top of page
Sveits

Fakta

800px-Ernest_Hemingway_Writing_at_Campsi
95px-Flag_of_Switzerland.svg.png

Sveits er et lite, bratt land, mye mer opp og ned enn sidelengs, og bundet til store, brune hoteller bygd på arkitekturens gjøkur.

Ernest Hemingway (1899 - 1961)

Amerikansk forfatter
og nobelprisvinner  i litteratur

matt-foster-1CyjbVB5c8k-unsplash.jpg

Portrett: Look Magazine, Wikimedia Commons Public domain  Illustrasjonsfoto:Matt Foster, Unsplash

Hovedstad

Bern

Etniske grupper

Tysk 65%, fransk 18%, italiensk 10%, retoromansk 1%, andre 6%

Språk

Tysk (offisielt) 63,5%, fransk (offisielt) 22.6%, italiensk (offisielt) 8.1%, engelsk 4.4%, portugisisk 3.4%, albansk 3.1%, serbo-kroatisk 2.5%, spansk 2.2%, retoromansk (offisielt) 0.5%, andre 6,6%. (2013)

Religion

Katolikker 38.2%, protestanter 26.9%, muslimer 5%, andre kristne 5.6%, andre/uspesifisert 2,9%, ingen 21.4% (2013)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

41,285 km²

Nasjonaldag

1. august

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Sveits

Tasteatlas

Utvalgte aviser

Bazler Zeitung

Neue Zürcher Zeitung

Offisielt nettsted for turisme

My Switzerland

UDs reiseråd

Sveits

Nødnummer

Politi 117, brann 118, europeisk nødnummer 112 (telefonen blir besvart av politiet), legehjelp 144, luftambulanse 1414, veihjelp 140, veiinformasjon 163, skredbulletin 187 (jordras, snøras)

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

 

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

Historisk glimt

Sveits' moderne historie startet i 1291, men det hadde da bodd folk i området i tusenvis av år. De eldste spor av bosetninger i Sveits har blitt funnet av arkeologer i Sutz-Lattrigen, og dateres til det fjerde årtusen før Kristus. Senere kom keltiske stammer til området, blant de mest kjente av disse er helveterne, som bodde ved Jura og Mittelland. Disse kom tidlig under romersk innflytelse, da Julius Cæsar i 58 f.Kr. etablerte byen Aventicum i området. Befolkningen i tre delstater (også kalt kantoner) gikk i 1291 sammen og dannet et «edsforbund» (det offisielle navnet på den sveitsiske staten). Målet med samarbeidet var å forsvare sin selvstendighet overfor det tysk-romerske keiserriket.

Det økumeniske konsil (kirkemøte som er anerkjent av hele den kristne kirke) i Basel fra 1431 og dannelsen av byens universitet i 1460 gjorde byen til et senter for filosofi og humanisme. Basel tiltrakk seg intellektuelle storheter som Erasmus, noe som skulle legge kimen til den sveitsiske reformasjonen. En av Erasmus' studenter var Ulrich Zwingli, som etter hvert hevdet at den katolske kirke var kommet for langt bort fra Bibelens lære.

I 1518 ble Zwingli valgt til prest i Grossmünster i Zürich. På starten av 1520-tallet satte han i gang den sveitsiske reformasjonen, og fikk raskt støtte fra innbyggerne og den politiske ledelsen. Dette førte til store forandringer i styresettet i byen. Reformasjonen spredde seg så til fem andre kantoner, mens de fem siste kantonene holdt fast ved sin katolske tro. Dette førte til borgerkriger (kalt Kappeler Kriege) i 1529 og 1531, der Zwingli falt på slagmarken. Sveits ble på 1700-tallet invadert av Napoleons styrker, og ble omdøpt til den Helvetiske konfederasjonen (Confoedaratio Helvetica).

 

På 1800-tallet fikk Sveits en ny grunnlov hvor det ble vedtatt at landet skal være en forbundsstat med mye makt til kantonene.

Gjennom 1900-tallet var Sveits nøytral gjennom begge verdenskrigene.

Ignazio Cassis er valgt som president for Den sveitsiske konføderasjonen for 2022.

Visste du at...

Kvinner i Sveits kjempet for like rettigheter i 100 år og fikk ikke stemmerett før i 1971.

Sveits har mer enn 1,500 innsjøer. Basert på det estimerte gjennomsnittlige produksjonsnivået utgjorde vannkraft fortsatt nesten 90 prosent av innenlandsk elektrisitetsproduksjon på begynnelsen av 1970 -tallet, men dette tallet falt til rundt 60 prosent innen 1985 etter igangsetting av kjernekraft i Sveits, og er nå rundt 56 prosent (2020). Vannkraft er derfor fortsatt Sveits viktigste innenlandske kilde til fornybar energi

Sveits har en av verdens mest liberale våpenlover. Kriminaliteten er samtidig blant den laveste i verden.

23 prosent av innbyggertallet på åtte millioner mennesker er utlendinger.

Halvparten av luksusklokkene som  produsert i verden kommer fra Sveits med merker som Tissot, TAG Heuer, Rolex, Patek Philippe og Longines.

Peter og Henri Nestlé  oppfant melkesjokolade i 1875. Sveitsere er kjent for sin kjærlighet til sjokolade. Landet har en av de høyeste sjokoladekonsumene per innbygger i verden, og er også hjemmet til noen av de mest kjente sjokolademerker som Lindt, Toblerone og Nestlé.

Charlie Chaplin brukt de siste 25 årene av sitt liv i Sveits.

Det sveitsiske forsvaret er godt forberedt hvis de blir angrepet med mulighet til å blokkere veier, broer og jernbaner på mer enn 3,000 steder. Sveits har for øvrig underjordiske tilfluktsrom for hele befolkningen hvis det blir kjernefysisk krig.

World Wide Web ble oppfunnet av Tim Berners Lee i Sveits i 1989.

Den første vanntette klokken  ble oppfunnet i Sveits av Rolex i 1927.

Nescafe, verdens første pulverkaffe, ble også oppfunnet i Sveits, i 1938.

Sveits har vært nøytralt i over 200 år og har ikke deltatt i en væpnet konflikt siden 1815. Dette har ført til at landet er vertskap for mange internasjonale organisasjoner og fredssamtaler, blant annet Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Verdens helseorganisasjonen (WHO) og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Dette gjenspeiler landets engasjement for internasjonalt samarbeid og diplomati.

Sveits er et av de få landene i verden som har gitt ut frimerker i form av et triangel. Dette skjedde i 1854, da sveitsiske myndigheter utga et sett med triangelformede frimerker, kjent som «Basel Dove», som er blant de mest ettertraktede samleobjektene blant frimerkesamlere.

Sveits har en av de laveste kriminalitetsratene i verden. Dette skyldes delvis landets sterke rettshåndhevelse og velfungerende rettssystem, samt høy levestandard og sosial stabilitet.

Sveits har historisk sett vært kjent for sine strenge bankhemmeligheter, som har gjort landet til et populært sted for internasjonal bankvirksomhet og formuesforvaltning. Selv om bankhemmeligheten har blitt svekket i de senere årene på grunn av internasjonalt press for økt finansiell åpenhet, forblir Sveits et viktig finanssenter.

Sveits er kjent for sin karakteristiske alpearkitektur, som inkluderer sjarmerende trehytter med skråtak og utskårne balkonger. Disse tradisjonelle bygningene reflekterer både landets klima og kulturelle arv.

Sveits er en pioner innen miljøvennlig transport. Landet har et omfattende nettverk av tog, busser og trikker som drives av fornybar energi, og det oppmuntrer til bruk av sykler og fotgjengertransport i byene.

Forbundsstaden Bern

Forbundsstaden Bern

Bern (134,727 innbyggere/2020) er forbundsstaden i Sveits og den fjerde mest befolkede byen i Sveits. Bern fungerer også som hovedstaden i kantonen Bern, den nest mest befolkede av Sveits' kantoner. Byen ble grunnlagt i 1191. Elven Aare deler byen. Brorparten av Berns innbyggere snakker tysk, eller mer spesifikt bernsk tysk, som er en alemannisk dialekt. Kantonen Bern har en fransktalende del. Foto: nextvoyage, Pixabay

Den største byen i Sveits

Den største byen i Sveits

Zürich (421,712 innbyggere/2020) er den største byen i Sveits. Byen ligger på breddene av elven Limmat ved Zürichsjøen i den tysktalende delen av Sveits. Zürich er hovedstad i kantonen Zürich, og er det viktigste kommersielle senteret i Sveits. Zürich lufthavn er landets største og et viktig knutepunkt for europeisk flytrafikk. Foto: SnippyHolloW, Flickr CC BY-SA 2.0

Internasjonale Geneve

Internasjonale Geneve

Genève (203,736 innbyggere/2020) er en by som ligger sørvest i landet, ved den vestre enden av Genfersjøen. Byen er blant annet kjent for Genèvekonvensjonene og som Jean-Jacques Rousseaus fødeby, samt som hjemsted for Jean Calvin. Røde Kors ble grunnlagt i Genève, og organisasjonen har sitt hovedkvarter der. Folkeforbundet hadde også sitt hovedkvarter i Genève, og idag ligger mange FN-organer der, i tillegg til flere andre internasjonale organisasjoner. Foto: James Cridland, Flickr

Kjent for sin legemiddel- og kjemiindustri

Kjent for sin legemiddel- og kjemiindustri

Basel (173,775 innbyggere/2020), ligger ved grensene til Frankrike og Tyskland, og ved Rhinens bredder. Samferdselsforholdene er gode, med blant annet et jernbanenett som forgrener seg til Frankrike, Tyskland og det øvrige Sveits. Stasjonen i Basel er et av Europas viktigste jernbaneknutepunkt. Industrien er viktig for Basel, byen er kjent for sin legemiddel- og kjemiindustri, som for eksempel Hoffmann-La Roche, Novartis og Sandoz. Foto: Birgit Böllinge, Pixabay

Olympiske leker styres fra denne byen

Olympiske leker styres fra denne byen

Lausanne (140,049 innbyggere/2020) er en by i den fransktalende delen av Sveits. Byen ligger nær den franske byen Évian-les-Bains med Jurafjella i nordvest. Lausanne ligger om lag 62 kilometer nordøst for Genève. Den internasjonale olympiske komite (IOK) har hovedkvarteret i Lausanne, og det olympiske museet. Den internasjonale voldgiftsretten for sport har også sete i byen. Byen ligger sentralt i et vinområde og er den minste byen i verden med T-bane. Foto: Sailko, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2

Turistmagnet med spektakulære beliggenhet

Turistmagnet med spektakulære beliggenhet

Luzern (82,620 innbyggere/2020) er en by som ligger sentralt i Sveits. Byen ligger ved Vierwaldstättersee (Luzernsjøen) med utsikt over fjellene Pilatus og Rigi. Luzern er en turistmagnet med sin spektakulære beliggenhet. Byen er et handelssenter, men det er også noe industri her. Foto: Simon Infanger, Unsplash

Ble først kjent som vintersportssted

Ble først kjent som vintersportssted

Davos (10,828 innbyggere/2020) er kjent som vintersportssted, men har de siste årene blitt mest kjent som vertsby for møtene til Verdens økonomiske forum. Byen ble et populært reisemål fordi klimaet ble vurdert som glimrende av leger, og anbefalt for pasienter med lungesykdommer. Arthur Conan Doyle skrev en artikkel om skisport i 1899. Etter hvert ble Davos berømt som vintersportssted. I Thomas Manns roman «Trolldomsfjellet» er handlingen lagt til Davos. Foto: Evangeline Shaw, Unsplash

1,200 år gammel - eksepsjonelt godt bevart

1,200 år gammel - eksepsjonelt godt bevart

Müstair ligger i en landsby med samme navn, og er et svært godt bevarte middelalderkloster fra den karolingiske æra. Klosteret har landets største serie med figurative veggmalerier, malt cirka 800 e.Kr., sammen med romanske freskomalerier og stukkaturer. På grunn av sin eksepsjonelt godt bevarte arv fra karolingisk kunst har den vært oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 1983. Det antas at klosteret ble etablert cirka 780 e.Kr. av biskopen av Chur. Foto: Diego Tirira, Flickr CC BY-SA 2.0

Rousseaus lykkeligste uker

Rousseaus lykkeligste uker

St. Petersinsel er en halvøy i Bielsjøen i kantonen Bern. Munker fra Cluniac-ordenen var de første innbyggerne på øya, og bygde et kloster her i 1127. Klostergården er i dag hotell og restaurant. Den sveitsisk filosofen, forfatteren og musikeren Jean-Jacques Rousseau skrev et kapittel om stedet i boka «Reveries of the Solitary Walker», hvor han skrev at han hadde tilbrakt de seks lykkeligste ukene i hele sitt liv der. Foto: Sinenomine2, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den eldste romerske ved Rhinen

Den eldste romerske ved Rhinen

Augusta Raurica er et romersk arkeologisk sted og et friluftsmuseum som ligger på sørbredden av Rhinen, omtrent 20 kilometer øst for Basel, i nærheten av landsbyene Augst og Kaiseraugst. Det er stedet for den eldste kjente romerske kolonien på Rhinen. Foto: ustinof z., Flickr CC BY-SA 2.0

Den største isbreen i Alpene

Den største isbreen i Alpene

Aletschbreen i Sveits er den største isbreen i Alpene. Den strekker seg fra sørsiden av fjellet Jungfrau ned i Rhônedalen. Den har en lengde på 23,6 km. Aletschbreen dekker et areal på 117,6 km² og består av cirka 26,5 milliarder tonn is. Foto: MM, Flickr CC BY-SA 2.0

Spektakulære Matterhorn

Spektakulære Matterhorn

Matterhorn er et fjell som ligger i Alpene på grensen mellom Sveits og Italia. Det er ett av Alpenes mest kjente fjell. Matterhorn ble for første gang besteget den 14. juli 1865 av briten Edward Whymper. Hans ekspedisjon besto av sju personer. De nådde alle toppen, men på vei ned gikk det galt. Fire personer døde. Foto: Claudia Beyli, Pixabay

Den nest største i Sentral-Europa

Den nest største i Sentral-Europa

Genèvesjøen er med et areal på 582,4 km² den nest største ferskvannssjøen i Sentral-Europa etter Balatonsjøen. Denne halvmåneformede sjøen er delt, så å si på langs, slik at 234 km² (40 prosent) tilhører Frankrike (den søndre delen) og 348 km² (60 prosent) tilhører Sveits (den nordre delen). Vannføringen er dominert av elva Rhône, som alene drenerer 18 prosent av nedbøren i Sveits. Foto: Flickr CC BY 2.0, Flickr CC BY 2.0

Sherlock Holmes fanget i dødelig kamp

Sherlock Holmes fanget i dødelig kamp

Reichenbachfossen er en rekke fossefall ved elven Aar nær Meiringen i kantonen Bern. Den øvre Reichenbachfossen er med 90 meter en av de høyeste fossefallene i Alpene. Reichenbachfossen er stedet hvor Arthur Conan Doyles helt, Sherlock Holmes, tilsynelatende dør på slutten av «The Adventure of the Final Problem», da han er fanget i en dødelig kamp med sin erkefiende, professor Moriarty. Foto: Gzzz, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Svaier 100 meter over innsjøen

Svaier 100 meter over innsjøen

Trift Bridge er en hengebro strekker seg over innsjøen Triftsee, et område som mottar omtrent 20.000 besøkende per år for å se Triftbreen. Trift Bridge er en av de lengste og høyeste hengebruene i Alpene. Broen er 170 meter lang, og ligger i en høyde på 100 meter over innsjøen. Foto: Thisisbossi, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

Spektakulære bruer og tunneler

Spektakulære bruer og tunneler

Schöllenen er en kløft i Uri mellom byene Göschenen i nord og Andermatt i sør. Den er fem kilometer lang, dannet av elven Reuss sentralt i landet. Gjennom kløften får en tilkomst til St. Gotthard-passet. Kløfta er omgitt av bratte granittvegger, og veien og jernbanen gjennom kløfta går over spektakulære bruer og tunneler. Noen av de mest kjente bruene er steinbruen Teufelsbrücke (bildet), Djevelbrua. Foto: Kecko, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Fotgjengerbro fra  Liechtenstein til Sveits

Fotgjengerbro fra Liechtenstein til Sveits

Rhinen-broen Vaduz - Sevelen er en trebro over Rhinen som forbinder Liechtensteins hovedstad Vaduz med kommunen Sevelen i kantonen St. Gallen . Broen er 135 meter lang, seks meter bred og er den siste gjenværende trebrua som krysser Alpine Rhinen. Den første Rhinen-broen mellom Vaduz og Sevelen ble bygget i 1870/1871. Siden 1973 har broen kun vært åpen for fotgjengere og syklister, og tyngre trafikk er avhengig av en nyere betongbro i nærheten. Foto: Kecko, Flickr CC BY 2.0

Verdens nest høyeste demning

Verdens nest høyeste demning

Mauvoisin-demningen er en demning i kantonen Valais, som demmer opp den kunstige innsjøen Lac de Mauvoisin ved elven Dranse de Bagnes. Høyden på denne buedammen er 250 meter, etter at den ble hevet med 13,5 meter i 1991. Lengden er 520 meter. Demningen ble bygget 1951–1957, og er verdens nest høyeste buedam. Foto: Olivier Bruchez, Flickr CC BY-SA 2.0

Jernbane på verdensarvlisten

Jernbane på verdensarvlisten

Rhaetian Railway er et jernbaneselskap i Sveits. Selskapet eier og driver et smalsporet nett (1000 mm) med en samlet lengde på 384 kilometer. RhBs mest kjente strekninger er Albulabanen og Berninabanen, som begge ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2008 som verdensarvstedet Rhätische Bahn i Albula og Berninas landskap. Foto: Schnitzel bank, Flickr CC BY-ND 2.0

Et av de høyestliggende i verden

Et av de høyestliggende i verden

Sphinx Observatory er et astronomisk observatorium som ligger på fjellet Jungfraujoch. Med en høyde på 3.571 meter over havet er det et av de høyestliggende observatoriene i verden. Det er åpent for publikum, og også det nest høyeste observasjonsdekket i Sveits. For å komme til toppen kan en ta tog fra Jungfraujoch jernbanestasjon, den høyestliggende stasjonen i Europa. Foto: Erich Westendarp, Pixabay

Verdens lengste tunnel

Verdens lengste tunnel

Gotthard-Basetunnelen er en jernbanetunnel i Sveits mellom Erstfeld og Bodio. Den er verdens lengste tunnel, og ble tatt i bruk i juni 2016. Tunnelen har en lengde på 57 kilometer, og med begge tunnelløpene, samt alle tverrganger, utgjør den til sammen 153,5 kilometer. Foto: Kecko, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Den høyestliggende jernbanestasjonen i Europa

Den høyestliggende jernbanestasjonen i Europa

Jungfraubahn er en elektrisk tannstangbane som siden 1912 har gått fra Kleine Scheidegg gjennom Eiger og Mönch til Jungfraujoch som er den høyestliggende jernbanestasjonen i Europa, 3.454 meter. Toget klatrer nesten 1.400 meter over en lengde på 9,34 kilometer, opp til Jungfraujoch tunnelstasjon der det går en stil til Sphinx observatory. Litt over syv kilometer av ruten er i tunnelen. Foto: Miroslav Volek, Flickr CC BY 2.0

Bygget inn i fjellvegg og en av de eldste i Sveits

Bygget inn i fjellvegg og en av de eldste i Sveits

Berggasthaus Aescher-Wildkirchli er en fjellkro i som ligger i kantonen Appenzell Innerrhoden. Stedet er bygd inn i en klippe ved de tre Wildkirchli-grottene i en høyde på 1.640 meter. Gjestehuset har eksistert siden 1846, og er med det en av de eldste fjellkroene i Sveits. Gjestehuset tok i mot overnattingsgjester i mange tiår, men er nå bare en restaurant. Foto: kuhnmi, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

En av de viktigste bibliotekene i verden

En av de viktigste bibliotekene i verden

Abbey library of Saint Gall er et betydelig middelaldersk klosterbibliotek i byen St. Gallen (76,183 innbyggere/2020). Biblioteksamlingen er den eldste i Sveits, og en av de tidligste og viktigste historiske bibliotekene i verden. Det er rundt 160.000 bind, med de fleste tilgjengelige for offentlig bruk. Et virtuelt bibliotek er opprettet for å gi bredere tilgang til manuskriptene. Stedet ble oppført som verdensarv i 1983. Foto: Stiftsbibliothek St. Gallen, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Verdens første nettside ble publisert herfra

Verdens første nettside ble publisert herfra

CERN, Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning, er en internasjonal organisasjon for partikkelfysisk forskning. Senteret ligger hovedsakelig i Sveits, nær flyplassen i Genève. CERN la grunnlaget for World Wide Web i 1980-årene, og verdens første nettside ble publisert herfra i 1991. Organisasjonen har i dag 20 medlemsland, rundt 2600 heltidsansatte pluss nesten 8000 vitenskapsfolk og ingeniører fra 500 universiteter og 80 nasjoner. Foto: Brücke-Osteuropa, Wikimedia Commons CC0

Ti meter lang og seks meter høy skulptur

Ti meter lang og seks meter høy skulptur

«Løven i Luzern» er et kunstverk i byen Luzern (82,598 innbyggere/2020) tegnet av den danske billedhuggeren Bertel Thorvaldsen i 1819. Løven er et minnesmerke over sveitsergarden, som til siste mann forsvarte Ludvig XVI av Frankrike og hans familie under den franske revolusjon. Steinskulpturen er ti meter lang og seks meter i høyden. BilledhuggerenLucas Ahorn formet den døende løven ut direkte i klippen i et tidligere pukkverk på stedet. Foto: Slav Yakounin, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Eventyrlige skulpturer og slott

Eventyrlige skulpturer og slott

Bruno Weber Park er en skulpturpark i de sveitsiske kommunene Spreitenbach og Dietikon. Bruno Weber (1931-2011) var en sveitsisk kunstner og arkitekt. Parken dekker et område på 20,000 m², og er utvidet på den tidligere eiendommen til Bruno Webers foreldre. Gjennom årene har parken blitt dekorert med dusinvis av skulpturer. Familiens gods ble ombygd i et «eventyrslott», med fargerike mosaikker og dekorerte dyreskulpturer. Foto: Roland Fischer, Zürich, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Einsteins relativitetsteori ble skrevet her

Einsteins relativitetsteori ble skrevet her

Einsteinhaus er et museum og en tidligere residens for Albert Einstein. Det ligger i Kramgasse nr. 49 i Bern. Her bodde Einstein, hans kone Mileva Marić og deres sønn Hans Einstein fra 1903 til 1905. Annus Mirabilis- papirene, som presenterte Einsteins relativitetsteori og bidro vesentlig til grunnlaget for moderne fysikk, ble skrevet her og publisert i Annalen der Physik. Leveforholdene til Einstein og hans familie vises i leiligheten. Foto: Gerd Kortemeyer, Wikimedia Commons Public domain

Kjente skrekkhistorier ble skapt i dette huset

Kjente skrekkhistorier ble skapt i dette huset

Villa Diodati er et hus i landsbyen Cologny nær Genèvesjøen. Dikteren Lord Byron leide dette huset sommeren 1816 sammen med skribenten John Polidori. Forfatterne Mary Shelley og Percy Bysshe Shelley leide et hus i nabolaget og var hyppig på besøk. På grunn av dårlig vær tilbrakte gruppen i juni 1816 tre dager i huset for å lage historier å fortelle hverandre, hvorav to ble utviklet til «Frankenstein» av Mary Shelley og «Vampyren» av Polidori. Foto: Robertgrassi, Wikimedia Commons Public domain

Her er «James Bond i hemmelig tjeneste»

Her er «James Bond i hemmelig tjeneste»

Schilthorn er et 2.970 meter høyt fjell i Bern-Alpene. Fjellet er tilgjengelig med taubane. På toppen ligger Piz Gloria, en roterende panoramarestaurant. Restauranten roterer en runde på 55 minutter. Her ble scener til «James Bond i hemmelig tjeneste» filmet. På bildet George Lazenby (som James Bond) og Telly Savalas (som Ernst Stavro Blofeld) under filmopptak ved restauranten. Foto: Baumann, Heinz – Comet Photo AG, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Museum oppkalt etter helten Barry

Museum oppkalt etter helten Barry

Barry land - Musée et Chiens du Saint-Bernard er et museum i byen Martigny (18,269 innbyggere/2020) i kantonen Valais dedikert til historien om Saint-Bernhard-hunder. Hundetypen er kjent over hele verden for sine heroiske fjellredninger. Museet er oppkalt etter hunden Barry som på begynnelsen av 1800-tallet reddet 40 mennesker. Barry døde i 1814, er utstoppet og er nå utstilt på Bern Natural History Museum (se mer i bildegalleriet). Foto: Musée saint bernard, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Barry er en av de største attraksjonene

Barry er en av de største attraksjonene

Natural History Museum of Bern ligger i Bern, ble grunnlagt i 1832 og besøkes av rundt 131.000 mennesker årlig. Museet er blant kjent for en tredimensjonal visning av dyr fra Sveits, Afrika og Asia, gullprøver, dyreskjeletter, meteoritter, virvelløse dyr og mye annet. En av museets største attraksjoner er den utstoppede huden til Barry (1800–1814), St. Bernard-hunden som sies å ha reddet livet til over 40 personer. Foto: PraktikantinNMBE, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

11,818,000 m turister i 2019

11,818,000 m turister i 2019

Sveits registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 11,818,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 21,26 milliarder amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 2,8 prosent av bruttonasjonalproduktet. Beau-Rivage Palace er et historisk luksus fem-stjerners hotellet i byen Lausanne. Hotellet åpnet i 1861, og har 168 gjesterom. Den nåværende hovedbygningen ble oppført i jugendstil og nybarokkstil i 1908. Foto: Panoramasuisse, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det største i Vest-Europa

Det største i Vest-Europa

Weyermannshaus er et svømmebasseng i distriktet Untermatt vest for byen Bern. Bassenget er 16,000 m², det største i Sveits og Vest-Europa. På grunn av renoveringsarbeider forventes ikke utendørsbassenget å åpne igjen før i 2022. Utendørsbassenget brukes som skøytebane om vinteren. Det er også et innendørsbasseng (Fem baner x 25 meter) på området. Foto: Gérard Colombat, Flickr CC BY 2.0

Et av de eldste i landet

Et av de eldste i landet

Hotel Interlaken i den historiske byen Interlaken (5,606 innbyggere/2018) er et av de eldste hotellene i Sveits. Det åpnet i 1323 og ble opprinnelig brukt som pensjonat for et kloster. Senere var det en del av administrasjonen i regionen. Den gamle rettssalen i første etasje på hotellet brukes nå som møterom. Hotellet er besøkt av mange kjendiser, blant annet komponist Felix Mendelssohn og Lord Byron. Foto: WebKay, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Det eldste vertshuset i Sveits.

Det eldste vertshuset i Sveits.

Gasthof Sternen ligger i et klosterområde i kommunen Wettingen og er det eldste vertshuset i Sveits. Kroens opprinnelse går tilbake til 1227 da klosteret ble grunnlagt. For å gi munkenes mødre og søstre særlig muligheten til å besøke, ble det bygget et vertshus, som opprinnelig ble kalt «kvinnehuset». Foto: Lutz Fischer-Lamprecht, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

...og enda et som er gammelt

...og enda et som er gammelt

Restaurant Bären Münsingen er et tradisjonelt vertshus som ble grunnlagt i 1371 og ligger i kommunen Münsingen i kantonen Bern. Det er en av de eldste sveitsiske tavernaene. Den nåværende trebygningen som vertshuset holder til er fra 1500 -tallet. Foto: WillYs Fotowerkstatt, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Verdens eldste vegetariske restaurant

Verdens eldste vegetariske restaurant

Hiltl Restaurant er en vegetarisk restaurant i Sihlstrasse i Zürich. Restauranten har Guinness verdensrekord som den eldste kontinuerlig åpne vegetariske restauranten i verden, grunnlagt i 1898. Den tyske skredderen Ambrosius Hiltl kom i 1898 til byen, og ble alvorlig syk med revmatisme og kunne ikke utøve sitt yrke. Hilti testet en vegetarisk diett, og ble vegetarianer. I 1903 overtok han som leder av restauranten, og kjøpte den i 1907. Foto: Adrian Michael, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Hotellet delt mellom Frankrike og Sveits

Hotellet delt mellom Frankrike og Sveits

Hotel Arbez i den lille landsbyen La Cure er et hotell fra 1863 som strekker seg over den internasjonale grensen mellom Frankrike og Sveits. Bygningene ble opprinnelig brukt som matbutikk (den sveitsiske delen) og en pub (den franske halvdelen). I dag huser hele bygningen et hotell. Spisestuen, kjøkkenet og flere rom er gjennomskåret av grensen. Foto: Roland Zumbuehl, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.0

Beskrevet som «fødestedet for vintersport»

Beskrevet som «fødestedet for vintersport»

Badrutt 's Palace Hotel er et historisk luksushotell i småbyen St. Moritz (4,928 innbyggere/2018), beskrevet som «fødestedet for vintersport». Hotellet åpnet i 1896 og har 157 rom. Hovedeiere er Hansjürg og Anikó Badrutt. Historien til hotellet og familien Badrutt startet i 1856, da Johannes Badrutt kjøpte et lite gjestehus i St. Moritz og begynte å gjenoppbygge det, for å lage Hotel Engadiner Kulm, som i dag er kjent som Kulm Hotel St. Moritz. Foto: Bphstm, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent som farlig med vanvittig toppfart

Kjent som farlig med vanvittig toppfart

Wengen er en landsby i kommunen Lauterbrunnen i Berner Oberland. Landsbyen har rundt 1100 helårlige innbyggere. Innbyggertallet øker til 5 000 om sommeren og til 10.000 i toppsesongen for skiturisme om vinteren. Wengen er mest kjent for det årlige utforrennet i Lauberhorn som i mange år har vært blant de mest krevende løypene i World Cup. Toppfarten som oppnås ved Haneggschuss er den høyeste i World Cup. Foto: Verein Internationale Lauberhornrennen Wengen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page