Usbekistan
Fakta
Usbekistan er et land med en unik sjel og gjestfrihet som vil varme hjertet ditt. Det er virkelig et sted som må oppleves.
Natalia Oreiro, uruguayansk skuespiller og sanger.
Hovedstad
Tasjkent
Etniske grupper
Usbekere 80%, russere 5.5%, tadsjikere 5%, kasakhstanere 3%, karakalpaker 2.5%, tatarer 1.5%, andre 2.5% (1996)
Språk
Usbekisk, russisk, tadsjik, andre språk
Religion
Muslimer 88%, ortodokse kristne 9%, andre/uspesifisert/ingen 3%
Innbyggertall
Offisielle tall og befolkningsframskriving
Styreform
Republikk
Areal
447,400 km²
Nasjonaldag
1. september
Levekostnader
Om mat fra Usbekistan
Utvalgte aviser
Offisielt nettsted for turisme
UDs reiseråd
Nødnummer
Brann 001, politi 002, ambulanse 003, gasslekkasje 104
Luftforurensning - IQAir
FN-sambandet - Landstatistikk
Menneskerettigheter - Amnesty International
Menneskerettigheter - Human Rights Watch
FNs utviklingsprogram
Human Development Index
Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen
Portrettfoto: Don Simon, Wikimedia Commons, CCO Illustrasjonsfoto: Fulvio Spada, Flickr CC BY-SA 2.0
Historisk glimt
En 70,000 år gammel neandertalhodeskalle som ble funnet i Tesjik-Tasj i nærheten av Samarkand er det første tegnet på menneskeliv i området. Nomadiske og persiske folkeslag (fra det som i dag er Kasakhstan) bodde i området i førhistorisk tid i det som i dag utgjør Usbekistan. Saka-dynastiet var i 800 fvt. det første kjente kongedømmet som styrte området. Aleksander den store erobret området i 329 fvt. På 100-tallet startet gjennomfarten av mennesker som reise på Silkeveien, handelsruten mellom Kina og Europa. Landet var kjernen på den gamle handelsveien.
Djengis Khan erobret området på 1200-tallet og hans etterkommere skulle sitte med makten helt frem til 1350-tallet. Timur Lenk (eller Timur den halte på norsk) hevdet han var i slektskap med Djengis Kahn, og erobret et stort område fra sitt hovedsete i Samarkand. Men etter hans død i 1405 klarte ikke lenger det timuridske dynastiet å forsvare riket og ble således oppløst. Timur Lenk blir i historien beskrevet som en brutal tyrann.
På 1800-tallet kom området under russisk kontroll. På grunn av den russiske revolusjonen ble det konflikt mellom Usbekiske nasjonalister og de Russiske Bolsjevikene. Nasjonalistene ble slått ned. I 1924 ble landet en del av Sovietunionen. Usbekistan ble for første gang selvstendig i 1991, da unionen kollapset.
Islam Karimov var president i landet fra 1991 fram til han døde i 2016. Som president ledet Karimov et autoritært regime, og slo hardt ned på all opposisjon. Menneskerettsorganisasjoner har gjentatte ganger kritisert Karimov-regimet for svært grove overgrep: Den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House beskrev i 2015 landet som «et av verdens verste» når det kommer til menneskerettighetsbrudd. FN og andre har beskrevet blant annet «systematisk» bruk av tortur.
Abdulla Nigmatovich Aripov (født 24. mai 1961) har tjenestegjort som statsminister i Usbekistan siden 14. desember 2016. Han er medlem av Usbekistans liberaldemokratiske parti og har hatt en lang politisk karriere. Før han ble statsminister, innehadde Aripov stillingen som visestatsminister i perioden fra 2002 til 2012.
Visste du at...
De eldste byene i Usbekistan er mer enn 2,750 år gamle. Den mest kjente er Samarkand som sammen med Roma er en av de eldste byene i verden. I 2002 oppdaget arkeologer en rekke antikke pyramider i Kashkadarya og Samarkand-regionene, som antas å være mellom 2.000 og 2.700 år gammel.
Usbekistan har blitt sterkt kritisert av Vesten for brudd på menneskerettighetene. Men etter at president Sjavkat Miromonovitj Mirzijajev tok over i 2016 er det ifølge Human Right Watch tatt konkrete grep som gir signal om en forbedring. Det beryktede Jaslyk-fengselet i Karakalpakstan nordvest i landet ble stengt i august 2019. Menneskerettighetsaktivister og eks-innsatte vitnet om at tortur var utbredt. I mai 2019 opphevet myndighetene et forbud mot flere kritiske nettsteder. Etter mange år med sensur av Internett. Men klare menneskerettighetsbrudd fortsetter med en autoritær regjering. Tusenvis av mennesker sitter i fengsel basert på falske anklager. Sikkerhetstjenestene bruker store ressurser på å internere opplevde kritikere. Ifølge Reportere uten grenser er det etter president Islam Karimovs død i august 2016, er det en opptining i det som var et av verdens hardeste diktaturer. De siste fengslede journalistene – hvorav noen ble holdt i nesten 20 år – har blitt løslatt, men har ikke kommet tilbake i jobb. Det er nå direktesendte politiske sendinger og noen journalister dekker nå sensitive temaer som korrupsjon og tvangsarbeid. Men å kritisere det høyeste myndighetsnivået er fortsatt uaktuelt.
Folk fra Usbekistan mener at det å legge et brød «opp ned» vil gi deg en dårlig formue.
Ifølge en gammel tradisjon må et familiemedlem som skal reise på en reise ta en bit av et lite stykke usbekisk brød. Resten av brødet blir da begravet eller skjult til den reisende kommer hjem.
Usbekistan er et mannsdominert samfunn, spesielt i Ferghana-dalen. På tross av dette utgjør kvinner nesten halvparten av arbeidsstyrken i landet. Bare ti prosent kvinner er representert i parlamentet, ifølge FN-tall.
Tashkents togstasjon har lysekroner, marmorstolper og tak, granitt, inngravert metall, og blir betegnet som en av de vakreste togstasjonene i verden.
I Usbekistan er håndtrykk bare akseptabelt hvis det er mellom to menn. Til en kvinne skal du bukke med din høyre hånd å hjertet ditt. Det anses som mest fornuftig for en ansvarlig kvinne å bli eskortert når hun skal dra et sted. En dame som går alene, får ikke mye respekt.
Usbekistan er selvforsynt med store olje- og gassreserver.