top of page
Ukraina

Fakta

Ban_Ki-moon_February_2016.jpg
125px-Flag_of_Ukraine.svg.png

Ukraina er hjertet av Øst-Europa, og dets folk har vist en utrolig styrke i møte med utfordringer.

Ban Ki-moon (1944 - )
sørkoreansk politiker og diplomat. Tidligere FNs generalsekretær

karollyne-hubert-G9Cd4bwdLeo-unsplash (1).jpg

Historisk glimt

Folk har bodd i området i mange tusen år. middelalderen var området sentrum for den østslaviske kulturen, da det mektige Kiev-riket la grunnlaget for ukrainsk identitet. Etter oppløsningen av Kiev på 1200-tallet ble dagens Ukraina involvert i territoriale tvister. Området var dermed en del av en rekke ulike stormakter som Storhertugdømmet Litauenden polsk-litauiske virkelige uniondet osmanske riketØsterrike-Ungarn og Russland. På 1600- og 1700-tallet vokste en regional kosakkrepublikk, men territoriet ble til slutt delt mellom Polen og det russiske imperiet. Området ble til slutt innlemmet i Russland.

Da Stalin kom til makten på 1930-tallet ble det innført tvangskollektivisering av landbruket. Den russiske revolusjonen førte til store ødeleggelser og utarming av Ukraina. Hundretusener av mennesker ble hjemløse og millioner av mennesker døde i 1932 og 1933 under «det sovjetiske folkemordet på ukrainerne» benevnt som holodomor. Det strides om antallet døde. FN antydet i 2003 at det var mellom sju og ti millioner, mens forskning i ettertid begrenser det til et sted mellom mellom 3,3 og sju millioner døde.


Ukraina ble også rammet svært hardt av andre verdenskrig med enorme tap av menneskeliv og materielle verdier. Det anslås at antall sivil ofre var et sted mellom fem til sju millioner mennesker, og at en million av dem var jøder. Landet var en del av Sovietunionen fram til de ble en uavhengig stat i 1991.

Krim-halvøya ble annektert av Russland i februar - mars 2014. Dette var  første gang siden 2.verdenskrig at et land brukte militære maktmidler for å ta en del av et annet land på det europeiske kontinent. Bakgrunnen for konflikten var en strid om landets tilknytning til EU. President Viktor Janukovytsj besluttet etter press fra Russland å ikke signere en assosieringsavtale med EU. Avgjørelsen resulterte i blodige konfrontasjoner mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, og førte til at den russiskvennlige presidenten ble avsatt av det ukrainske parlamentet. Dette bidro til at motparten med etniske russere øst i Ukraina startet et opprør, samtidig med at deler av den russiske befolkningen på Krim krevde løsrivelse fra Ukraina. Etter at Viktor Janukovitsj ble avsatt som president, iverksatte Vladimir Putin en militærøvelse i det vestlige Russland for å teste beredskapen. En styrke på rundt 10,000 militære tok deretter kontroll over halvøya. Ifølge Russlands president, Vladimir Putin, var de uniformerte og bevæpnete mennene på Krim ikke russiske tropper, men lokale, prorussiske selvforsvarsgrupper. Men han innrømmet etter hvert at det var russiske spesialstyrker. Russlands annektering ble av mange fordømt som klare brudd på folkeretten. Dette førte til at EU og USA innførte økonomiske sanksjoner mot Russland.  Russland svarte med å innføre motsanksjoner. 

 

Det har samtidig med Krimkrisen vært en pågående konflikt i regionen Donbass øst i Ukraina. Den startet etter Den ukrainske revolusjonen i 2014 og Krimkrisen 2014. Separatister tok kontroll over myndighetsbygninger, og erklærte uavhengighet fra Ukraina. 6. april 2014 ble Folkerepublikken Donetsk erklært opprettet i oblasten Donetsk. 27. april samme år ble Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast erklært opprettet. 

Russlands invasjon av Ukraina startet tidlig om morgenen 24. februar 2022, da Russland igangsatte angrep på Ukraina og innmarsj fra flere grenseavsnitt. Det russiske angrepet beskrives som massivt, og det mest omfattende i Europa siden andre verdenskrig.

Visste du at...

Krimhalvøya ved Svartehavet og Azovhavet har vært okkupert av Russland siden 2014. Dette var en del av Ukraina og er fortsatt hevdet av landet. Dette er en kilde til fortsatt internasjonal spenning.

Verdens største fly, Antonov An-225, er designet av Kiev-baserte Antonov Design Bureau. Flyet har et vingespenn på 88,4 meter og vekt på 640 000 kg. Det ble bygd for å frakte romferger og raketter, men brukes nå til å frakte nyttelast med enom tyngde.

McDonalds ved siden av sentralbanestasjonen i Kiev hevdes å være den tredje travleste i verden.

Verdens verste kjernekraftverk-katastrofe skjedde i 1986 i Tsjernobyl i Ukraina.

George Gershwins Summertime ble inspirert av en gammel ukrainsk vuggesang.

Ukraina ble valgt som stedet for Yalta-konferansen, det berømte møtet mellom Churchill, Roosevelt og Stalin for å diskutere europeiske grenser etter andre verdenskrig. 

Pustovera er en tradisjonell ukrainsk kunstform som involverer utskjæring av mønstre og motiver på tre eller andre materialer. Disse intrikate designene brukes ofte til dekorasjon av hjem, møbler og håndverksgjenstander.

Kvas er en tradisjonell ukrainsk drikke laget av gjæret brød, vanligvis rug eller bygg. Denne forfriskende drikken er populær om sommeren og selges ofte på gatene i Ukraina.

Hovedstad

Kiev

Etniske grupper

Ukrainere 77.8%, russere 17.3%, whiterussere 0.6%, moldovere 0.5%, krimtatarer 0.5%, bulgarere 0.4%, ungarere 0.3%, rumenere 0.3%, polakker 0.3%, jøder 0.2%, andre 1.8% (2001)

Språk

Ukrainsk (offisiell) 67%, russisk 24%, andre 9%

Religion

Ukrainsk-ortodokse (Kiev patriarkatet) 50.4%, ukrainsk-ortodokse (Moskva patriarkatet) 26.1%, ukrainsk gresk katolske 8%, ukrainsk autokefalia ortodokse 7.2%, romersk katolske 2.2%, protestanter 2.2%, jøder0.6%, andre 3.2% (anslag fra 2006)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

603 550 km²

Nasjonaldag

24. august

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Ukraina

Tasteatlas

Chefspencil

Wikipedia

Utvalgte aviser

Sobitie
Kyiv Post

Offisielt nettsted for turisme

Ukraine

UDs reiseråd

Ukraina

Nødnummer

Brann 101, politi 102, ambulanse 103

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

Hovedstaden Kiev

Hovedstaden Kiev

Kiev (2,962,180 innbyggere/2021) er hovedstad og største by i landet. Kiev ligger ved elven Dnepr i det sentrale Ukraina. Byen ble antakelig grunnlagt allerede på 400-tallet, da som en utpost i Khazarriket. Under andre verdenskrig gjennomgikk byen igjen betydelige ødeleggelser, men etter å ha blitt raskt gjenoppbygd i etterkrigstiden forble Kiev tredje største by i Sovjetunionen. Byen har et universitet grunnlagt i 1834. Dessuten har byen 17 høyskoler. Foto: Hristo Sahatchiev, Unsplash

Landets nest største by

Landets nest største by

Kharkiv (2,633,834 innbyggere/2021) er den nest største byen i Ukraina. Kharkiv er det viktigste industrielle, kulturelle og utdanningsmessige senter i Ukraina. Industri og forskning er spesialisert mot våpenproduksjon og maskintilvirkning. Det er hundrevis av industriselskaper i byen. Byen har tunnelbane med 35 kilometer spor og 28 stasjoner. Foto: Oleksii Alieksieiev, Pixabay

Havneby og tidligere sovjetisk marinebase

Havneby og tidligere sovjetisk marinebase

Odessa (1,015,826 innbyggere/2021) er en havneby ved Svartehavet og var tidligere en sovjetisk marinebase. Odessa er den tredje største byen i Ukraina. Arkitekturen i Odessa er sterkt påvirket av Frankrike og Italia og gir et kontinentalt inntrykk. Skipsverft, oljeraffinerier, kjemisk industri, metallindustri, næringsmiddelproduksjon, fiske og turisme er de viktigste næringsveier. Foto: Maarten Sepp, Flickr CC BY-SA 2.0

Industriby og viktig havn

Industriby og viktig havn

Dnipro (980,948 innbyggere/2021) er en sentral industriby i Ukraina og administrasjonssentrum for Dnipropetrovsk oblast. Med rundt én million innbyggere er det Ukrainas fjerde største by. Den ligger sørøst for hovedstaden Kiev ved elven Dnipro, og er derfor en viktig innenlandshavn. Byen har hatt en rekke navn opp gjennom historien, fra 1926 til 2016 het den Dnipropetrovsk, Foto: Maks Karochkin. Flickr CC BY 2.0

Arkitektonisk samarbeid mellom øst og vest

Arkitektonisk samarbeid mellom øst og vest

Det historiske sentrum i byen Lviv (721,510 innbyggere/2021) ble oppført som verdensarv i 1998. Begrunnelsen er blant annet at «Lviv er et eksepsjonelt eksempel på en sammensmelting av Øst-Europas arkitektoniske og kunstneriske tradisjoner med Italia og Frankrike, og et vitnesbyrd om sameksistensen til en rekke etniske grupper med ulike kulturelle og religiøse tradisjoner fra polakker, ukrainere, jøder, tyskere og armenere». Foto: Petar Milošević, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Største havneanlegg ved Donau

Største havneanlegg ved Donau

Izmail (70,731 innbyggere/2021) er en by ved Donau i fylket Odessa. Izmail har det største havneanlegget ved Donau. Havna fungerer som et transportknutepunkt for handelen med varer mellom landene langs Donau og Tyrkia, Hellas, Iran, Russland, de baltiske statene og Skandinavia. Byen ble bygd av genovesiske handelsmenn på 1200-tallet. Foto: Alexey M., Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Byen beskrives som et «levende museum»

Byen beskrives som et «levende museum»

Perejaslav (26,576 innbyggere/2021) er en historisk by i fylket Kiev, rundt 95 kilometer sør for landets hovedstad. Perejaslav har over 20 museer og blir ofte beskrevet som et «levende museum» og er innvilget status som «historisk og etnografisk reservat». Perejaslav har spilt en betydelig rolle i Ukrainas historie. Den ble første gang nevnt i traktaten mellom Kievriket og Det bysantinske riket i 911. Foto: Anton Petrus, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Historisk arkitektur fra 1800-tallet

Historisk arkitektur fra 1800-tallet

Residence of Bukovinian og Dalmatian Metropolitans i byen Chernivtsi (265,471 innbyggere/2021) ble oppført som verdensarv i 2011. UNESCO skriver at stedet representerer en mesterlig synergi av arkitektoniske stiler bygd av den tsjekkiske arkitekten Josef Hlavka fra 1864 til 1882. Eiendommen er et fremragende eksempel på historisk arkitektur fra 1800-tallet, og inkluderer et kloster og domineres av en kuppelformet, korsformet kirke med hage og park. Foto: Posterr, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

En av de «sju underverkene i Ukraina»

En av de «sju underverkene i Ukraina»

Khotyn Fortress er et festningsverk ved Dnestr-elven og byen Khotyn. Byggingen av den nåværende Khotyn-festningen ble startet i 1325, og var et viktig forsvarsverk i det moldaviske fyrstedømmet. Festningen er utnevnt til en av de «sju underverkene i Ukraina». Mange historiske eventyrfilmer har brukt festningen som lokalisering. Foto: Rbrechko, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

1,000 år gammel katedral

1,000 år gammel katedral

St. Sofia-katedralen er en katedral i Kiev i Ukraina. Den skriver seg fra Kievrikets dager, og ble oppført som verdensarv i 1990. Katedralens navn kommer fra Hagia Sofia i Konstantinopel. Byggingen ble påbegynt i 1037 i regjeringstiden til Jaroslav den vise, men byggverket stod ikke ferdig før to hundre år senere. Etter den russiske revolusjonen planla sovjetmyndighetene å rive katedralen, men etter en mengde protester ble den omgjort til museum. Foto: travelmag.com, Flickr CC BY-SA 2.0

Revet i 1935–1936 av sovjetmakten

Revet i 1935–1936 av sovjetmakten

St. Michael's Cathedral er en katedral i Kiev. Komplekset består delvis av selve katedralen, men også av et refektorium (spiserom i kloster), oppkalt etter apostelen Johannes og et klokketårn. Disse fikk sitt nåværende utseende på en utvidelse på 1700-tallet, men ble revet i 1935–1936 av sovjetiske myndigheter. Rekonstruksjonen av katedralen begynte i 1997, og har i stor grad blitt gjenoppbygd til sitt utseende fra 1700-tallet. Foto: Rbrechko, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Grottekloster grunnlagt i 1015

Grottekloster grunnlagt i 1015

Grotteklosteret (Petsjerskaja Lavra) er et historisk kloster i Ukrainas hovedstad Kiev. Det ble grunnlagt i 1015, og er et historisk senter for ortodoks kristendom i Øst-Europa. Klosteret har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1990. Blant de mest kjente severdighetene er de underjordiske grottene, klokketårnet og festningsmurene. Komplekset har flere kirker og katedraler. Foto: Roman Naumov, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kloster på hellig fjell

Kloster på hellig fjell

Sviatohirsk Lavra er et stort ortodoks kloster ved Seversky Donets-elven nær byen Sviatohirsk, og ligger på et fjell som er hellig for de ortodokse kristne. Den første skriftlige omtale av klosteret og fjellet er fra 1627 og 1526. Før første verdenskrig var klosteret bebodd av omtrent 600 munker (i dag mer enn 100 munker). Det ble stengt i 1922 av sovjetmakten, og gjenåpnet i 1992. Noen av kirkene ble revet på 1930-tallet. Foto: Konstantin Brizhnichenko, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

2,400 år gammel historie

2,400 år gammel historie

Chersonesus ble grunnlagt av greske doriske kolonister fra Megara i landskapet Pontus i Lilleasia i 422 f.Kr.-21 f.Kr.. Byen ligger i dag innen bygrensene til den ukrainske storbyen Sevastopol, og er en av de viktigste turistattraksjonene og historisk/kulturelle minnesmerkene på hele Krim. Byen med tilhørende landbruksområder ble i 2013 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Alexxx Malev, Flickr CC BY-SA 2.0

16 kirker på verdensarvlisten

16 kirker på verdensarvlisten

Trekirker (tserkvaer) i Karpatene i Polen og Ukraina er UNESCOs tittel på oppføringen av 16 østkatolske og ortodokse kirker på verdensarvlisten. Tserkva (Церква) er ukrainsk for kirke. Trekirkene ble bygget på ulike tidspunkter fra 1500- til 1800-tallet og er fremragende eksempler på kirkearkitekturen i de polsk-ukrainske Karpatene. På bildet - Helligåndskirken i Potylicz. Foto: Ilnytsky Vitaliy, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Nasjonal turistattraksjon - fra 1300-tallet

Nasjonal turistattraksjon - fra 1300-tallet

Festningen Kamianets-Podilskyi ligger i byen Podilskyi (39,662 innbyggere/2021), er en nasjonal attraksjon og er en av de viktigste arkitektoniske monumentene i Ukraina. Det opprinnelige slottet ble bygd på begynnelsen av 1300-tallet. Festningen er det mest anerkjente landemerket i byen. Komplekset ble registrert som tentativ verdensarv i 1989. Foto: Adzhygyr, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den dypeste metrostasjonen i verden

Den dypeste metrostasjonen i verden

Arsenalnaya metrostasjon i Kiev er den dypeste i verden (105 meter). Stasjonen ble bygget i 1960, like i nærheten av parlamentet. Ifølge rapporter var det tunneler i nærheten Arsenalnaya som huset hemmelige tilfluktsrom for den politiske eliten. Foto: Antares 610, Wikimedia Commons CC0

500,000 besøkende

500,000 besøkende

Sofiyivsky Park er et arboret (type botanisk hage) og et vitenskapelig forskningsinstitutt ved National Academy of Sciences of Ukraine (NASU Department of Biology). Parken ligger i den nordlige delen av byen Uman (100,135 innbyggere/2021) i provinsen Cherkasy Oblast. Noen områder av parken minner om en engelsk hage. I dag er parken et populært rekreasjonssted, årlig besøkt av 500,000 besøkende. Foto: Obizhena, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Unikt dyre- og planteliv

Unikt dyre- og planteliv

Khortytsia i byen Zaporizjzja er et nasjonalt kulturelt verneområde som ligger på en av de største øyene i elven Dnepr. Øyen har spilt en viktig rolle i Ukrainas historie. Øyen strekker seg 12 kilometer fra nordvest til sørøst og er i snitt 2,5 kilometer bred, med et unikt dyre- og planteliv, med et unikt dyre- og planteliv, med eikelunder, granskog, enger og sletter. Foto: Valery Ded, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Museum viser Janukovitsj luksuriøs livsstil

Museum viser Janukovitsj luksuriøs livsstil

Mezhyhirya Residence er en eiendom i landsbyen Novi Petrivtsi hvor Viktor Janukovitsj bodde da han var statsminister, og deretter president i Ukraina, og er nå et museum som viser Janukovitsj luksuriøs livsstil. Her er det en yachtbrygge, hesteklubb, skytebane, tennisbane, golfbane, et bilmuseum som viser presidentens biler, et helikopterdekk og mye annet. Janukovitsj ble satt av i 2014 etter demonstrasjoner som resulterte i 82 drepte. Foto: Eugene Shutoff, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Til minne om katastrofen

Til minne om katastrofen

Minnesmerket etter Tsjernobyl-katastrofen. Tsjernobyl-ulykken i 1986 er den hittil mest alvorlige kjernekraftulykken i verden. Natt til 26. april 1986 eksploderte én av de fire reaktorene i kjernekraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev i Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk i Sovjetunionen. Foto: Denis Reznik, Pixabay

Til minne om 2.verdenskrig

Til minne om 2.verdenskrig

The Mother Monument er en monumental statue i hovedstaden Kiev. Skulpturen er en del av Nasjonalmuseet for historien om Ukraina i andre verdenskrig. Statuen er 62 meter høy, og veier 560 tonn. Foto: AlexanderVovck, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

300,000 gjenstander fra 2.verdenskrig

300,000 gjenstander fra 2.verdenskrig

Nasjonalmuseet for historien om Ukraina i andre verdenskrig er et museum og et minnesmerke i bydelen Petsjersk i Kiev. Museet har omtrent 300.000 gjenstander på utstilling, noe som gjør det til et av de største i Ukraina. Museet fikk sine nåværende lokaler i 1981. Foto: thisisbossi, Flickr CC BY-SA 2.0

Verdens eneste påskeeggmuseum

Verdens eneste påskeeggmuseum

Pysanka Museum i byen Kolomya i (61,140 innbyggere/2021) åpnet i september 2000, og er viet til den ukrainske tradisjonen med påskeegg. Det eneste eggmuseet i hele verden har besøkende fra mange land. Museet er formet som et egg (14 meter høyt), og har over 10.000 ulike egg. Foto: Tohaomg, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Toaletthistorie med verdens største samling

Toaletthistorie med verdens største samling

Toaletthistorisk museum er et privat museum i Kiev som har verdens største samling av toalettrelaterte suvenirer og elementer. Samlingen ble anerkjent av Guinness rekordbok i 2016. Museet ble grunnlagt i 2006 av et ukrainsk par som jobbet i rørleggerbransjen, og dekker toalettet fra forhistorisk tid til i dag. Foto: Voronova123, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Museum med apotekhistorie fra 1735

Museum med apotekhistorie fra 1735

Pharmacy Museum i Lviv åpnet i 1966 i et apotek ble etablert i 1735. Museet består av 16 rom som viser antikke farmasøytiske apparater, resepter, medisiner, retter, et bibliotek med apotekrelaterte bøker og et rekonstruert alkymiverksted. Foto: Guide, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Landets høyeste fjell

Landets høyeste fjell

Hoverla er et fjell i Karpatene i Ukraina. Det er 2,061 meter høyt, og er den høyeste toppen i Ukraina. De nedre fjellsidene er dekket av bøk- og granskog. Det er verdt å merke seg at til tross for at det teknisk sett ikke er en komplisert topp, kreves det god fysisk form for å klare å nå toppen. Foto: fawke, Flickr CC BY-ND 2.0

Ingen løsning på krigen i Øst-Ukraina

Ingen løsning på krigen i Øst-Ukraina

Den russisk-ukrainske krigen er en langvarig væpnet konflikt mellom Russland og Ukraina som begynte i februar 2014. Krigen har sentrert seg om statusen til de ukrainske regionene Krim og Donbass. Den startet etter Den ukrainske revolusjonen i 2014 og Krimkrisen 2014. Separatister tok kontroll over myndighetsbygninger, og erklærte uavhengighet fra Ukraina. Foto: Rosa Luxemburg-Stiftung, Flickr CC BY 2.0 2

13,710,000 turister i 2019

13,710,000 turister i 2019

Ukraina registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 13,710,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 2,59 milliarder amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 1,7 prosent av bruttonasjonalproduktet og omtrent fire prosent av alle internasjonale turistinntekter i Øst-Europa. Hotel Georg i byen Lviv åpnet i 1901, men historien til hotellet går tilbake til 1793 da det bygd et vertshus på stedet. Foto: Roland Geider, Wikimedia Commons Public domain

Det største i Øst-Europa

Det største i Øst-Europa

Landsbyen Bukovel ligger 30 kilometer sør for byen Yaremchei i Karpatene, og er det største skianlegget i Øst-Europa. Feriestedet ligger 900 meter over havet. I 2012 ble Bukovel kåret til verdens raskest voksende alpinanlegg. Bukovel har for tiden 16 skiheiser med omtrent 50 km løyper. De lengste løypa er 2.625 meter lang. På den andre siden av fjellet Babyn Pohar ligger et naturreservatet Gorgany. Foto: Naumenkophotographer, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Ukrainas mest berømte strand

Ukrainas mest berømte strand

Arcadia-stranden i Odessa ved Svartehavet er Ukrainas mest berømte strand, og den mest populære stranden og feriestedet i Odessa. Langs stranden er det et stort antall restauranter, diskoteker og nattklubber som er åpen fra mai til september. Foto: Hobopocc, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Badeby med  fem kilometer lang sandstrand

Badeby med fem kilometer lang sandstrand

Zatoka er en del av havnebyen Bilhorod-Dnistrovskyj (48,197 innbyggere/2021), 60 kilometer fra Odessa. Byen ligger på en landtunge der Dnestr-limanen åpner seg og lar Dnestr munne ut i Svartehavet. Byen er en badeby med fem kilometer lang sandstrand, og her er også den lille havnen Buhaz. Foto: Alexey M., Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent og legendarisk hotell fra 1846

Kjent og legendarisk hotell fra 1846

Londonskaya Hotel er et historisk firestjerners hotell i sentrum av Odessa. Hotellet ble åpnet i 1846 av Jean-Batiste Karuta, en fransk konditor. Hotellet har hatt en rekke kjente gjester som Valdimir Putin, Robert Louis Stevenson, Jean Claude van Damme og Paolo Coelho. Hotellet har 67 rom. Foto: Neovitaha777, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page