Sveits
Fakta
Sveits er et lite, bratt land, mye mer opp og ned enn sidelengs, og bundet til store, brune hoteller bygd på arkitekturens gjøkur.
Ernest Hemingway (1899 - 1961)
Amerikansk forfatter
og nobelprisvinner i litteratur
Portrett: Look Magazine, Wikimedia Commons Public domain Illustrasjonsfoto:Matt Foster, Unsplash
Hovedstad
Bern
Etniske grupper
Tysk 65%, fransk 18%, italiensk 10%, retoromansk 1%, andre 6%
Språk
Tysk (offisielt) 63,5%, fransk (offisielt) 22.6%, italiensk (offisielt) 8.1%, engelsk 4.4%, portugisisk 3.4%, albansk 3.1%, serbo-kroatisk 2.5%, spansk 2.2%, retoromansk (offisielt) 0.5%, andre 6,6%. (2013)
Religion
Katolikker 38.2%, protestanter 26.9%, muslimer 5%, andre kristne 5.6%, andre/uspesifisert 2,9%, ingen 21.4% (2013)
Innbyggertall
Befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
41,285 km²
Nasjonaldag
1. august
Levekostnader
Om mat fra Sveits
Utvalgte aviser
Offisielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Politi 117, brann 118, europeisk nødnummer 112 (telefonen blir besvart av politiet), legehjelp 144, luftambulanse 1414, veihjelp 140, veiinformasjon 163, skredbulletin 187 (jordras, snøras)
Luftforurensning - IQAir
FN-sambandet - Landstatistikk
Transparency International
Vision of humanity - Fredsindeksen
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
Historisk glimt
Sveits' moderne historie startet i 1291, men det hadde da bodd folk i området i tusenvis av år. De eldste spor av bosetninger i Sveits har blitt funnet av arkeologer i Sutz-Lattrigen, og dateres til det fjerde årtusen før Kristus. Senere kom keltiske stammer til området, blant de mest kjente av disse er helveterne, som bodde ved Jura og Mittelland. Disse kom tidlig under romersk innflytelse, da Julius Cæsar i 58 f.Kr. etablerte byen Aventicum i området. Befolkningen i tre delstater (også kalt kantoner) gikk i 1291 sammen og dannet et «edsforbund» (det offisielle navnet på den sveitsiske staten). Målet med samarbeidet var å forsvare sin selvstendighet overfor det tysk-romerske keiserriket.
Det økumeniske konsil (kirkemøte som er anerkjent av hele den kristne kirke) i Basel fra 1431 og dannelsen av byens universitet i 1460 gjorde byen til et senter for filosofi og humanisme. Basel tiltrakk seg intellektuelle storheter som Erasmus, noe som skulle legge kimen til den sveitsiske reformasjonen. En av Erasmus' studenter var Ulrich Zwingli, som etter hvert hevdet at den katolske kirke var kommet for langt bort fra Bibelens lære.
I 1518 ble Zwingli valgt til prest i Grossmünster i Zürich. På starten av 1520-tallet satte han i gang den sveitsiske reformasjonen, og fikk raskt støtte fra innbyggerne og den politiske ledelsen. Dette førte til store forandringer i styresettet i byen. Reformasjonen spredde seg så til fem andre kantoner, mens de fem siste kantonene holdt fast ved sin katolske tro. Dette førte til borgerkriger (kalt Kappeler Kriege) i 1529 og 1531, der Zwingli falt på slagmarken. Sveits ble på 1700-tallet invadert av Napoleons styrker, og ble omdøpt til den Helvetiske konfederasjonen (Confoedaratio Helvetica).
På 1800-tallet fikk Sveits en ny grunnlov hvor det ble vedtatt at landet skal være en forbundsstat med mye makt til kantonene.
Gjennom 1900-tallet var Sveits nøytral gjennom begge verdenskrigene.
Ignazio Cassis er valgt som president for Den sveitsiske konføderasjonen for 2022.
Visste du at...
Kvinner i Sveits kjempet for like rettigheter i 100 år og fikk ikke stemmerett før i 1971.
Sveits har mer enn 1,500 innsjøer. Basert på det estimerte gjennomsnittlige produksjonsnivået utgjorde vannkraft fortsatt nesten 90 prosent av innenlandsk elektrisitetsproduksjon på begynnelsen av 1970 -tallet, men dette tallet falt til rundt 60 prosent innen 1985 etter igangsetting av kjernekraft i Sveits, og er nå rundt 56 prosent (2020). Vannkraft er derfor fortsatt Sveits viktigste innenlandske kilde til fornybar energi
Sveits har en av verdens mest liberale våpenlover. Kriminaliteten er samtidig blant den laveste i verden.
23 prosent av innbyggertallet på åtte millioner mennesker er utlendinger.
Halvparten av luksusklokkene som produsert i verden kommer fra Sveits med merker som Tissot, TAG Heuer, Rolex, Patek Philippe og Longines.
Peter og Henri Nestlé oppfant melkesjokolade i 1875. Sveitsere er kjent for sin kjærlighet til sjokolade. Landet har en av de høyeste sjokoladekonsumene per innbygger i verden, og er også hjemmet til noen av de mest kjente sjokolademerker som Lindt, Toblerone og Nestlé.
Charlie Chaplin brukt de siste 25 årene av sitt liv i Sveits.
Det sveitsiske forsvaret er godt forberedt hvis de blir angrepet med mulighet til å blokkere veier, broer og jernbaner på mer enn 3,000 steder. Sveits har for øvrig underjordiske tilfluktsrom for hele befolkningen hvis det blir kjernefysisk krig.
World Wide Web ble oppfunnet av Tim Berners Lee i Sveits i 1989.
Den første vanntette klokken ble oppfunnet i Sveits av Rolex i 1927.
Nescafe, verdens første pulverkaffe, ble også oppfunnet i Sveits, i 1938.
Sveits har vært nøytralt i over 200 år og har ikke deltatt i en væpnet konflikt siden 1815. Dette har ført til at landet er vertskap for mange internasjonale organisasjoner og fredssamtaler, blant annet Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Verdens helseorganisasjonen (WHO) og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Dette gjenspeiler landets engasjement for internasjonalt samarbeid og diplomati.
Sveits er et av de få landene i verden som har gitt ut frimerker i form av et triangel. Dette skjedde i 1854, da sveitsiske myndigheter utga et sett med triangelformede frimerker, kjent som «Basel Dove», som er blant de mest ettertraktede samleobjektene blant frimerkesamlere.
Sveits har en av de laveste kriminalitetsratene i verden. Dette skyldes delvis landets sterke rettshåndhevelse og velfungerende rettssystem, samt høy levestandard og sosial stabilitet.
Sveits har historisk sett vært kjent for sine strenge bankhemmeligheter, som har gjort landet til et populært sted for internasjonal bankvirksomhet og formuesforvaltning. Selv om bankhemmeligheten har blitt svekket i de senere årene på grunn av internasjonalt press for økt finansiell åpenhet, forblir Sveits et viktig finanssenter.
Sveits er kjent for sin karakteristiske alpearkitektur, som inkluderer sjarmerende trehytter med skråtak og utskårne balkonger. Disse tradisjonelle bygningene reflekterer både landets klima og kulturelle arv.
Sveits er en pioner innen miljøvennlig transport. Landet har et omfattende nettverk av tog, busser og trikker som drives av fornybar energi, og det oppmuntrer til bruk av sykler og fotgjengertransport i byene.