top of page

Fakta

Tonga
Salote_Tupou_III_of_Tonga_in_coronation_robe-crop.jpg
145px-Flag_of_Tonga.svg.png

Det er en sannhet som kan bringe folk sammen, og det er musikk.

Sālote Tupou III (1900 - 1965)

 Dronning av Tonga fra 1918 til sin død i 1965

8328373297_67ed4e1938_o.jpg

Portrett: Tornquist, Wikipedia Public domain  llustrasjonsfoto: Daniel Ramirez, Flickr  CC BY 2.0 

Historisk glimt

Den tidligste  bosettingen i Tonga er funnet i  Nukuleka (hovedstaden i dag) på Tongatapu , som kan dateres tilbake til 888 f.Kr.  I januar 2008 fant arkeologen David V. Burley keramikk som anslås å være 2.900 år gammel.  Burley mener at dette var «vuggen av Polynesia». Det antas at Ha'apai-folket var bosatt for 3.000 år siden, mens Vava'u trolig var bosatt for 2,000 år siden. Det er lite som er kjent fordi det eksisterte et skrivesystem før vestlige oppdagere kom til Tonga, men muntlig historie har overlevd og blitt registrert etter europeernes ankomst.           

Tonga utviklet et hierarkisystem med konger en gang på midten av det 10. århundre, da en periode med tongansk ekspansjonisme startet. På 1100-tallet hadde Tonga-folket og høvdingen, Tuʻi Tonga, innflytelse over deler av Fiji, Niue, Samoas og Tokelau i det sentrale Stillehavet. Rikets område var på sitt største tre millioner kvadratkilometer (Skandinavia er en tredjedel av denne størrelsen). Noen historikere benevner det som et imperium.

Det tonganske folket møtte først europeerne i 1616 da det nederlandske skipet Eendracht ledet av kaptein Willem Schouten var på handelsbesøk, etterfulgt av oppdageren Jacob Le Maire (gså fra Nederland) som kom samme året. Den nederlandske oppdageren kom til  Tongatapu og Haʻapai i 1643. Den britiske oppdageren James Cook kom i 1773 og 1774, og kalte dem Friendly Islands (Vennskapsøyene). Hvalfangstfartøy var også blant de tidligste vestlige besøkende. De første europeiske nybyggerne kom til landet på 1700-tallet.

Den unge krigeren Taufa'ahau Tupou, som gjorde Tonga til ett rike i 1845, ble konvertert av misjonærer fra Metodistkirken på 1830-tallet. Noen tiår senere tok han navnet George Tupou I, og gjorde landet til monarki med hjelp av den engelske metodistmisjonæren Shirley Waldemar Baker. Tonga ble et britisk protektorat i 1905. George Tupou 2s døde i 1918. Tronen gikk da til datteren Salote Tupou 3 som regjerte fram til 1965. 

I 1970 ble landet uavhengig av det britiske protektoratet og medlem av FN.  Tonga er det siste monarkiet i Polynesia, og fremdeles medlem av Samveldet av nasjoner (Commonwealth of Nations). 

George Tupou VI har tronen i dag etter at hans eldre bror, ungkaren George Tupou V, døde i mars 2012. Kongen innledet parlamentarisk demokrati i 2010, og endte århundrer med føydal dominans av regjeringen.

Siaosi Sovaleni har vært statsminister siden desember 2021. Kinas utenriksminister Wang Yi signerte i mai 2022 ifølge Reuters avtaler med Sovaleni i Tonga med støtte til blant annet et politilaboratorium, tollinspeksjonsutstyr og fiskerisamarbeid på en tur gjennom Stillehavsøyene der Beijings ambisjoner om bredere sikkerhetsbånd har skapt bekymring blant amerikanske allierte. To tredjedeler av landets utenlandsgjeld på 195 millioner dollar er gjeld til Kinas eksport/importbank.

Visste du at...

Tonga består av 170 øyer med et areal på 748 kvadratkilometer spredt over et havområde på 700.000 kvadratkilometer i det sørlige Stillehavet. Bare 36 av øyene er bebodd.

Hvalsafari er en av de største turistattraksjonene i Tonga. Det er noe du kan oppleve fra juni til november hvert år. I løpet av disse månedene reiser pukkelhvalene i befruktningstida til Vava'u.

I 1965 overlevde seks tenåringer fra Tonga i 15 måneder på en ubebodd øy. Guttene var skolelei og stjal et fiskefartøy som de la ut på et eventyr med. En enorm storm ødela båten deres, og etter åtte dager på sjøen skyllet de opp øya. Historien om de seks guttene har i ettertid blitt kalt for virkelighetens «Fluenes herre», skrevet av William Golding i 1954.

Kong Taufa'ahau Tupou IV (regjerte fra 1965 til 2006) var kjent som verdens tyngste monark. På et tidspunkt veide han 210 kg før han mistet mer enn 75 kg.

Tonga er et veldig kristent land og turister kan utilsiktet overskride grensen for det som anses som god skikk. Hvis du snakker med eller er alene med en kvinne, betyr det  at du er sammen med henne. Det anbefales videre at du ikke kysser i offentligheten.

 

Det er skikk at kvinner dekker til skuldrene og dekker til alt ned til anklene.  Dette anbefales også for gjester på øya.  Menn må også dekke seg til. Det er ikke lov å bade på søndager, og alle butikker er på grunn av sabbaten stengt som hviledag. Dette er en del av grunnloven. Du kan bli arrestert hvis du svømmer eller vasker klær på en søndag. 

Å være full i offentligheten er ulovlig. Du kan bli arrestert og satt i fengsel til du er edru.

Tauʻolunga-dansen er en tradisjonell danseform som stammer fra Tonga. Det er en betydningsfull og høyt verdsatt dans i tongansk kultur, ofte utført ved spesielle arrangementer og feiringer.

Tauʻolunga-dansen utføres vanligvis av unge kvinner og jenter, og viser deres ynde, eleganse og tradisjonelle antrekk. Dansen involverer intrikate håndbevegelser, svingende hofter og bruker av og til gjenstander som vifter eller vevde matter. Utøverne bruker ofte tapa-klær eller fint vevde matter som en del av sine tradisjonelle kostymer, noe som legger til den kulturelle rikdommen i dansen.

Dansen er ikke bare en form for underholdning, men fungerer også som en måte å uttrykke kulturell identitet og bevare tonganske tradisjoner. Den utføres ofte ved bryllup, bursdager og andre viktige seremonier, der den tilfører skjønnhet og kulturell betydning til feiringene.

Hovedstad

Nukualof

Etniske grupper

Tonganere 96.6%, delvis tonganere 1.7%, andre 1.7%, uspesifisert 0.03% (2006)

Språk

Engelsk og tongansk 87%, tongansk (offisiellt) 10.7%, engelsk (offisiell) 1.2%, andre1.1%, uspesifisert 0.03% (2006)

Religion

Protestanter 64.9% (inkluderer mange ulike retninger), mormoner 16.8%, katolikker 15.6%, andre 1.1%, ingen 0.03%, uspesifisert 1.7% (2006)

Styreform

Konstitusjonelt monarki

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Areal

750 km²

Nasjonaldag

4. juni

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Tonga

Tasteatlas

Tonga Pocket Guide

Utvalgte aviser

Matangi Tonga | Tongas Leading News

Offisielt nettsted for turisme

Tourism Tonga

UDs reiseråd - Tonga

Nødnummer

Politi 922 eller  (+676) 70 234, ambulanse 933, brannvesen 999 eller (+676) 70 089, generell nødsituasjoner 911

FN-sambandet
Landstatistikk

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

The Global Economy - «Lykkeindeks»

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

Hovedstaden Nukualofa

Hovedstaden Nukualofa

Nukualofa (23,221 innbyggere/2016) er hovedstaden i Tonga og landets største by. Byen ligger på nordkysten av øya Tongatapu. Hovedstadsområdet Nukualofa dekker et område på 34,82 km². Nukualofa har en dypvannshavn beskyttet av rev og er Tongas viktigste havneby. Navnet betyr «kjærlighetsby». Foto: Antoine Hubert, Flickr Foto: Flickr CC BY-ND 2.0

Den nest største byen på Tonga

Den nest største byen på Tonga

Neiafu (3,731 innbyggere/2016) er den nest største byen på Tonga. Byen ligger ved Refuge Port, en havn på øya Utu Vavaʻu, hovedøya i Vava'u-skjærgården. Det høyeste punktet er det 113 meter høye Talau-fjellet med sin karakteristiske flate silhuett. I Neiafu er det banker, skoler, en politistasjon og et sykehus. På grunn av sin beliggenhet, og mulighetene for forankringer, forsyninger og reparasjoner, er Neiafu populær blant seilere og cruiseturister. Foto: Boris Johnson, Flickr CC BY-SA 2.0

Øy med mye dramatikk og spesiell historie

Øy med mye dramatikk og spesiell historie

Øya Lifuka ligger i øygruppen Ha'apai nordøst for hovedstaden Nuku'alofa. Den britiske oppdageren James Cook (1728-1779) besøkte øya i 1777, og det var her han kalte Tonga «Friendly Islands». I 1806 ankret det britiske piratskipet «Port-au-Prince» utenfor øya og hele mannskapet bortsett fra kapteinens adjutant William Mariner ble myrdet. Bildet av Lifuka er etter en syklon i 2014. Foto: Royal New Zealand Air Force, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Historisk kongelig palass

Historisk kongelig palass

Det kongelige slottet i Kongeriket Tonga ligger nordvest for hovedstaden Nukuʻalofa. repalasset, som ble bygget i 1867, er den offisielle residensen til kongen av Tonga. Slottet er ikke åpent for publikum. Det høye steingjerdet var så hellig for kongen at ingen ville våge å sitte på og krysse det. Foto: Uhooep, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Er dette en av verdens korteste flyruter?

Er dette en av verdens korteste flyruter?

Eua er en øy i nærheten av Tongatapu. Eua er den eneste øya i Tonga som har en elv. Øya er dekket av åser, frodig regnskog, klipper og huler. Skal du reise med fly til øya tar det sju minutter, benevnt som en av verdens korteste kommersielle flyruter. Flyplassen betjens av Real Tonga Airlines, og ligger tre kilometer sørøst for hovedlandsbyen Ohonua. Foto: Antoine Hubert, Flickr CC BY-ND 2.0

Hovedstadsøya på Tonga

Hovedstadsøya på Tonga

Tongatapu er ei øy i øygruppen Tongatapuøyene i Tonga. Tongas hovedstad Nuku'alofa ligger på øya. Tongatapu er ei koralløy og er for det meste lav og flat. Høyeste punkt er 80 meter over havet. Øya har en flate på 260,5 km². Det produseres kopra og dyrkes bananer for eksport. Nuku'alofa ligger på nordsiden av øya og har dypvannshavn. Fua'amotu internasjonale lufthavn ligger på Tongatapu. Foto: Tony Bowden, Flickr CC BY-SA 2.0

Spor etter 3,500 år gammel bosetting

Spor etter 3,500 år gammel bosetting

Haʻapai består av 51 øyer rett vest for Tonga-Trench, en kjede med både vulkan- og koralløyer. Kao, det høyeste punktet i landet på 1,046 meter, er på øygruppen. På øya er det funnet spor etter bosetninger av Lapita-kulturen fra rundt 1500 f.Kr. Foto: dr.scott.mills, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Mytteriet på Bounty skjedde i dette farvannet

Mytteriet på Bounty skjedde i dette farvannet

Tofua er en vulkansk øy i øygruppen Ha'apai. Mytteriet på Bounty, 28. april 1789, ombord på skipet HMAV «Bounty», skjedde ved denne øya. Mytteriet ble ledet av Fletcher Christian mot skipets kaptein, William Bligh. Bligh og mesteparten av mannskapet overlevde en svært lang seilas med en 24 fots lettbåt til den nærmeste hvite kolonien; Dili på Timor Mytteristene seilte avgårde med «Bounty», og endte opp på Pitcairnøyene hvor de bosatte seg og brente skipet. Foto: Crys, Flickr CC BY-ND 2.0

Det varmeste stedet i landet

Det varmeste stedet i landet

Vava'u Islands er en øygruppe og et korallrev nord i landet som består av en stor og 40 små øyer. Vava'u-øygruppen er spredt over et område cirka 21 kilometer fra øst til vest og 25 kilometer fra nord til sør. Turisme, jordbruk og fiske er de viktigste inntektskildene for innbyggerne. Øygruppen er sammen med Niua Islands det varmeste stedet i landet. Foto: David Broad, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Hovedøy i øygruppen nord i landet

Hovedøy i øygruppen nord i landet

Niuatoputapu er hovedøya i øygruppen Niuas, og ligger omtrent 516 kilometer nord for hovedstadsøya Tongatapu. Øya er av vulkansk opprinnelse og har et totalt areal på ca 18,00 km². I hovedlandsbyen Hihifo er det en bank, et postkontor, politistasjonen, butikker og mindre hoteller. Øyas lille flyplass Mataʻaho ligger sørøst på øya og har kapasitet til lokale flyreiser. Det er også fergeforbindelser mellom Niuasøyene og Tongatapu fra Falehau havn. Foto: Royal New Zealand Navy, Flickr CC BY-ND 2.0

800 år gammelt monument

800 år gammelt monument

Haʻamonga ʻa Maui er et arkeologisk monument i Tongatapuon, det største i sitt slag i Vest-Polynesia. På stedet står det tre store steinblokker som danner en ca. 5,2 meter høy, 2 meter bred og 5,8 meter lang portal. Monumentet er laget av kalkstein. Hver steinblokk veier omtrent 25 tonn. Ha'amonga 'A Maui ble sannsynligvis bygget i begynnelsen på 1200-tallet, som en del av Tu'i Tonga-imperiet. Stedet ble oppført som tentativ verdensarv i 2007. Foto: Tauʻolunga, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Sentrum for 2,000 år gammel kultur

Sentrum for 2,000 år gammel kultur

De kongelige gravene i Lapaha ved landsbyen Mu'a, omtrent 12 kilometer fra den nåværende hovedstaden Nuku'alofa, dokumenterer sentrum for Lapita- kulturen i Tonga (for rundt 2,000 år siden) og senere (tolvte til sekstende århundre e.Kr.) hovedstaden i Tuʻi Tonga-imperiet. Stedet ble oppført som tentativ verdensarv i 2007. Foto: Tauʻolunga, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

94,000 turister i 2019

94,000 turister i 2019

Tonga registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 94,000 turister i 2019, og genererte rundt 57 millioner amerikanske dollar i turistsektoren. Dette tilsvarer 11,14 prosent av bruttonasjonalproduktet og omtrent 22 prosent av alle internasjonale turistinntekter i Polynesia. International Dateline Hotel er et hotell i hovedstaden i Nuku'alofa som ble bygd i 1964. Etter en betydelig restaurering og utvidelse åpnet hotellet igjen i 2017. Overnattingsstedet har 120 rom. Foto: Tanoa Hotels

bottom of page