top of page

Fakta

Syria
JamalKahshoggi.png
125px-Flag_of_Syria.svg.png

Den arabiske våren er et sant fenomen. Omfavn den arabiske våren; omfavne streben etter frihet for folket i Egypt, Syria og Jemen.

Jamal Khashoggi (1958 - 2018)

 Saudiarabisk journalist og redaktør for nyhetskanalen Al-Arab News Channel i Bahrain

Hovedstad

Damaskus

Etniske grupper

Arabere 90.3%, kurdere, armenere og andre 9.7%

Språk

Arabisk (offisielt), kurdiskspråklige og armenskspråklige minoriteter. Fransk og engelsk er noe brukt.

Religion

Sunnimuslimer 74%, alawitter, drusere og andre muslimske minoriteter 16%, kristne (ulike retninger) 10%, jøder (små samfunn i Damaskus, Al Qamishli og Aleppo)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Autoritær enhetsstat

Nasjonaldag

17.april

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Areal

186,475 km²

Om mat fra Syria

Tasteatlas

Syrian Cooking

Wikipedia

Utvalgte aviser

Al-Thawra

wn.com Syria Daily

Offisielt nettsted for turisme

syriatourism.org

UDs reiseråd

Syria

Nødnummer

Ambulanse 110 Politi 112 Brann 113

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

Vi gjør oppmerksom på at noen av husene/bygningene på bildene kan være ødelagt under krigen.

City of Aleppo and destroyed building in Syria.jpg

Portrettfoto: Alfagih, Wikimedia Commons GFDL Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Historisk glimt

Den tidligste registrerte urbefolkningen i regionen var kongeriket Ebla nær dagens Idlib i Nord-Syria. Ebla ser ut til å være grunnlagt rundt 3500 f.Kr. Damaskus er den eldste, kontinuerlig bebodde byen i verden. Byen ble først nevnt i et egyptisk dokument  datert fra 1500 f.Kr., og undersøkelser viser at byen eksisterte 6000 f.kr.

 

Området har vært et sentrum for handel, folkevandringer, hærferder og et religiøst senter i Midt-Østen siden oldtiden.  Og var en del av det tyrkisk-styrte osmanske riket fra 1516 til slutten av første verdenskrig. Det moderne Syria ble til etter første verdenskrig da det osmanske riket gikk i oppløsning. Syria ble i 1920 et protektorat under Frankrike fra til landet fikk sin uavhengighet i 1946. Etter at landet ble selvstendig og fram til 1963 opplevde landet 16 militærkupp. Syria mister Golanhøydene til Israel under Seksdagerskrigen i 1967. Forholdet mellom landene har i ettertid vært konfliktfylt. Hafez al-Assad tok makten i 1970 og skapte politisk stabilitet med et strengt diktatur fram til et politisk opprør brøt ut i 2011. 

Syria har vært i krig siden 2011. Krigen begynte da president Assad begynte å slå ned på opposisjonelle demonstranter. Den syriske borgerkrigen er den verste humanitære krisen i verden i det 21. århundre. Over seks millioner syrere har flyktet og er internt fordrevet i sitt eget heimland. Totalt 13 millioner syrere i landet trenger blant annet mat, vann, husly, helse og utdanning. Rundt to tredjedeler av disse menneskene bor nå i myndighetskontrollerte områder, som flere giverland har vært motvillige for å oppskalere bistand til. Å nå de mest utsatte er fortsatt en utfordring over hele landet på grunn av sikkerhetsrisiko, byråkratiske begrensninger og innblanding fra forskjellige parter. 40 prosent av skolene har blitt skadet eller ødelagt. Mer enn to millioner barn går ikke på skolen. I tillegg til de millionene som er fordrevet i Syria, har nabolandene Tyrkia, Libanon, Irak og Egypt vist utrolig raushet ved å være vertskap for totalt 5,7 millioner flyktninger.

Siden han etterfulgte sin far i 2000, kjemper Bashar al-Assad for kontroll over landet sitt etter at protester mot hans styre ble til en fullskala krig. Han arvet en tett kontrollert og undertrykkende politisk struktur fra den langvarige diktatoren Hafez al-Assad, med en indre krets dominert av medlemmer av Assad-familiens Alawite Shia-samfunn som er et betydelig mindretall.

Visste du at...

Satellittbilder viser at Syria ble 83 prosent mørkere natten etter at borgerkrigen begynte i 2011. Dette er delvis fordi folk flykter og dels fordi infrastrukturen har kollapset fullstendig.

Sednaya Prisoner et militært fengsel nær Damaskus som drives av den syriske regjeringen. Fengselet har blitt brukt til å holde tusenvis av fanger, både sivile fanger og regimemotstandere.  Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) anslår at 30,000 fanger har omkommet i Sednaya fra tortur, mishandling og massehenrettelser siden utbruddet av den syriske borgerkrigen.

Syria har ikke en offisiell religion, og grunnloven garanterer religionsfrihet. Men islam påvirker alle områder i det syriske livet, og konstitusjonen sier at presidenten i Syria  må være muslim. 

Syrere har en lang historie med å immigrere til USA. Kjendiser med syrisk bakgrunn er blant annet Jerry Seinfeld, Steve Jobs, Paula Abdul, F. Murray Abraham og hockeyspiller Brandon Saad.

Noen av Syrias veier er over 4,000 år gammel og brukes fremdeles i dag.

I middelalderen var Damaskus et viktig punkt på silkeveien fra Asia og ga navnet til de vevde fibrene kjent som damask. 

Arkeologiske bevis viser at syrere har drukket øl siden minst 2500 f.Kr. 

Krak des Chevaliers er et korsfarerslott i Syria, og er en av de mest bevarte og viktige middelalderslottene i verden. The Knights Hospitallers brukte slottet som en base under korstogene til den falt til muslimene i 1271. 

Ifølge noen lærde var Mount Qasioun nær Damaskus stedet hvor Kain, sønn av Adam og Eva, drepte sin bror Abel med en stein.

Bawabet Dimashq er en familieeid restaurant  i Damaskus som ifølge Guiness World Records er den største restauranten i verden. Den kostet 40 millioner dollar å bygge, er  54,000 kvadratmeter med et 2,500 kvadratmeter kjøkken og kan betjene 6014 personer. 

Hovedstaden Damaskus

Hovedstaden Damaskus

Damaskus (2,079,000 innbyggere/2019) er hovedstaden og den største byen i Syria, med Aleppo som den nest største. Byen ble grunnlagt i det 3. årtusen f.Kr, og er en av de eldste byene i Midtøsten. I middelalderen var byen sentrum i en blomstrende håndverksindustri, med sverd, damask og kniplinger som spesialiteter. Byen har siden 1979 stått på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Aziz1005, Wikimedia Commons Public domain

Store deler av byen i ruiner

Store deler av byen i ruiner

Aleppo (1,800,000 innbyggere/2016 - usikre tall) er hovedstad for guvernementet Aleppo, det mest folkerike syriske guvernementet. Aleppo og Damaskus konkurrerer om hvem som er verdens eldste fortsatt bebodde by. De er blant de eldste fortsatt bebodde byene og er trolig bebodd fra det 6. årtusen f.Kr. Store deler av byen ligger i ruiner etter borgerkrigen. Deler av gamlebyen som ble oppfør som verdensarv i 1986 er også ødelagt. Bildet er fra 2021. Foto: Old Syria, Wikimedia Commons Public domain

Var et stort industrisenter

Var et stort industrisenter

Homs (775,404 innbyggere/2017 - usikre tall) er en by i guvernementet Homs, 162 kilometer nord for hovedstaden Damaskus, like nord for Libanons nordøstre grense. Den ligger ved elva Orontes og historien går tilbake til 2300 f.Kr., da byen ble kalt Kadesh. I romersk tid ble den kalt Emesa. Før den syriske borgerkrigen var Homs et stort industrisenter. Deler av byen er ødelagt etter borgerkrigen. Bildet er fra 2010. Foto: Dosseman, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Viktig industri- og jordbruksområde

Viktig industri- og jordbruksområde

Hama (312,994 innbyggere/2004) ligger i guvernementet Hama nord for hovedstaden Damaskus ved bredden av elven Orontes. Hama er et viktig industri- og jordbruksområde. Byens mest kjente attraksjon er de 17 Norias of Hama (bildet) som dateres tilbake til Det bysantinske riket. Bildet er fra 2010. Foto: Bernard Gagnon, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

ISIS kontrollerte denne byen

ISIS kontrollerte denne byen

Raqqah (300,000 innbyggere/2019 - usikre tall) er en by nord i Syria cirka 160 kilometer øst for byen Aleppo. I nærheten finnes en rekke arkeologiske funnsteder fra oldtiden. I mars 2013 gikk islamistiske jihadister fra Al-Nusra-fronten og andre grupper inn i byen og drev ut regjeringsstyrkene. ISIS tok fullstendig kontroll over byen i januar 2014. Den syriske hæren har nå tatt over kontrollen. Deler av byen er i ruiner. Foto: Mahmoud Bali (VOA), Wikimedia Commons Public domain

Kjempet sammen mot ISIS

Kjempet sammen mot ISIS

Al-Hasakah (188,160 innbyggere/2004) er en by som er det administrative senteret i guvernementet Al-Hasakah helt nordøst i Syria. I 2014 og tidlig i 2015 erobret ISIS deler av al-Hasakah-provinsen, og kampene raste i løpet av sommeren om kontroll over provinshovedstaden. Etter en to måneder lang kamp om al-Hasakah ble IS drevet ut av byen (etter uformelt samarbeid mellom den syriske regjeringshæren og lokale kurdiske styrker). Bildet er fra 2008. Foto: Bertramz, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Bosetning for 3,300 år siden

Bosetning for 3,300 år siden

Bosra (19,683 innbyggere/2004) er en by i regionen Hauran sør i landet. Bosras historie skriver seg svært langt tilbake, og under romersk tid var byen en framgangsrik provinshovedstad og erkebispedømme i den kristne metropolittiske kirken. De eldste dokumentene omtaler bosetting fra 1300-tallet f.Kr. Det romerske teater i Bosra (bildet), datert til 100-tallet e.Kr. Stedet ble oppført som verdensarv i 1979. Foto: (Ergo), Flickr Public domain

Den største i Syria

Den største i Syria

Al-Hamidiyah Souq er den største souqen (lukket markedsplass) i Syria. Den er er omtrent 600 meter lang og 15 meter bred. Souqen dateres tilbake til den ottomanske tiden, og ble bygget langs aksen til den romerske ruten til Temple of Jupiter rundt 1780 under regjeringen til Sultan Abdul Hamid I. Markedsplassen har ikke blitt påvirket av den syriske borgerkrigen, bortsett fra at besøk fra andre land har stoppet opp. Foto: Varun Shiv Kapur, Wikimedia Commons CC BY 2.0

2,000 år og åtte meter tykk mur

2,000 år og åtte meter tykk mur

Krak des Chevaliers er en borg i det nordlige Syria, ca. 60 km vest for byen Homs. Borgen ligger øverst på en 650 meter høy ås, og murene har en tykkelse på opptil åtte meter. Det er syv vakttårn på 8-10 meter i diameter. Krak des Chevaliers ble opprinnelig bygget i 1031 til emiren av Aleppo, men under det første korstog i 1099 ble det erobret av korsridderne. Foto: Graham of the Wheels, Flickr CC BY 2.0

Kulturskatten Palmyra - plyndret og ødelagt

Kulturskatten Palmyra - plyndret og ødelagt

Palmyra er en ruinby fra antikken og et viktig arkeologisk funnsted cirka 215 kilometer nordøst for hovedstaden Damaskus. Stedet ble oppført på UNESCOs liste over Verdensarven i 1980. I 2015 ble byen tatt over av ISIL etter kamper mot regjeringsstyrkene. I starten lovet ISIL at de ikke skulle ødelegge denne oldtidsbyen, men dette viste seg fort å være uriktig. Kort tid etter å ha erobret området begynte ødeleggelsen og plyndringen av oldtidsbyen. Foto: Lyad Al Ghafari, Pixabay

Tror at Muhammeds grav er her

Tror at Muhammeds grav er her

Sayyidah Zaynab-moskeen er en moske som ligger i byen Sayyidah Zaynab, i de sørlige forstedene til Damaskus. Ifølge tolver-sektens (imamittisk sjiaislam) historie inneholder moskeen graven til Zaynab, datteren til Alī og Fātimah og barnebarnet til Muhammad. Graven ble et sentrum for religiøse studier i Syria, og et pilegrimsmål for tolver-sekten. 31. januar 2016 ble minst 60 mennesker drept i tre bombeeksplosjoner i området. Foto: Argooya, Wikimedia Commons Public domain

En av de eldste og største i verden

En av de eldste og største i verden

Umayyad-moskéen som ligger i den gamlebyen i Damaskus, er en av de eldste og største moskeene i verden. Etter den arabiske erobringen av Damaskus i 634 ble moskeen bygd på stedet der det hadde vært en kristen basilika viet til Døperen Johannes (arabisk Yaḥyā) siden den romerske keiser Konstantin den stores tid. Moskeen ble ferdigbygd i 715. Foto: SofieLayla Thal, Pixabay

Denne er blant de eldste i verden

Denne er blant de eldste i verden

«De døde byene» er en gruppe på 700 forlatte bosetninger nord i Syria mellom Aleppo og Idlib. Rundt 40 landsbyer gruppert i åtte arkeologiske parker som ligger i det nordvestlige Syria, gir et innblikk i det landlige livet i den sene antikken og den bysantinske perioden. På bildet er kirken Saint Simeon Stylitt, en kirke fra det 5.århundre og en av de eldste kirkene i verden. Samlingen med gamle bosettinger ble oppført som verdensarv i 2011. Foto: Bernard Gagnon, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Mer enn 2,000 år gammelt

Mer enn 2,000 år gammelt

Byen Aleppo har en rekke historiske bygninger, blant annet citadellet hvor det er avdekket et tempel og 25 statuer fra det første årtusen f.Kr. Men de fleste stammer fra 12. til 16.århundre. 30 prosent av den gamle byen ble ødelagt under krigen i Syria. Gamlebyen ble innskrevet som verdensarv i 1986, og endret til truet arv i perioden 2013 - 2020. Aleppo var for øvrig landets største by før borgerkrigen, men Damaskus er nå større. Foto: Memorino, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 IGO

En av de eldste og største i verden

En av de eldste og største i verden

Citadel of Aleppo er en stor middelaldersk festning og palass i sentrum av den gamle byen Aleppo nord i Syria. Det regnes som en av de eldste og største slottene i verden. Stedet ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1986. Den ble gjenåpnet for publikum tidlig i 2017 etter reparasjoner av ødelagte deler på citadellet forårsaket av borgerkrigen i landet. Foto: Abdallah waleed almnaquel, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Mener ruiner er 8,000 år gammel

Mener ruiner er 8,000 år gammel

Deir Mar Musa al-Habashi i Antilibanon-fjellene (som betyr St. Moses abyssineren-klosteret) er et kloster av den syrisk-katolske kirke, nær byen Nabk,om lag 80 km nord for Damaskus. Hovedkirken i anlegget har dyrebare fresker som er datert til 1000- og 1100-tallet. Arkeologen Robert Mason fra Canada har gjort funn (i 2009) av ruiner som han mener er 8,000 år gammel på stedet. Krigen har stoppet ytterligere undersøkelser. Foto: Rondo9919, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Middelalderslott beskyttet handelsrutene

Middelalderslott beskyttet handelsrutene

Masyaf Castle er en middelaldersk struktur i byen Masyaf i Orontes-dalen. Den tjente til å beskytte handelsrutene til byer lenger inn i landet. Citadellet ble kjent som høyborgen for Rashid ad-Din Sinan (regjerte fra 1166-1193), leder av den syriske grenen av Nizari Isma'ili- sekten som ble beskrevet som leiemordere og aktiv i korstogene. Foto: Alper Çuğun, Flickr CC BY 2.0

Opprinnelsen til det gamle syriske språket

Opprinnelsen til det gamle syriske språket

Maaloula er en småby i fjellene 56 kilometer nordøst for hovedstaden Damaskus. Stedet ligger 1,500 meter over havet, med en spesiell beliggenhet mellom fjellene. Stedet er mest kjent ved det at den sammen med nabolandsbyene Bakh'a og Jubb'adin er de eneste gjenværende plassene der det fortsatt tales vestarameisk, det opprinnelige syriske språket. Foto: Alen Ištoković, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

De største i verden

De største i verden

Norias of Hama er en rekke med vannhjul langs elven Orontes i byen Hama. Bare 17 av de opprinnelige vannhjulene er igjen. Med en diameter på opptil 27 meter er de største i sitt slag i verden. Hjulene hentet elvevann fra Orontes og ble i første rekke brukt til å vanne jordbruksområder. Foto: Martin Gotthard, Flickr Public domain

Syrias største innsjø er kunstig

Syrias største innsjø er kunstig

Assadsjøen er en kunstig innsjø i nordre Syria. Innsjøen ble dannet i 1974 da Tabaqah-demningen sto ferdig til å demme opp Eufrat. Assadsjøen er Syrias største innsjø. Vannet brukes både til drikkevann for Aleppo og til irrigasjon for landbruket på begge sider av sjøen. Tabaqah-demningen produserer dessuten elektrisitet. Foto: cuba49, Flickr Public domain

Det høyeste fjellet

Det høyeste fjellet

Hermonfjellet er et fjell i Antilibanon. Høyeste punkt er 2,814 meter over havet, det høyeste i Syria (i Israel hvis 1967-grensene brukes). Fjellet ligger på grensen mellom Syria og Libanon, og ligger under syrisk og israelsk kontroll. Den søndre delen av Hermonfjellet har vært under israelsk kontroll siden seksdagerskrigen i 1967. Denne delen av fjellet, såvel som Golanhøyden, ble annektert av Israel i 1980, en anneksjon som ikke ble godkjent av FN. Foto: fragandam, Flickr CC BY-SA 2.0

Omstridt siden okkupasjonen i 1967

Omstridt siden okkupasjonen i 1967

Golanhøydene er et høydedrag rundt 1,000 meter over havet, 1,150 km² stort, og ligger der landene Jordan, Syria, Libanon og Israel møtes. Området har vært okkupert av Israel siden 1967, og annektert av samme land siden 1981, noe som ikke er anerkjent av det internasjonale samfunnet. Syria anser området som syrisk. Foto: David L, Pixabay

Status 2020: 11 millioner mennesker på flukt

Status 2020: 11 millioner mennesker på flukt

Ifølge Flyktningehjelpen har over seks millioner syrere flyktet fra hjemmene sine. 11,1 millioner syrere har behov for blant annet mat, vann, husly, helse og utdanning. Mer enn to millioner barn får ikke gå på skole. I tillegg til de millionene som er fordrevet i Syria, har nabolandene Tyrkia, Libanon, Irak og Egypt vist utrolig raushet ved å være vertskap for totalt 5,7 millioner flyktninger. Foto: Mustafa Khayat, Flickr CC BY-ND 2.0

2,424,000 turister i 2019

2,424,000 turister i 2019

Syria registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 2,424,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 1,82 milliarder amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 4,5 prosent av bruttonasjonalproduktet Four Seasons Hotel Damascus er et femstjerners hotell med 297 rom i hovedstaden Damaskus. Fra 2021 fortsetter hotellet å bruke Four Seasons-navnet og -logoen, selv om det ikke lenger er anerkjent som en del av kjeden. Foto: Schumeru, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Dette stedet var svært populært før krigen

Dette stedet var svært populært før krigen

Cote d'Azur er en strandresort som ligger åtte kilometer nord for Latakia ved Middelhavskysten. Før krigen var dette stedet fullpakket av syriske familier og gjester fra Gulf-landene på ferie. Ferieanlegget er kjent for en fin strand, krystallklart blått vann, femstjerners hoteller, private ferieleiligheter og en campingplass. Foto: Zozo2kx, Wikimedia Commons, Public Domain

Populær sommerdestinasjon og turistattraksjon

Populær sommerdestinasjon og turistattraksjon

Marmarita er en landsby som ligger vest for Homs. Innbyggerne er overveiende gresk-ortodokse kristne og er en av de største kristne landsbyene i Wadi al-Nasara («de kristnes dal»). Marmarita er et populært sommermål og turistattraksjon i Syria. Foto: Famaty, Wikimedia commons CC BY-SA 3.0

«Mord på Orientekspressen»

«Mord på Orientekspressen»

Baron Hotel i byen Aleppo er det eldste hotellet som for tiden opererer i Syria. Det har skader fra borgerkrigen, men står fremdeles. Hotellet åpnet i 1909, og har 17 gjesterom. En rekke kjente personer har bodd på hotellet, blant annet Kong Faisal, Charles de Gaulle, Theodore Roosevelt, Charles Lindbergh og Yuri Gagarin. Agatha Christie skrev den første delen av «Mord på Orientekspressen» på rom 203. Foto: Preacher lad, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

bottom of page