top of page
Sudan

Fakta

IMG_20180605_133745.jpg
125px-Flag_of_Sudan.svg.png

– Den nye regjeringen viser at de er villige til å møte folkets behov og gjenoppbygge landet. Men dersom den internasjonale støtten fortsetter å utebli, vil man gå glipp av en stor mulighet til å bygge videre på de positive forandringene som har skjedd.                                                             

Jan Egeland (1957 - ) 
Generalsekretær i Flyktninghjelpen 

13962772521_03e77a6d23_o.jpg

Portrett: NRC.smugmug.com Illustrasjonsfoto: Anmede, Flickr CC BY-SA 2.0 

Historisk glimt

Området som i dag danner Sudan nevnes i skriftlige kilder fra oldtidens Egypt fra rundt 3000 f.Kr. Periodisk var nordlige Sudan, fortrinnsvis Nubia, en egyptisk provins.

Sudanske konger og faraoer hersket i områdets storhetstid mellom 1000 fvt. til 400 evt. 

​

På midten av 500-tallet var Nubia oppdelt i tre kongeriker som på den tiden ble kristnet og Egypt sluttet etter å ha blitt islamisert på midten av 600-tallet etter en fredsavtale med Nubias konger. Med unntak av den søndre delen ble Sudan islamisert over tid fram til 1500-tallet. Muhammad Ali av Egypt erobret Sudan i 1822 og anla Khartoum. Hans sønn Ibrahim Pasja flyttet Egypts grenser helt til nærheten av Victoriasjøen. En voksende misnøye med den egyptiske innflytelsen, høye skatter og krav om at slaveriet skulle avskaffes førte fram til mahdistopprøret under Muhammad Ahmad i 1882. Mahdiststaten ble senere styrtet i 1898 av Egypt og Storbritannia. 

​

Landet ble ledet av en generalguvernør som ble innsatt av egypterne etter britenes godkjenning, men landet ble i realiteten styrt som en britisk koloni. Fram til selvstendigheten i 1956 ble Sudan administrert av britene som to separate enheter – det islamske nord- og det kristne sørterritoriet.

​

Sudan fikk selvstendighet fra Storbritannia og Egypt i 1956 og har vært medlem av FN siden da. Militære regimer som favoriserte islam-orienterte regjeringer har dominert Sudans innenrikspolitikk siden landet ble selvstendig. Oberst Omar al-Bashir kom til makten i et militærkupp i 1989. Han satt ved makten i nær 30 år, frem til han selv ble avsatt ved et militærkupp i april 2019.

Med unntak av perioden 197282 var landet herjet av borgerkrig inntil en fredsavtale ble inngått mellom de stridende partene den i januar 2005.

 

I 2003 oppsto Darfur-konflikten i Darfur. Mellom 2003 og 2008 ble minst 300,000 mennesker drept og tre millioner fordrevet under konflikten mellom rebellgrupper og regjeringen.

 

Den sudanske regjeringen og opprørslederen Minni Arcua Minnawi fra SLA undertegnet en fredsavtale for Darfur i mai 2006. Etter flere uroligheter og flere runder med forhandlinger ble en avtale inngått i juli 2011. Konflikten hadde sitt utgangspunkt i det muslimske nordlige Sudans økonomiske, politiske og sosiale dominans over det kristne, ikke-arabiske Sør-Sudan. Ifølge fredsavtalen – Comprehensive Peace Agreement (CPA) – skulle Sør-Sudan innen januar 2011 gjennomføre en folkeavstemning om uavhengighet. I januar 2011 ble denne holdt. Et overveldende flertall stemte for løsrivelse, og Sør-Sudan ble erklært som stat 9. juli 2011. Ved opprettelsen av Sør-Sudan var det ikke enighet mellom Sør-Sudan og Sudan om den økonomiske kompensasjonen for en rørledning gjennom Sudan fra oljeproduksjonen i Sør-Sudan. Dette førte til uroligheter.

​

Den tidligere presidenten i Sudan, Omar al-Bashir var det første statsoverhodet som ble tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser (2008).  Han var statsleder i Sudan fra han tok makten ved et statskupp mot den demokratisk valgte regjeringen til Sadeq al-Mahdi i 1989 til han selv ble avsatt i 2019. Sudan er ikke medlem av ICC og trenger likevel ikke utlevere sin tidligere president, men om han reiser til et av de 106 medlemslandene, plikter de å arrestere ham. Under regimet til Omar al-Bashir var rettssystemet i Sudan basert på sharia-lover. I juli 2020 ble det innført lover som blant annet forbyr offentlig pisking og alkoholforbud for ikke-muslimer.  Sudan kriminaliserte også kjønnslemlestelse med en strafferamme på opptil tre års fengsel.

​

Abdel Fattah al-Burhan har fungert som overgangsleder for landet siden august 2019. Han var tidligere generalinspektør for de sudanesiske væpnede styrkene.

 

Osman Hussein har vært fungerende statsminister siden januar 2022, etter at Abdalla Hamdok trakk seg i samme måneden. I mars 2020 overlevde Hamdok et attentatforsøk i hovedstaden Khartoum. Gjerningsmannen/e er ikke identifisert. Minst tre kjøretøyer ble skadet i forsøket, men det var ingen personskader bortsett fra én sikkerhetsoffiser som var lettere såret.

​

Visste du at...

Sudan er Afrikas tredje største land og det 16. største i verden.

​

Det er betydelige mengder av blant annet gull, sølv, sink,  jernmalm og kobber i Sudan. Sudan mistet de fleste oljereservene, anslått til å være mellom fem og sju milliarder fat, da Sør-Sudan løsrev seg.

​

Konflikten mellom Sudan og Sør -Sudan er Afrikas lengste borgerkrig, som varte fra 1955 til 1972 og igjen fra 1983 til 2005.

​

Ifølge Verdensbanken er Sudan i en akutt humanitær krise etter mange år konflikt. Det anslås at mer enn seks millioner mennesker lider av mangel på mat, og at 1,4 millioner barn under fem år forventes å bli underernærte i 2021.

​

Mer enn 62,000 flyktninger har flyktet fra Etiopia til Sudan siden november 2020, etter at den etiopiske regjeringen startet en militær kampanje i Tigray -regionen.

​

Nord-Sudan er veldig tørt og utsatt for intense sandstormer som kalles haboobs som kan mørkne solen og redusere synligheten til null. Sandstormene kan nå en hastighet på opp til 80 kilometer i timen, og en høyde på 900 meter. Sandstormene varer i omtrent tre timer og ledsages av tordenvær i sin siste fase. Som et resultat av varmere klima og uberegnelig nedbør har store deler av Sudan blitt gradvis uegnet for jordbruk og bosetninger.

​

Hovedstad

Khartoum

​

Etniske grupper

Sudansk arabere (omtrent 70%), fur, beja, nuba, fallata

​

Språk

Arabisk, nubisk, nilotisk, ta bedawie, engelsk, andre

​

Religion

Sunnimuslimer, en kristen minoritet, lokale religioner

​

Folketall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Republikk

​

Areal

1,879,358 km²

​

Nasjonaldag

1. januar

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Sudan

Tasteatlas

International Cuisine

​

Utvalgte aviser

Sudan Tribune

​

Nettsted for turisme

Real Sudan

​

UDs reiseråd
Sudan

​

Nødnummer

Politi 999 Akutt 333

​

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

FN-sambandet - Landstatistikk

​

Hovedstaden Khartoum

Hovedstaden Khartoum

Khartoum (6,017,000 innbyggere/2021 - storbyområdet) er hovedstad i Sudan. Byen ligger der hvor Hvite-Nilen (som kommer fra Uganda), møter Blå-Nilen (som kommer fra Etiopia) i det som poetisk kalles historiens lengste kyss, Al mogran. Byen er grunnlagt i 1821 som en utpost for den egyptiske armeen. I byen ligger Khartoum universitet. Foto: Christopher Michel, Flickr CC BY 2.0

Den nest største byen

Den nest største byen

Omdurman (2,395,159 innbyggere/2008) er den nest største byen i Sudan. I Omdurman finnes det lett industri, flere museer og et islamsk universitet. Byens opprinnelige navn var Wen-Dhurman, som på dinka betyr «sønn som sørger over sin mor» Foto: Hans Birger Nilsen, Flickr CC BY-SA 2.0

Sudans viktigste havneby

Sudans viktigste havneby

Port Sudan (489,725 innbyggere/2007) er en by i det østlige Sudan. Byen ligger ved landets kyst til Rødehavet, og er Sudans viktigste havneby. Byen har et oljeraffineri og håndterer mesteparten av landets internasjonale handel. Den største eksporten er oljefrø, senna, hud og skinn. Importen er blant annet byggematerialer, tunge maskiner og kjøretøy. Foto: Bertramz, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Flyktninger preger denne byen

Flyktninger preger denne byen

Nyala (565,734 innbyggere/2007) i staten Dschanub Darfur, ligger rundt 900 kilometer fra Khartoum. Lokale næringer produserer tekstiler, bearbeidet mat og lærvarer. Nyala har endestasjoner for både vei og jernbane. Under den pågående Darfur-konflikten har tusenvis av internt fordrevne personer samlet seg nær byen i håp om beskyttelse. I Kalma, flyktningleiren i den sørlige delen av Nyala, er det mer enn 100,000 flyktninger. Foto: Taha hussain33, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Jordbrukssentrum og hovedkvarter

Jordbrukssentrum og hovedkvarter

Al Fashir (263,243 innbyggere/2012) er hovedstaden i Nord-Darfur i Sudan. Byen ligger cirka 800 kilometer vest for Khartoum, og ligger i en høyde på rundt 700 meter. Al-Fashir er et jordbrukssentrum med handel med frukt og korn. Byen er et tidligere karavanesentrum som vokste frem rundt palasset til sultanen av Furs (nå et museum). Hovedkvarteret til FNs bistandsmisjon (UNAMID) ligger i byen. Foto: Sudan Envoy, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Handelssentrum for rikt bomullsdistrikt

Handelssentrum for rikt bomullsdistrikt

Kassala (419,030 innbyggere/2008) er en by i det østlige Sudan, og ligger omkring 415 kilometer øst for Khartoum. Byen ligger tett ved grensen til Eritrea. Byen er handelssentrum for et rikt bomullsdistrikt, og har jernbaneforbindelse med Khartoum of Port Sudan. Her er også en flyplass. Kassala ble grunnlagt i 1834 som en egyptisk garnison. Foto: Bertramz, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Flere hundre tusen mennesker har mistet livet

Flere hundre tusen mennesker har mistet livet

Ifølge FN har flere hundre tusen mennesker mistet livet, og millioner er på flukt, siden volden brøt ut i Darfur i 2003. Konflikten står hovedsakelig mellom den sudanske regjeringen og lokale opprørsgrupper. Bakgrunnen er at folkegrupper i Darfur opplever at de ikke blir respektert av de sentrale myndighetene i Sudan. Foto: RNW.org, Flickr CC BY-ND 2.0

Millioner trenger humanitær hjelp

Millioner trenger humanitær hjelp

Ifølge EU Civil Protection and Humanitarian Aid opplever mer enn sju millioner mennesker i Sudan matmangel og trenger humanitær hjelp. Ifølge UNICEF lider rundt 2,7 millioner barn og 1,9 millioner mødre av akutt underernæring. Dessuten er over 850,000 mennesker berørt av gresshoppeinvasjon og kraftig nedbør og flom. I flyktningleiren Kalma (bildet) bor det mer enn 100,000 mennesker, blant den høyeste i verden. Foto: EU Civil Protection and Humanitarian Aid, Flickr CC BY-SA 2.0

Mangfoldig fargerikt korallrev

Mangfoldig fargerikt korallrev

Sanganeb Marine National Park og Dungonab Bay - Mukkawar Island Marine National Park ble oppført som verdensarv i 2016. Stedene består av to separate områder: Sanganeb er et isolert korallrev i det sentrale Rødehavet og den eneste atollen, 25 kilometer utenfor kysten av Sudan. Det andre stedet består av Dungonab Bay og Mukkawar Island, som ligger 125 kilometer nord for Port Sudan, et svært mangfoldig system av korallrev, mangrover, sjøgress, strender og holmer. Foto: Shutterstock

Øyperle ved storbyer

Øyperle ved storbyer

Tuti Island er en åtte kvadratkilometer stor øyperle som ligger der Den blå Nilen og Den hvite Nilen danner et samløp med hovedelven Nilen. Øya er omgitt av Khartoum, Omdurman og Khartoum North (også kjent som industrisenteret Bahri). Til tross for dette har øya bare en liten landsby. Tuti Island er nå tilgjengelig via en hengebro som sto ferdig i 2008. Et investeringsselskap planlegger å gjøre øya til et turiststed. Foto: Osama Elfaki, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Hard rammet av borgerkrigene

Hard rammet av borgerkrigene

Nubafjella er en fjellkjede i Kordofan, en region i Sudan. Fjellene er mellom 500 og 1,325 meter høye, og dekker et område på rundt 6,200 km². Fra midten av 1980-åra til undertegningen av våpenhvileavtalen var området hard rammet av borgerkrigene i Sudan. Det internasjonale samfunnet, blant annet skuespilleren George Clooney var i 2012 i Nuba-fjellene og dokumenterte folkemordet til Bashir-regjeringen. Foto: Andreas31, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Gravsted for islamsk opprører

Gravsted for islamsk opprører

Mahdi's tomb er gravstedet til Muhammad Ahmad, lederen av et islamsk opprør mot den osmansk-egyptiske okkupasjonen av Sudan på slutten av 1800-tallet. Stedet ligger i byen Omdurman. Muhammad Ahmad døde kort tid etter seieren og ble gravlagt i Omdurman. Foto: David Stanley, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Landemerke i Omdurman

Landemerke i Omdurman

Al-Nilin Mosque er en 2,500 kvadratmeter stor moske i Omdurman. Den ble bygget på 1970-tallet og ferdigstilt i 1984. Moskeen betegnes som et landemerke, og en av de fine arkitektoniske religiøse stedene i landet. Foto: Nick Hobgood, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Bygd av britene og fullført i 1908

Bygd av britene og fullført i 1908

St. Matthew's Cathedral er sete for erkebiskopen av erkebispedømmet i Khartoum, under beskyttelse av apostelen St. Matthew. Da britene bygde den moderne byen Khartoum som hovedstad i det anglo-egyptiske Sudan, ble en ny katedral konstruert. Den ble fullført i 1908 i nyromansk stil, med tre navner og et høyt tårn. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

2,300 år gammelt tempelkompleks

2,300 år gammelt tempelkompleks

Musawwarat en-Sufra er et stort meroitisk tempelkompleks i det moderne Sudan, dateres tilbake til den tidlige meroittiske perioden på 300-tallet f.Kr. Stedet ligger i Butana rundt 190 kilometer nordøst for Khartoum. Stedet ble oppført på verdensarvlisten i 2011. Foto: Hans Birger NIlsen, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Oldstidsby med mer enn 200 pyramider

Oldstidsby med mer enn 200 pyramider

Meroë er en oldtidsby ved Nilen i Sudan. Meroë var grekernes og romernes navn på hovedstaden i fortidens etiopiske rike og på området mellom Nilen, Atbara og Den blå Nilen. Byen var hovedstaden i kongedømmet Kusj i flere århundrer. Stedet er markert av mer 200 pyramider i tre grupper. Mange av disse er i dag i ruiner. De er identifisert som nubiske pyramider på grunn av deres særskilte størrelse og proporsjoner. Stedet ble oppført som verdensarv i 2011. Foto: Christopher Michel,Flickr CC BY 2.0

20 pyramider fra kongerike

20 pyramider fra kongerike

Nuri er den kongelige nekropolisen med mer enn 20 pyramider i den antikke byen Napata, den første hovedstaden i det nubiske kongeriket Kush. Pyramidene ved Nuri ble bygget over en periode på mer enn tre århundrer, fra ca 670 f.Kr. for den eldste (pyramiden i Taharqa), til rundt 310 f.Kr. (pyramide for kong Nastasen). Pyramidene i Nuri, sammen med andre bygninger i regionen rundt Gebel Barkal, ble oppført som verdensarv i 2003. Foto: Hans Birger Nilsen, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Mer enn 3,500 år gammel historie

Mer enn 3,500 år gammel historie

Gebel Barkal eller Jebel Barkal er et lite fjell cirka 400 kilometer nord for hovedstaden Khartoum i Sudan. Fjellet og området rundt er et verdensarvsted (2003) på grunn av et stort antall tempelruiner, nubiske pyramider, boenheter og palass. Området har en utstrekning på cirka 60 kilometer langs Nilen. Omkring år 1450 f.Kr., utvidet den egyptiske farao Thutmose III sitt rike til å omfatte denne regionen og gjorde Gebel Barkal til landets sørgrense. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

Kongelige nubiske pyramider

Kongelige nubiske pyramider

El-Kurru i Nordstat i Sudan var en av de kongelige nekropolisene som ble brukt av den nubiske kongefamilien i Kush og Egypts 25.dynasti. Utgravd av George Reisner dateres det meste av de kongelige nubiske pyramidene til den tidlige delen av kushittiden, fra Alara av Nubia (795–752 f.Kr.) til kong Nastasen (335–315 f.Kr.). De siste årene har arkeologisk arbeid startet igjen i El Kurru. Foto: Anmede, Flickr CC BY-SA 2.0

Bosetning som er minst 9,500 år gammel

Bosetning som er minst 9,500 år gammel

Kerma var hovedstaden i Kerma-kulturen, og er et av de største arkeologiske stedene i det gamle Nubia. Arkeologi har påvist at den eldste bosetningen i Kerma er minst 9,500 år gammel. Det var et stor bysamfunn, bygd rundt et stor tempel reist av leirmurstein, kjent som «Vestlige Deffufa», 50 meter ganger 25 meter. Foto: Lassi, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Mer enn 3,000 år gammel by

Mer enn 3,000 år gammel by

Soleb er en gammel by i Nubia i dagens Sudan. Stedet ligger omtrent 500 kilometer sør for Aswan i Egypt. Den ble oppdaget og beskrevet av Karl Richard Lepsius (tysk pionér innen moderne arkeologi) i 1844. Stedet har blant annet et flott tempel av sandstein bygget av den egyptiske kongen Amenhotep som levde fra rundt 1388 til rundt 1351 f.Kr. Soleb har også flere pyramider. Foto: Clemens Schmillen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Et kristent imperium

Et kristent imperium

Gamle Dongola var hovedstaden i det nubisk-kristne imperiet Makuria. Ruinbyen må ikke forveksles med den moderne byen Dunqula. Gamle Dongola var en viktig by i middelalderens Nubia, og utgangspunktet for karavanruter vest til regionen Darfur og og den tidligere provinsen Kordofan. Stedet ble grunnlagt i det femte århundre som en festning. På citadellet, som var den kongelige residensen, var det mange palasser og offentlige bygninger. Foto: Hans Birger Nilsen, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Den største nubiske samlingen i verden

Den største nubiske samlingen i verden

Sudan National Museum i El Neel (Nile) Avenue i Khartoum ble etablert i 1971, og har den største nubiske samlingen i verden, alle perioder i den sudanesisk sivilisasjonen. Gårdsplassen og hagen er et åpent museum som inkluderer mange templer, graver, monumenter og statuer i forskjellige størrelser. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

836,000 turister i 2018

836,000 turister i 2018

Sudan registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 836,000 turister i 2018, og omsatte for cirka 1,04 milliarder amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer fire prosent av bruttonasjonalproduktet. Acropole (bildet) er det eldste eksisterende hotellet i hovedstaden Khartoum som har vært i kontinuerlig drift. Hotellet åpnet i 1952. Foto: RomanDeckert, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Luksushotell finansiert av Libya

Luksushotell finansiert av Libya

Corinthia Hotel Khartoum er et fem-stjerners hotellet ved Den blå Nil i sentrum av Khartoum. Det 19-etasjers hotellet ble ferdigstilt i 2007 og åpnet i januar 2009. Den ble bygget og finansiert av et libysk statlig selskap. Byggekostnadene utgjorde 80 millioner amerikanske dollar. Bygningen har en buet oval fasade som skal etterligne formen på en båttypen dhow. Det blir noen ganger referert til som en litt tøff etterligning av Burj al-Arab i Dubai. Foto: Nubian Image Archive, Flickr CC BY 2.0

bottom of page