Fakta
Syria
Den arabiske våren er et sant fenomen. Omfavn den arabiske våren; omfavne streben etter frihet for folket i Egypt, Syria og Jemen.
Jamal Khashoggi (1958 - 2018)
Saudiarabisk journalist og redaktør for nyhetskanalen Al-Arab News Channel i Bahrain
Hovedstad
Damaskus
Etniske grupper
Arabere 90.3%, kurdere, armenere og andre 9.7%
Språk
Arabisk (offisielt), kurdiskspråklige og armenskspråklige minoriteter. Fransk og engelsk er noe brukt.
Religion
Sunnimuslimer 74%, alawitter, drusere og andre muslimske minoriteter 16%, kristne (ulike retninger) 10%, jøder (små samfunn i Damaskus, Al Qamishli og Aleppo)
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Autoritær enhetsstat
Nasjonaldag
17.april
Levekostnader
Areal
186,475 km²
Om mat fra Syria
Utvalgte aviser
Offisielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Ambulanse 110 Politi 112 Brann 113
Luftforurensning - IQAir
FN-sambandet - Landstatistikk
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Vi gjør oppmerksom på at noen av husene/bygningene på bildene kan være ødelagt under krigen.
Portrettfoto: Alfagih, Wikimedia Commons GFDL Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Historisk glimt
Den tidligste registrerte urbefolkningen i regionen var kongeriket Ebla nær dagens Idlib i Nord-Syria. Ebla ser ut til å være grunnlagt rundt 3500 f.Kr. Damaskus er den eldste, kontinuerlig bebodde byen i verden. Byen ble først nevnt i et egyptisk dokument datert fra 1500 f.Kr., og undersøkelser viser at byen eksisterte 6000 f.kr.
Området har vært et sentrum for handel, folkevandringer, hærferder og et religiøst senter i Midt-Østen siden oldtiden. Og var en del av det tyrkisk-styrte osmanske riket fra 1516 til slutten av første verdenskrig. Det moderne Syria ble til etter første verdenskrig da det osmanske riket gikk i oppløsning. Syria ble i 1920 et protektorat under Frankrike fra til landet fikk sin uavhengighet i 1946. Etter at landet ble selvstendig og fram til 1963 opplevde landet 16 militærkupp. Syria mister Golanhøydene til Israel under Seksdagerskrigen i 1967. Forholdet mellom landene har i ettertid vært konfliktfylt. Hafez al-Assad tok makten i 1970 og skapte politisk stabilitet med et strengt diktatur fram til et politisk opprør brøt ut i 2011.
Syria har vært i krig siden 2011. Krigen begynte da president Assad begynte å slå ned på opposisjonelle demonstranter. Den syriske borgerkrigen er den verste humanitære krisen i verden i det 21. århundre. Over seks millioner syrere har flyktet og er internt fordrevet i sitt eget heimland. Totalt 13 millioner syrere i landet trenger blant annet mat, vann, husly, helse og utdanning. Rundt to tredjedeler av disse menneskene bor nå i myndighetskontrollerte områder, som flere giverland har vært motvillige for å oppskalere bistand til. Å nå de mest utsatte er fortsatt en utfordring over hele landet på grunn av sikkerhetsrisiko, byråkratiske begrensninger og innblanding fra forskjellige parter. 40 prosent av skolene har blitt skadet eller ødelagt. Mer enn to millioner barn går ikke på skolen. I tillegg til de millionene som er fordrevet i Syria, har nabolandene Tyrkia, Libanon, Irak og Egypt vist utrolig raushet ved å være vertskap for totalt 5,7 millioner flyktninger.
Siden han etterfulgte sin far i 2000, kjemper Bashar al-Assad for kontroll over landet sitt etter at protester mot hans styre ble til en fullskala krig. Han arvet en tett kontrollert og undertrykkende politisk struktur fra den langvarige diktatoren Hafez al-Assad, med en indre krets dominert av medlemmer av Assad-familiens Alawite Shia-samfunn som er et betydelig mindretall.
Visste du at...
Satellittbilder viser at Syria ble 83 prosent mørkere natten etter at borgerkrigen begynte i 2011. Dette er delvis fordi folk flykter og dels fordi infrastrukturen har kollapset fullstendig.
Sednaya Prisoner et militært fengsel nær Damaskus som drives av den syriske regjeringen. Fengselet har blitt brukt til å holde tusenvis av fanger, både sivile fanger og regimemotstandere. Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) anslår at 30,000 fanger har omkommet i Sednaya fra tortur, mishandling og massehenrettelser siden utbruddet av den syriske borgerkrigen.
Syria har ikke en offisiell religion, og grunnloven garanterer religionsfrihet. Men islam påvirker alle områder i det syriske livet, og konstitusjonen sier at presidenten i Syria må være muslim.
Syrere har en lang historie med å immigrere til USA. Kjendiser med syrisk bakgrunn er blant annet Jerry Seinfeld, Steve Jobs, Paula Abdul, F. Murray Abraham og hockeyspiller Brandon Saad.
Noen av Syrias veier er over 4,000 år gammel og brukes fremdeles i dag.
I middelalderen var Damaskus et viktig punkt på silkeveien fra Asia og ga navnet til de vevde fibrene kjent som damask.
Arkeologiske bevis viser at syrere har drukket øl siden minst 2500 f.Kr.
Krak des Chevaliers er et korsfarerslott i Syria, og er en av de mest bevarte og viktige middelalderslottene i verden. The Knights Hospitallers brukte slottet som en base under korstogene til den falt til muslimene i 1271.
Ifølge noen lærde var Mount Qasioun nær Damaskus stedet hvor Kain, sønn av Adam og Eva, drepte sin bror Abel med en stein.
Bawabet Dimashq er en familieeid restaurant i Damaskus som ifølge Guiness World Records er den største restauranten i verden. Den kostet 40 millioner dollar å bygge, er 54,000 kvadratmeter med et 2,500 kvadratmeter kjøkken og kan betjene 6014 personer.