Turkmenistan
Fakta
Poesi, som enhver slags kunst, krever talent, gave og en følelse av misjon.
Eduard Arkadyevich Asadov (1923 - 2004)
Født i Turkmenistan. Russisk dikter
og forfatter av armensk opprinnelse
Hovedstad
Asjkhabad
Etniske grupper
Turkmenere 85%, usbekere 5%, russere 4%, andre 6% (2003)
Språk
Turkmensk (offisielt) 72%, russisk 12%, usbekisk 9%, andre 7%
Religion
Muslimer 89%, ortodoks kristne 9%, ukjent 2%
Styreform
Diktatur
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Areal
488,100 km²
Nasjonaldag
27. oktober
Levekostnader
Om mat fra Turkmenistan
Offisielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Politi 99302 Ambulanse 99903 Brann 99301
Luftforurensning - IQAir
FN-sambandet - Landstatistikk
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
Portrett: poezosfera.ru, Wikimedia Commons Illustrasjonsfoto: kalpak-travel.com, Flickr CC BY 2.0
Historisk glimt
Mange ulike riker har gjennom tidene hersket over Turkmenistan. Området var har blant annet vært en del av de hellenistiske rikene (erobret av Aleksander den store i 329 fvt.), Kushana riket og heftalidenes rike. Karavaneruten mellom Kina og Europa, Silkeveien, var allerede i bruk omkring 100 fvt., og hadde Turkmenistan som er viktig knytepunkt. Tyrkiske stammer tok kontrollen på 500-tallet, før araberne tok over om lag hundre år etterpå. Djengis Khan okkuperte områder på 1200-tallet.
Turmenistan ble en del av Sovietunionen i 1924. Landet vært det mest fattige og underutviklede landet i unionen. Etter at Sovietunionen gikk i oppløsning i 1991 etablerte landets første president, Saparmurad Nijazov, et av verdens strengeste diktaturregimer og førte en ekstrem nasjonalistisk politikk. Niyazov inngikk kontrakt med et fransk selskap for å bygge et mausoleum for ham og hans familie nær Türkmenbaşy Ruhy-moskeen. Mausoleet er bygget med italiensk marmor, og besøkende må bøye seg når de ser gravkammeret for å vise respekt. Han bygde også en gylden statue av seg selv som roterer med solen. elementer fra personkulten rundt Nijazov.
Turkmenistan er fremdeles kjent for sitt autokrati med en eneveldig hersker. Gurbanguly Berdymukhamedov har styrt Turkmenistan siden 2007. Offisielt kalt «Arkadag» (skytshelgen/beskytter), er han også statsminister og øverstkommanderende for landets væpnede styrker. Elementer fra personkulten rundt Nijazov er ifølge BBC gradvis fjernet, men Berdymukhamedov følger i samme fotspor med en egen persondyrkelse. Konstitusjonelle endringer som ble vedtatt i 2016 forlenget presidentperioden fra fem til syv år og skrotet aldersgrensen på 70 år, som var den eneste juridiske barrieren for at Berdymukhamedov forble ved makten på ubestemt tid.
Visste du at...
Gass og elektrisitet har vært gratis i Turkmenistan siden 1993, en avtale som skal gå fram til 2030.
Mer enn 80 prosent av Turkmenistan er dekket av Karakum-ørkenen.
Verdens største håndlagde teppe er laget i Turkmenistan. Teppet som ble laget i 2001 er 301 m² stort med en vekt på 1,000 kg.
En 133 meter høy flaggstang i Ashgabat er en av verdens høyeste flaggstenger.
Turkmenistans hovedstad Asjkhabad arkitektur og byplan betegnes som som en by der «Las Vegas møter Pyongyang». Byen har store boulevarder, fontener, storslåtte statuer og glitrende hvite bygninger. Alt dette, en gedigen byggeboom, ble initiert av tidligere president Saparmurat Niyazov etter at landet fikk uavhengighet fra Sovjetunionen i 1991. Det er for øvrig så mye marmor i byen at Guiness rekordbok har registrert dette som den høyeste tettheten av marmorbygninger i verden.
Regjeringen begrenser ifølge Human Right Watch alle grunnleggende rettigheter og friheter, som forenings-, ytrings- og religionsfriheter. Menneskerettighetsorganisasjonen skriver at President Gurbanguly Berdymukhamedov, hans slektninger og deres medarbeidere kontrollerer alle aspekter av det offentlige livet, og folks privatliv.
Organisasjonen Report without borders (Reportere uten grenser) har rapportert at Turkmenistan er et av verdens mest lukkede land og det eneste, bortsett fra Nord-Korea, som ikke har erkjent at det hadde noen Covid-19-tilfeller. Regjeringen kontrollerer alle medier og de få Internett-brukerne har kun tilgang til en svært sensurert versjon av Internett, ofte på nettkafeer der de må vise ID før de kan gå på nettet. Det er bare én leverandør av Internett-tilgang. Trakasseringen av de få journalistene som jobber hemmelig for medier med base i utlandet fortsetter å vokse. De siste årene har flere av disse journalistene blitt arrestert, torturert, fysisk angrepet eller på annen måte tvunget til å slutte å jobbe. Reportere uten grenser har i sin pressefrihetsindeks fra 2020 rangert Turkmenistan som nummer 178 blant 179 land i verden. Nord-Korea er nummer 179. Under påskudd av å gjøre byene mer visuelt tiltalende gjenoppliver myndighetene med jevne mellomrom en kampanje for å fjerne parabolantenner, og frarøver dermed publikum en av de få gjenværende måtene å få tilgang til ukontrollert nyhetsdekning. Kringkastingsloven gir i teorien muligheten for privateide TV-kanaler, men bare på betingelse av at de fremmer «et positivt bilde av Turkmenistan».
Turister har ikke lov til å utforske landet på egenhånd. Du må være ledsaget av en guide til enhver tid. De fleste telefonapper er for øvrig blokkert i Turkmenistan.