Uganda
Fakta
Mira Nair (1957 - )
Indisk-amerikansk filmmaker
Hovedstad
Kampala
​
Etniske grupper
Baganda 16.5%, Banyakole 9.6%, Basoga 8.8%, Bakiga 7.1%, Iteso 7%, Langi 6.3%, Bagisu 4.9%, Acholi 4.4%, Lugbara 3.3%, andre 32.1% (2014)
​
Språk
Engelsk, ganda/luganda, niger-kongospråk, nilo-sahariske språk, swahili, arabisk
​
Religion
Protestanter 45.1%, romersk-katolske 39.3%, muslimer 13.7%, andre 1.6%, ingen 0.2% (2014)
​
Innbyggertall
​
Offisielle tall og befolkningsframskriving
​
Styreform
Republikk
​
Areal
241,038 km²
​
Nasjonaldag
9.oktober
​
Levekostnader
Sjekk Numbeo
Om mat fra Uganda
Tasteatlas
​
Utvalgte aviser
Daily Monitor
​
​
Nødnummer
Alle nødetater - Fra fasttelefon: +256999 Fra mobil + 256112
​
Luftforurensning - IQAir
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
​
FNs utviklingsprogram
Reportere uten grenser
Transparency International
FN-sambandet - Landstatistikk
Portrett: Mirabaifilms, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 Illustrasjonsfoto: Rod Waddington, Flickr CC BY-SA 2.0
Historisk glimt
Mange antropologer liker å kalle området i Afrika der Uganda ligger for menneskets vugge. Det er sannsynlig at Uganda tidligere var dekket av tett tropisk regnskog, som var bebodd av pygmestammer som var jegere og samlere. For omtrent 2000 år siden ble disse stammene presset vekk av landbruksdyrkende bantufolk. Omkring det 18. århundre dominerte to etniske grupper det nåværende Uganda: bantustammer i sør som levde av jordbruk, og nomadiske stammer i nord, niloterne.
​
Allerede før europeernes inntog på 1800-tallet var det arabiske kjøpmenn i området nord for Victoriasjøen. Det eksisterte den gang tre kongeriker: Bugunda, Bunyoro-Kitara og Ankole. Arabernes handelsmotiv var elfenben og slaver. I noen områder etablerte islamsk tro seg. I mange andre deler av landet opprettholdt naturreligionene sin stilling.
Nordområdene ble rundt 1840 angrepet av egyptiske og sudanske slavehandlere. De første europeerne som slo seg ned i området, var katolske og protestantiske misjonærer. De håpet på å omvende/døpe store befolkningsgrupper til kristendom på kort tid, mens islam fortsatt ikke hadde ordentlig fotfeste.
​
Uganda ble i 1890 et britisk protektorat etter en avtale mellom England og Tyskland. Landet var under britisk styre fram til 1962 da de ble selvstendig, med Apolo Milton Obote som landets første statsminister. De første ni årene etter uavhengigheten var ustabil. Dette ble utnyttet av Idi Amin. I januar 1971, mens Obote var i utlandet overtok Amin kontrollen. De åtte årene Amin regjerte var preget av massive menneskerettighetsbrudd og økonomisk nedgang. Forfølgelse og massakre av etniske grupper som tidligere støttet Obote, førte til at mer enn 100,000 ble drept. Noen kilder hevder det var opp til 300,000 drepte. Han førte en svært mislykket økonomisk politikk særlig etter at han utviste landets asiatiske befolkningen i 1972. Disse stod for en betydelig del av håndverk og handel. Interne stridigheter i militærregimet var betydelig og førte til at de fleste militærledere ble drept. I april 1979 ble byen Kampala «befridd» av ugandiske frigjøringsstyrker og tropper fra Tanzania, og Idi Amin ble fordrevet fra Uganda.
​
Yoweri Museveni - den nåværende presidenten, har hatt makten siden et statskupp i 1986. Hans regime har med årene blitt mer og mer autoritært, og sterkt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner. Blant annet på grunn av at homofil aktivitet er ulovlig. I Uganda kan homofil sex straffes med livsvarig fengsel.
​
Visste du at...
Uganda ble kalt «The Pearl of Africa» ​​av Sir Winston Churchill på grunn av folkets naturlige varme og vennlighet.
​
Ifølge rapporter besøkes Uganda hvert år av over en million turister. I 2012 valgte Lonely Planet Uganda som verdens beste turiststed. Landet ble også valgt blant de 16 mest populære reisemålene for 2016 av CNN.
​
1,061 forskjellige fuglearter finnes i Uganda. Det er et paradis for fuglekikkere.
​
Ifølge Verdensbanken overlever bare 95 av 100 barn født i Uganda fram til de er fem år. 29 prosent opplever underernæring før de er fem år. 83 prosent av tiåringene kan ikke lese og forstå en enkel tekst ved slutten av barneskolen. Dette er høyere enn gjennomsnittet for regionen (80 prosent).
​
Ugandas befolkning på 42 millioner forventes ifølge Verdensbanken å nå 100 millioner innen 2050, mens den årlige byveksten på 5,2 prosent er blant de høyeste i verden og forventes å vokse fra 6,4 millioner (2014) til 22 millioner innen 2040.
​
Den viktigste eksporten er kaffe. Landets var ifølge Worldatlas den åttende største produsenten av kaffe i 2020.
​
Det er uhøflig å si bare «hei» Når du hilser i Uganda er det vanlig å spørre «hvordan har du det». Som i mange andre afrikanske land er det å peke en fornærmelse. Når du peker, bør hele armen brukes.