Fakta
Tonga
Det er en sannhet som kan bringe folk sammen, og det er musikk.
Sālote Tupou III (1900 - 1965)
Dronning av Tonga fra 1918 til sin død i 1965
Portrett: Tornquist, Wikipedia Public domain llustrasjonsfoto: Daniel Ramirez, Flickr CC BY 2.0
Historisk glimt
Den tidligste bosettingen i Tonga er funnet i Nukuleka (hovedstaden i dag) på Tongatapu , som kan dateres tilbake til 888 f.Kr. I januar 2008 fant arkeologen David V. Burley keramikk som anslås å være 2.900 år gammel. Burley mener at dette var «vuggen av Polynesia». Det antas at Ha'apai-folket var bosatt for 3.000 år siden, mens Vava'u trolig var bosatt for 2,000 år siden. Det er lite som er kjent fordi det eksisterte et skrivesystem før vestlige oppdagere kom til Tonga, men muntlig historie har overlevd og blitt registrert etter europeernes ankomst.
Tonga utviklet et hierarkisystem med konger en gang på midten av det 10. århundre, da en periode med tongansk ekspansjonisme startet. På 1100-tallet hadde Tonga-folket og høvdingen, Tuʻi Tonga, innflytelse over deler av Fiji, Niue, Samoas og Tokelau i det sentrale Stillehavet. Rikets område var på sitt største tre millioner kvadratkilometer (Skandinavia er en tredjedel av denne størrelsen). Noen historikere benevner det som et imperium.
Det tonganske folket møtte først europeerne i 1616 da det nederlandske skipet Eendracht ledet av kaptein Willem Schouten var på handelsbesøk, etterfulgt av oppdageren Jacob Le Maire (gså fra Nederland) som kom samme året. Den nederlandske oppdageren kom til Tongatapu og Haʻapai i 1643. Den britiske oppdageren James Cook kom i 1773 og 1774, og kalte dem Friendly Islands (Vennskapsøyene). Hvalfangstfartøy var også blant de tidligste vestlige besøkende. De første europeiske nybyggerne kom til landet på 1700-tallet.
Den unge krigeren Taufa'ahau Tupou, som gjorde Tonga til ett rike i 1845, ble konvertert av misjonærer fra Metodistkirken på 1830-tallet. Noen tiår senere tok han navnet George Tupou I, og gjorde landet til monarki med hjelp av den engelske metodistmisjonæren Shirley Waldemar Baker. Tonga ble et britisk protektorat i 1905. George Tupou 2s døde i 1918. Tronen gikk da til datteren Salote Tupou 3 som regjerte fram til 1965.
I 1970 ble landet uavhengig av det britiske protektoratet og medlem av FN. Tonga er det siste monarkiet i Polynesia, og fremdeles medlem av Samveldet av nasjoner (Commonwealth of Nations).
George Tupou VI har tronen i dag etter at hans eldre bror, ungkaren George Tupou V, døde i mars 2012. Kongen innledet parlamentarisk demokrati i 2010, og endte århundrer med føydal dominans av regjeringen.
Siaosi Sovaleni har vært statsminister siden desember 2021. Kinas utenriksminister Wang Yi signerte i mai 2022 ifølge Reuters avtaler med Sovaleni i Tonga med støtte til blant annet et politilaboratorium, tollinspeksjonsutstyr og fiskerisamarbeid på en tur gjennom Stillehavsøyene der Beijings ambisjoner om bredere sikkerhetsbånd har skapt bekymring blant amerikanske allierte. To tredjedeler av landets utenlandsgjeld på 195 millioner dollar er gjeld til Kinas eksport/importbank.
Visste du at...
Tonga består av 170 øyer med et areal på 748 kvadratkilometer spredt over et havområde på 700.000 kvadratkilometer i det sørlige Stillehavet. Bare 36 av øyene er bebodd.
Hvalsafari er en av de største turistattraksjonene i Tonga. Det er noe du kan oppleve fra juni til november hvert år. I løpet av disse månedene reiser pukkelhvalene i befruktningstida til Vava'u.
I 1965 overlevde seks tenåringer fra Tonga i 15 måneder på en ubebodd øy. Guttene var skolelei og stjal et fiskefartøy som de la ut på et eventyr med. En enorm storm ødela båten deres, og etter åtte dager på sjøen skyllet de opp øya. Historien om de seks guttene har i ettertid blitt kalt for virkelighetens «Fluenes herre», skrevet av William Golding i 1954.
Kong Taufa'ahau Tupou IV (regjerte fra 1965 til 2006) var kjent som verdens tyngste monark. På et tidspunkt veide han 210 kg før han mistet mer enn 75 kg.
Tonga er et veldig kristent land og turister kan utilsiktet overskride grensen for det som anses som god skikk. Hvis du snakker med eller er alene med en kvinne, betyr det at du er sammen med henne. Det anbefales videre at du ikke kysser i offentligheten.
Det er skikk at kvinner dekker til skuldrene og dekker til alt ned til anklene. Dette anbefales også for gjester på øya. Menn må også dekke seg til. Det er ikke lov å bade på søndager, og alle butikker er på grunn av sabbaten stengt som hviledag. Dette er en del av grunnloven. Du kan bli arrestert hvis du svømmer eller vasker klær på en søndag.
Å være full i offentligheten er ulovlig. Du kan bli arrestert og satt i fengsel til du er edru.
Tauʻolunga-dansen er en tradisjonell danseform som stammer fra Tonga. Det er en betydningsfull og høyt verdsatt dans i tongansk kultur, ofte utført ved spesielle arrangementer og feiringer.
Tauʻolunga-dansen utføres vanligvis av unge kvinner og jenter, og viser deres ynde, eleganse og tradisjonelle antrekk. Dansen involverer intrikate håndbevegelser, svingende hofter og bruker av og til gjenstander som vifter eller vevde matter. Utøverne bruker ofte tapa-klær eller fint vevde matter som en del av sine tradisjonelle kostymer, noe som legger til den kulturelle rikdommen i dansen.
Dansen er ikke bare en form for underholdning, men fungerer også som en måte å uttrykke kulturell identitet og bevare tonganske tradisjoner. Den utføres ofte ved bryllup, bursdager og andre viktige seremonier, der den tilfører skjønnhet og kulturell betydning til feiringene.
Hovedstad
Nukualof
Etniske grupper
Tonganere 96.6%, delvis tonganere 1.7%, andre 1.7%, uspesifisert 0.03% (2006)
Språk
Engelsk og tongansk 87%, tongansk (offisiellt) 10.7%, engelsk (offisiell) 1.2%, andre1.1%, uspesifisert 0.03% (2006)
Religion
Protestanter 64.9% (inkluderer mange ulike retninger), mormoner 16.8%, katolikker 15.6%, andre 1.1%, ingen 0.03%, uspesifisert 1.7% (2006)
Styreform
Konstitusjonelt monarki
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Areal
750 km²
Nasjonaldag
4. juni
Levekostnader
Om mat fra Tonga
Utvalgte aviser
Matangi Tonga | Tongas Leading News
Offisielt nettsted for turisme
Nødnummer
Politi 922 eller (+676) 70 234, ambulanse 933, brannvesen 999 eller (+676) 70 089, generell nødsituasjoner 911
FN-sambandet
Landstatistikk
FNs utviklingsprogram
Reportere uten grenser
The Global Economy - «Lykkeindeks»
Vision of humanity - Fredsindeksen