversjøiske territoriet St. Helena, Ascension og Tristan da Cunha, fram til 2009 kjent som St. Helena og avhengige områder. Avstanden til St. Helena lenger sør er 1300 km, mens det er 1504 km til nærmeste punkt på kysten av Afrika og 2232 km til nærmeste punkt i Sør-Amerika. Øya har et areal på omkring 97 km². Foto: Drew Avery, Flickr CC BY 2.0

Tristan da Cunha - oversjøisk territorium

Tristan da Cunha - oversjøisk territorium

TRISTAN DA CUNHA (260 innbyggere/2019) er en øygruppe i Sør-Atlanterhavet, og er også navnet på hovedøya. Øygruppa Tristan da Cunha er sammen med Gough Island, 395 km unna, politisk underlagt det britiske oversjøiske territoriet St. Helena, Ascension og Tristan da Cunha, sammen med Ascension og St. Helena. St. Helena ligger 2 000 km unna Tristan da Cunha. Foto: Spixey, Flickr CC BY-SA 2.0

Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene

Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene

SØR-GEORGIA OG SØR-SANDWICHØYENE - er et britisk oversjøisk territorium i Sør-Atlanteren, som består av øya Sør-Georgia og øygruppen Sør-Sandwichøyene med 11 mindre øyer. Argentina gjør krav på Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene og resten av de britiske territoriene i Sør-Atlanteren. Øyene blir administrert av en britisk kommissær som har tilhold på Falklandsøyene. Foto: Butterfly austral, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Akrotiri og Dekelia - britiske militærbaser

Akrotiri og Dekelia - britiske militærbaser

AKROTIRI OG DEKELIA er to militærbaseområder under britisk suverenitet på sørkysten av øya Kypros i Middelhavet. Militærbaseområdene er underlagt britisk jurisdiksjon og er ikke en del av Republikken Kypros. Akrotiri ligger i sør nær Limassol og Dekelia i sørøst nær Larnaka. Administrasjonssetet er Episkopi Cantonment. Foto: Sgt. Demetrio J. Espinosa - U.S. Marine Corps, Wikimedia Commons Public domain

På bakketopp med utsikt over Belfast

På bakketopp med utsikt over Belfast

NORD-IRLAND - Belfast Castle ligger 120 meter over havet i Cavehill Country Park i Belfast. Det opprinnelige slottet ble bygget på 1100-tallet av normannere. Slottet brant ned i 1708. Deretter begynte Sir Arthur Chichester , baron av Belfast, å bygge et nytt slott. Slottet som eksisterer i dag ble bygget mellom 1810 og 1870. I 1934 mottok byen slottet i gave fra Anthony Ashley Cooper, 9. jarl av Shaftesbury. Det ble åpnet for publikum i 1988. Foto: Johnnykimble, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

bottom of page